Gy. Szabó Csilla, 2022.01.24. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal teniszezője, Nemcsek Gréta nyerte az U12-es mesterversenyt, amelynek leánydöntőjét hétfőn rendezték meg a Nemzeti Edzésközpontban. A 2021-es esztendő nyolc-nyolc legjobb fiú, illetve leányjátékosa valamennyi korosztályban megmérkőzik a címért és az azzal járó szövetségi támogatásért. A decemberről januárra halasztott sorozatot a legfiatalabbak, vagyis a tizenkét éven aluliak nyitották, s az első díszes trófea nyomban a Vasas sportolójához került.

A négynapos tornát csoportmérkőzésekkel kezdték, s Gréta már ekkor letette névjegyét, hiszen mind a három meccsét magabiztosan nyerte. Sőt, még szettet sem veszített, Teker Lottit 6:2, 6:2, Fizel Laurát 6:2, 6:0, Kálmán Lucát pedig 6:3, 6:1 arányban verte. Az elődöntőben Bevíz Lujza sem jelentett túl nagy akadályt a számára, ellene 6:2, 6:0-ra győzött. A hétfői döntőben ismét Kálmán volt az ellenfele, aki ellen ezúttal kicsit nehezebben, 6:4, 6:3-ra nyert.

Mindenki, így ő maga is, győzelmet várt Grétitől, hiszen mind technikailag, mind fizikálisan, mind pedig a játék sebességében korosztálya legjobbjának számít – értékelte a Vasas fiatal teniszezőjének teljesítményét Bocskay József, a szakosztály vezetője. – A kérdés csupán az volt, meg tud-e birkózni az esélyesség igen komoly terhével. Az eredmény azt bizonyítja, hogy igen, s bár a négy nap alatt azért viszonylag sok hibával játszott, ezeket megbeszéljük és kijavítjuk. Idén ugyan fiatal lesz a tizennégy évesek között, ám ennek ellenére hasonló folytatást várok tőle. Az idősebbek között is élen kell majd járnia, reálisan nézve, bárkit le tud majd ebben a korosztályban is győzni. Mondom ezt úgy, hogy klubtársa, a nála egy évvel idősebb Benke-Giosanu Izabella is ott lesz idén ebben a mezőnyben. Úgy gondolom, hogy nagyon pozitív, húzó és ösztönző hatással lehetnek egymásra, ami mind a kettőjüket egyre jobb eredményre sarkallhatja. A csapatunkról már nem is beszélve.”


Nemcsek Gréta szettet sem veszítve nyerte meg az U12-es leányok mesterversenyét Fotó:hungarian tennis/facebook
 

A Vasas szakembere szerint bár technikailag is folyamatosan csiszolgatják még Gréti teniszét, azért az ütései már most, fiatal kora ellenére is nagyon jók. A közeljövőben éppen ezért elsősorban arra kell majd figyelniük, hogy taktikailag is folyamatosan fejlődjön, megtanulja, mikor, milyen helyzetben, milyen ütését kell alkalmaznia. Az ő esetében ugyanis a végcél nagyon messze és magasan van, az oda vezető utat éppen ezért a lehető legpontosabban kell megtervezni.

A mesterversenyen aratott győzelmét követően Nemcsek Gréta is elismerte, alapvetően a győzelmet tűzte ki maga elé célként. Még akkor is, ha a felkészülés korántsem volt zökkenőmentes, hiszen az évindító szerbiai versenyen a nagy hidegben megfázott, csak a viadal előtti héten tudott ismét edzésbe állni.

„Ezért kell úgy fogalmaznom, hogy a körülményekhez képest elégedett vagyok a játékommal, bár a formám még nem volt az igazi – ismerte el Nemcsek Gréta miután átvette a győztesnek járó díjakat. – Luca ellen a csoportmeccsek során is játszottam, de a mai döntő minden szempontból sokkal jobb és színvonalasabb volt, aminek nagyon örülök. Különösen így, hogy nyerni tudtam. Nagyon jól szerváltam és agresszíven támadtam, szerintem ez volt a sikerem kulcsa a mai napon. Az utóbbi időben sokat javult a fonákom és az adogatásom és a röptém is kezd összeállni. A hazai kiemelt versenyek mellett szeretnék nagyon sok európai tornán is indulni, a célom ugyanis az, hogy a korosztályos kontinentális ranglistán a legjobb százba kerüljek. Ehhez leginkább mentálisan kell javulnom, de arra is figyelnem kell, hogy a meccsek során stabilabb legyek. Ami pedig az erőnlétet illeti, a harmadik szettekben is ki kell tartanom. Összességében nagyon jól érzem magam, Szávay Blankával nagyon jól megértjük egymást és az edzések is nagyon jól mennek. Bizakodó vagyok az idei évvel kapcsolatban, különösen a mai győzelmet követően.”


Hirdetések