Gy. Szabó Csilla, 2021.12.20. | Karate

Közel százötven karatéka vizsgázott szombaton a Vasas dojójában, a legfiatalabbak közül sokaknak ez volt az első igazi megmérettetésük.

Bár a hagyományaira oly büszke és azt féltve őrző sportágban ezek az övvizsgák a közös együttlétről is szólnak, idén, a koronavírus-járvány miatt kiscsoportokban kellett tatamira szólítani a sportolókat. Annyiban viszont javult a helyzet, hogy ezúttal már a szülőket is örömmel látták. Igaz, némi megszorítás árán.

„Azért húztuk szét egész napra az eseményt, hogy ne találkozzon olyan sok ember egymással, ráadásul mindenkinek csak egy kísérője lehetett – mutatta be Egri Tamás a Vasas SC karateszakosztályának igazgatója a különleges lebonyolítást, amelynek során 14 különböző csoportban adtak elméleti és gyakorlati tudásukról számot, Nánai Ferenc stílusvezető árgus szemei előtt, az apró versenyzők. – Délben tartottunk egy kis szünetet, kifújtuk magunkat, s a fiatal edzőkollégákkal közösen ettünk pár szelet pizzát. Este csapatépítő és évzáró jelleggel, vacsorázni megyünk, értékeljük az elmúlt esztendő eredményeit és megbeszéljük a jövő terveit. Kicsik és nagyok egyaránt példaértékű munkát végeztek az idén, s erről az övvizsgán mutatott teljesítmények révén kaphattunk hű képet. Pedig különböző időközökben, különböző csoportjaink kerültek karanténba az év során, iskolai problémák, betegségek jelentkeztek, de így is sikeresen átvészeltük ezt a nehéz időszakot. A mai nap legnagyobb öröme, hogy igazi csapatként dolgoztak együtt a gyerekek, ami viszont az őszi csapatépítő programok egyértelmű eredménye.”

Miközben Egri Tamás és Nánai Ferenc vizsgáztatta a „nebulókat” a szakosztály kiváló versenyzői sem tétlenkedtek, segítettek a bemelegítésnél, bátorították a legkisebbeket vagy éppen az oklevelek kiállításán szorgoskodtak. Köztük volt Klement Kármen és Mérő Bálint is, akik jópár évvel ezelőtt hasonlóképpen tették meg első lépéseiket a tatamin, s ma már a nemzetközi színtéren öregbítik klubunk hírnevét. Utóbbi a mai napig emlékszik az első övvizsgájára.


Klement Kármen szeretettel és büszkeséggel figyelte a legfiatalabbak izgatott készülődését

„Pedig mindössze hétéves voltam, de az edzőim már korán felfigyeltek az ügyességemre, s ezért többször ki voltam emelve, azon az emlékezetes vizsgán is – idézte fel a kezdeteket Mérő Bálint, aki idén nyáron, az U21-es Európa-bajnokságon nemcsak a Vasas, de Magyarország színeit is képviselhette. – Egy nyári táborban találkoztam először a sportággal, s bevallom szerelem volt az első látásra, majd az osztálytársamról derült ki, hogy karatézik, s nyomban én is elkezdtem edzésre járni. Még arra is emlékszem, hogy kedden és csütörtökön este voltak a gyakorlások. Nagyon szeretek foglalkozni a kicsikkel, jó érzés átadni nekik a tudásomat.”

A korosztályos és felnőtt magyar bajnok, Klement Kármen mindössze ötéves volt, amikor először belépett a dojo ajtaján, így az első övvizsgájára Bálinttal ellentétben már nem is emlékszik. A későbbiek viszont a mai napig igen élénken élnek benne.  

„Én is izgultam a vizsgák előtt, de amint tatamira léptem, már semmi kétely nem volt bennem – emlékezik Klement Kármen. – Imádom őket, nagyon kitartóak és lelkesek. Ugyanakkor hihetetlenül gyorsan fejlődnek, a most vizsgázók közül sokan szeptemberben érkeztek hozzánk, mégis tökéletesen tudták a dolgukat. Nagyon büszke vagyok rájuk. Én egyébként nagyon sok sportágat kipróbáltam a karate előtt, de ez fogott meg a leginkább. Itt éreztem először az igazi kihívást, annak az izgalmát, hogy nincs két egyforma pillanat. Hiába tanulok meg egy ütést vagy egy védést, sohasem tudhatjuk mi következik utána, milyen választ kapunk rá az ellenféltől. Remélem, ezek a fiatalok is legalább annyi örömet kapnak majd a sportágtól, mint amennyit én kapok nap mint nap.”

S bár a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekkel mindketten maximálisan egyetértettek, azért nosztalgikusan idézték fel a pandémia előtti nagyobb csoportokban rendezett vizsgákat. Szerintük ugyanis nincs is annál fantasztikusabb érzés, mint amikor több tucatnyi fiatal egyszerre mozdul, csodálatos összhangról téve bizonyosságot.

A Fudokan Karate Szövetség elnöke, Nánai Ferenc köszöntő szavait követően egymást váltották a vizsgázó csoportok a dojo piros-kék szőnyegén. A nyolc danos mester mindenkit a lehető legnyugodtabb vizsgázásra intett, hangsúlyozva, hogy a hiba is a bemutató része. S ha bele is szól valamelyik gyakorlatba, az korántsem biztos, hogy rosszat jelent, van, hogy azért akar kétszer megnézni egy mozdulatot, mert nagyon is jól sikerült, s a többiek számára is követendő példa lehet. Ha pedig egy kérdést nem értenek, ne szégyelljék, nyugodtan kérdezzenek vissza.


Nánai Ferenc stílusvezető és Egri Tamás szakosztály-igazgató gratulál a sikeres vizsgázóknak

A barátságos indítást követően Egri Tamás irányításával előbb általános mozgáskordinációs feladatokat kaptak a fiatalok, majd ütéseket, védéseket és rúgásokat mutattak be. Az elméleti kérdések között pedig a sportág származási helye mellett, az edzéseken tanulható elemek megnevezése, japán számnevek és a Vasas SC jelmondata is szerepelt.

Az övvizsgát azért tartom különösen fontosnak, mert ez az a pillanat, amikor egy hosszú felkészülést követően a sportolók valóban be tudnak számolni a tudásukról – értékelte az eseményt Nánai Ferenc, aki azokat a csoportokat dicsérte meg leginkább, amelyek a legnagyobb elszántsággal, akarattal, ugyanakkor a legszélesebb mosollyal is mutatták be gyakorlataikat. – Itt és most egy komoly munka hozta meg gyümölcsét. A különböző színű öveknek és csíkoknak ráadásul igen erős motiváló hatása van a gyerekek számára, amelyet manapság különösen ki kell használnunk.”

A testnevelőként is dolgozó szakember szerint ugyanis a mai fiatalok egyre rosszabb fizikai állapotban érkeznek meg az edzésekre, jóllehet a mozgás alapjait otthonról kellene hozniuk. Aki pedig hatéves koráig nem focizott, nem labdázott, nem szaladgált, nem ugrált eleget, az bizony behozhatatlan hátrányba kerül mozgékonyabb társaival szemben. Ezen a téren viszonylag nagy különbség tapasztalható a fővárosi és a vidéki gyerekek között, utóbbiak javára, akik természetközelibb, fizikálisan aktívabb életet élnek.


A jól és fegyelmezetten bemutatott gyakorlatokra büszkék lehettek a Vasas mesterei

A szülők a következetesség és a rendszeresség miatt szeretik sportágunkat, s ebben teljesen igazuk van, hiszen a gyerekek nem gondolkodnak árnyalatokban, a határozott utasításokat értik meg leginkább. Ráadásul minden edzésen tiszta lappal indulnak és csak az elvégzett munka eredménye számít. Ugyanakkor az is fontos, hogy örömmel jöjjenek, szeressék, amit csinálnak. A mai nap során éppen ezért nem csupán a jól bemutatott gyakorlatok, de a sok-sok mosolygós arc miatt is elégedett lehettem. A technikai hibák kijavítására pedig van még idejük bőven! – vonta meg az övvizsgák sajátos mérlegét Nánai Ferenc.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések