Gy. Szabó Csilla, 2021.12.03. | Sportlövészet

Az alapszakaszban második helyezést érő nagyszerű teljesítményét követően, negyedik lett az 50 méteres fedett pályás ob-n Gáspár Lalita. A fiatal sportlövő számára azonban nincs megállás, hiszen a légpuskás szezon dacára a kisöbű fegyverrel is tartania kell a szintet.

Bár már javában zajlik a légfegyveres szezon, a hazai szövetség a hétvégén az 50 és 25 méteres számokban is rendez fedett pályás országos bajnokságot. Ennek különösen örült a Vasas sportlövője, Gáspár Lalita, valamint edzői, Szucsák Mátyás és László. A fiatal versenyző ugyanis kisöbű sportpuskával eredményesebben harcolhat a válogatott tagságért, mint légfegyverrel, ezért előbbivel minden kínálkozó lehetőséget megragad a bizonyításra.

Gáspár Lalita pénteken délelőtt állt lőállásba az 50 méteres 3 testhelyzetű versenyszám női mezőnyében. Az alapszakaszban 1169 kört lőtt, ami héttel jobb volt, mint a legutóbbi ob-n. A döntőben, ahová a második legjobb eredménnyel jutott, ugyan nem sikerült megismételnie ezt a teljesítményt, ám Szucsák László így is elégedetten nyilatkozhatott honlapunknak a versenyt követően:

A nyitó térdelő helyzet nem ment túl jól, még kereste a helyét, ám az azt követő fekvő sorozatok egyszerűen fantasztikusak voltak, és állóban is nagyon jól lőtt. Az utolsó negyven lövésében háromszázkilencven kört ért el, ami az ő esetében élete egyik legjobb teljesítménye. Kifejezetten erős alapszakasznak értékelem a mait, ezért nagyon örülök, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány is szemtanúja volt. Nagyon szeretnénk, ha Lalita tavasszal bekerülhetne a világkupákra utazó magyar küldöttségekbe, s erre ötven méteren van nagyobb esélye. Persze csak akkor, ha folyamatosan hasonlóan meggyőző teljesítményt tud nyújtani. A döntőben sajnos már nem akart összeállni a lövése, igaz azt nem is gyakoroltuk külön a mostani ob-ra, hiszen mégiscsak a légfegyveres szezont kezdtük, a figyelmünket meg kellett osztani a két szám között. Mindezek tükrében nagyon örülök, ennek a kiváló alapszakasznak.”


(Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége)

Pedig a finálé sem alakult rosszul, sportlövőnk jóideig a második helyen állt a gödöllői Mészáros Eszter mögött, aki nagyon hamar ellépett a mezőnytől, s végig nagyszerű teljesítményt nyújtott. Az alapszakaszban jól sikerült fekvő testhelyzet azonban ezúttal nem ment Lalitának, aki hosszasan keresgélte a helyét, s végül a negyedik helyen fejezte be a küzdelmeket.

A figyelmünk nagy részét most a légpuskás edzésekre helyezzük, miközben folyamatosan fenntartjuk a kisöbű puskás szintet is. Éppen ezért most nincs megállás, nincs pihenő, készülnünk kell tovább. A térdelő testhelyzeten mindenképpen javítanunk kell, mert az most nagyon nem állt össze. Két hét múlva lenne egy jó nemzetközi torna Eszéken, ám Lalita az első évét kezdte idén az egyetemen, így a vizsgaidőszak számára egy teljesen új helyzetet fog eredményezni, amit most nem akarunk többlet terhekkel nehezíteni. Az új évben azonban figyelni kell a nemzetközi versenyeken való részvételre is, mert a rutinból nem lehet kiesni. Igaz, ez a koronavírus-járvány alakulásától is függeni fog” – beszélt a közel és a kissé távolabbi jövő terveiről Szucsák László, aki a pénteki alapszakaszt követően, bizakodóan várja az új esztendőt.

Fedett pályás országos bajnokság. Budapest
50 m puska 3 testhelyzet. Nők.

Alapszakasz: 1. Mészáros Eszter (GEAC) 1181-62x, 2. Gáspár Lalita (Vasas SC) 1169-50x (93, 98, 95, 95, 99, 99, 100, 100, 98, 96, 99, 97), 3. Toma Dorina (UTE) 1168-57x.
Döntő: 1. Mészáros Eszter 459.1, 2. Lovász Dorina (GEAC) 456,9, 3. Toma Dorina 443.2, 4. Gáspár Lalita 428.2.

Fotó: Vasas Attila

 


Hirdetések