Jenkei Dániel, 2021.11.03. | Bridzs

Folytatódik a közösségépítés: tovább bővül klubunk sportági kínálata.

A bridzs sport és szórakozás együtt. Szellemi torna kártyával, társasági játék. A bridzset négyen játsszák. Két játékos párt alkotva küzd egy másik pár ellen. Nem egyéni játék. A pár mindkét tagja ugyanazért a célért küzd: minél több ütést szerezzen. A bridzset 52 lapos francia kártyával játsszák Joker nélkül."

Így hangzik a bridzs hivatalos leírása, de azt talán kevesebben tudják, hogy a nagyszüleink szórakozásaként ismert kártyajátékot egészen professzionális szintig lehet fejleszteni és egyre népszerűbb az iskolás gyerekek körében is.

Baksay László egyike azoknak a személyeknek, akik rengeteget tesznek a bridzs magyarországi népszerűsítéséért. Az általa vezetett társaság pedig ezt a tevékenységét októbertől már Vasas-színekben folytatja.

A bridzsben elindult egy folyamat, és egyre több sportklub nyit a játék felé, így kidolgoztunk egy együttműködési szisztémát, ami a Vasas és a társaságunk számára is előnyös. Mostantól szakosztályként vagyunk jelen a klub életében – summázta a közös munka elindulását honlapunknak Baksay László.


Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, miben rejlik a bridzs vonzereje, pláne a fiatalok számára:

- A bridzs nem szerencsejáték, fontos szerepe van benne a matematikai, logikai képességeknek, a gyerekek sokkal könnyebben látják át a játéknak köszönhetően a problémákat, és szert tesznek egy speciális, és egyben nagyon összetett gondolkodásra. A bridzs ugyanis arról szól, hogy mit miért lehet és mit miért nem, tehát az ígéretek és tagadások együttes hatása érvényesül benne. Alapvetően gyerekek tanításával foglalkozunk, de van egy 80-100 fős felnőtt részlegünk is. A fiatalokat öt-hatodik osztályos kortól várjuk, és tudni kell, hogy körülbelül három év, mire el lehet jutni egy komolyabb szintre. Ezért is van U16-os, U21-es, sőt, U26-os válogatott is a sportágban, hiszen ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen, egyszerűen meg kell érni – fűzte hozzá újdonsült szakosztály-igazgatónk.
 



Azt is megtudtuk, hogy a nagy fővárosi klubok közül az MTK-nak már van bridzs szakosztálya, mint ahogy van törekvés néhány vidéki városban is. A Vasasnál általában heti egy alkalommal zajlanak majd a foglalkozások, a klub pedig segíti a versenyeztetést és a különböző pályázatokon való indulást is.

A versenyrendszer tekintetében fontos alapelv, hogy a bridzs egy úgynevezett dicsőségjáték, amiben jó eredményt lehet elérni erős ellenfelekkel szemben, de emellett, ahogy már említettük, léteznek válogatott-keretek is a különböző korosztályokban, sőt, a bridzsben - a sakkhoz hasonlóan - önálló olimpiát is rendeznek, igen komoly számú ország részvételével.
 

Zárásként Markovits László klubelnököt is megkérdeztük a Vasas szemszögéből:
 
Egy szellemi sporttal bővül a sportági palettánk, ami által még sokszínűbbé válik a Vasas család, és ez mindig öröm számunkra. Ráadásul Baksay László és csapata sok fiatalt szólít meg, ami pedig egy remek lehetőség a további közösségépítésre, és arra, hogy a klub ilyen téren is megjelenjen az iskolákban. Biztos vagyok benne, hogy sikeres partnerség elé nézünk.


Hirdetések