Gy. Szabó Csilla, 2021.10.15. | Curling

A Szekeres Ildikó, Nagy György duó felkészülését a jövőben Shane Tusup is segíti mentáltrénerként. A világbajnoki ezüstérmes vegyes páros három hét múlva már az olimpiai selejtezőn való részvételért mérkőzik a hazai válogató versenyen. 

A Curling Világszövetség (WCF) döntése alapján december elején, a hollandiai Leeuwarden városában rendezik meg a 2022-es téli olimpiai játékok pótselejtezőjét. Az eseményen egy magyar vegyespáros kísérli meg a két utolsó hely egyikének megszerzését. S hogy ez a Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC) vagy az Udvardi-Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE) kettős lesz-e, az majd a november elején tartandó hazai válogatón dől el. Az összecsapás érdekessége, hogy négy győzelemig tart, így igazi maratoni sportcsemegének ígérkezik a honi két legjobb egység között.

„Világbajnoki ezüstérmes vegyespárosunk a szezon végén mindössze két-három hetet pihent, gyakorlatilag az egész nyarat komoly erőnléti edzésekkel töltötte – tekintett vissza az idényzárásra a Vasas SC curlingszakosztályának igazgatója, a duó edzője, Dencső Blanka, miközben sportolóink már a Világkupa-sorozat eheti ausztriai állomásán veresnyeznek. – Amikor augusztus végén megnyílt a pálya, azonnal jégre léptek, és szeptember második hétvégéjén már a svájci Bielben, ezt követően pedig Tallinban versenyeztek. Ezeken a tornákon a kontinens legjobbjaival mérhették össze tudásukat, ami ahhoz segítette őket hozzá, hogy minél előbb visszanyerjék formájukat. Ezek a párosok ugyanis vagy már biztos olimpiai résztvevők, vagy hozzájuk hasonlóan az indulás jogáért harcolnak. Október elején Bernben egy a szokásostól eltérő lebonyolítású tornán vettek részt, amelyen volt olyan nap, hogy négy meccset is játszaniuk kellett. Típusában ez a verseny tökéletesen illeszkedett a felkészülési programunkba, hiszen tesztelni tudtuk, milyen az, amikor a csapatot különösen nagy terhelés éri, s így kell teljesítenie. Az előttünk álló kitzbüheli viadalon szintén az európai élvonallal mérhetik össze tudásukat. Az olimpiai ciklus célegyenesébe érkeztünk, ami a versenyeken, a résztvevők teljesítményének jelentős emelkedésén is látható. A véghajrában ennek köszönhetően különösen izgalmas és magas színvonalú meccsek részesei lehetünk.”

A Vasas curlingezői azonban nemcsak a World Curling Tour állomásait használják ki a felkészülésre, de a sportág legjobbjait edzőmeccseken is vendégül látják Budapesten. Az elmúlt hétvégén a svájci Martin Rios és Jenny Perret járt fővárosunkban, október végén, közvetlenül a hazai kvalifikációs verseny előtt pedig a Zuzana Paulova, Tomas Paul duóval gyűjthetnek újabb értékes tapasztalatokat. Dencső Blanka szerint a magyar páros a tőlük megszokott módon, hihetetlen elszántsággal és alázattal készül az előttük álló kihívásokra. Szinte minden nap jégen vannak, tematizált és jól megtervezett edzésprogram szerint készülnek, miközben az étkezésükre és az általános fizikális és mentális állapotukra is nagy gondot fordítanak.


Shane Tusup, Szekeres Ildikó és Nagy György (balról jobbra) a Világkupa-sorozat eheti ausztriai állomásán

„Komplett csapat állt össze körülöttük, edzőként mellettem a szakmai munkában továbbra is számíthatunk a kanadai Karen Watson segítségére, s az új idényben mentáltrénerként Shane Tusup is csatlakozott hozzánk – mutatta be a Szekeres, Nagy duó edzői teamjét, Dencső Blanka. – Bár Shane eltérő sportágból érkezett, az igazán nagy célok eléréséhez szükséges mentalitás, mindset (tudati beállítódás – a szerk.) sportágfüggetlen képesség. Shane ennek fejlesztésében segít bennünket, és rendkívül gyorsan sikerült ezt a tudását a jégre adaptálnia. Ebben persze annak is nagy szerepe volt, hogy a csapat nyitottsága az új módszerekre továbbra is példás, ami évről-évre segíti őket a töretlen fejlődésben.”

A Vasas kiemelt vegyespárosának hölgy tagja, Szekeres Ildikó ugyanakkor azokat a pozitív energiákat is kiemelte, amelyeket a sportszakembertől nap mint nap kapnak. Tusup szerinte a helyes kommunikációban, a problémák meg- és kibeszélésében, valamint az élesebb helyzetek kezelésében és egymás segítésében is sokat segít nekik.

„Mindezeken túl, az önbizalmam felépítésében is rengeteget köszönhetek Shane-nek, aminek nálunk a végjátékban van különösen nagy jelentősége. Az utolsó dobásnál úgy kell odaállnom, hogy biztos vagyok saját magamban, abban, hogy meg tudom csinálni. Ez kulcskérdés. Ennek kifejlesztésében pedig ő nagyon profi, egyedülálló, ahogy a sportolói lélektant megközelíti. Remélem, hogy az együttműködésünk már a közeljövőben eredmények formájában mutatkozik majd meg” – beszélt a páros és a szakember közös munkájáról Szekeres Ildikó, aki pontosan tudja, hogy ezt az eredményt először november elején, a hazai válogatón szeretnék elérni.

A tavalyi év női curlingesének választott Vasas-sportoló célja ugyanis egyértelműen az olimpiai részvétel, amelyhez a hazai összecsapáson, majd pedig a hollandiai pótkvalifikáción keresztül vezet az út. A feladat nem könnyű, nem véletlen, hogy téli ötkarikás játékokon a sportágnak még nem volt magyar szereplője.

„Úgy gondolom, hogy a kettőnk közötti kommunikáció lehet a siker titka, amiben az utóbbi időben nagyon sokat fejlődtünk – tette hozzá Szekeres Ildikó. –Valóban remek csapat alakult ki körülöttünk, de az is fontos, hogy pillanatnyilag mindenki egészséges, senki sem sérült. Bevallom, hogy a tavalyi szezon végén, a könyökömmel elég sok problémám volt, de a nyár folyamán sikerült regenerálódnom és most tökéletes állapotban vagyok én is. Örömmel és izgalommal várjuk az előttünk álló kihívásokat!”

A közös munkáról Shane Tusup is optimistán nyilatkozott honlapunknak:

„Nagy megtiszteltetés olyan világklasszis versenyzőkkel dolgozni és tanulni, mint Ildikó és György. Az évek alatt megszerzett egyedi látásmódomat, tudásomat és tapasztalatomat szeretném átadni ennek a tehetséges csapatnak. Olyan nagy célok eléréséért dolgozunk, mint az olimpiai részvétel, valamint az ottani sikeres szereplés. Ez a kihívás rengeteg motivációt, energiát és örömöt jelent nekem, büszke vagyok arra, hogy a csapat részese lehetek. Hiszem és tudom, hogy nagyon sikeres jövő áll előttünk.”

Fotók: Holoda Péter


Hirdetések