Gy. Szabó Csilla, 2021.09.08. | Tenisz

Az új szezon kezdetén Bocskay Józseffel, a Vasas Körmöczy Teniszakadémia vezetőjével beszélgettünk a sportág iránti megnövekedett érdeklődésről, a nyári nemzetközi sikerekről és a távolabbi tervekről.

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia sikeres nyári táborainak valódi eredményét, az érdeklődés növekedését, saját bőrén tapasztalhatja a teniszszakosztály vezetője, Bocskay József. Szeptember első napjaiban a téli idényre jelentkezők regisztrálása, beosztása is a feladati közé tartozik, s idén ez a szokásosnál is nagyobb munkát igényel.

„Ennél nagyobb gondunk soha ne legyen – jegyzi meg a szezon előtti papírmunkákkal kapcsolatban a szakember, aki persze sokkal szívesebben irányítja az edzéseket, ám ahhoz, hogy a pályán elegendő gyermek legyen, ahhoz az adminisztrációs feladatok pontos ellátása is hozzátartozik. – Már most százas nagyságrendnél tartunk, ami kezdésnek igen erős, lassabban szoktak betelni az utolsó helyek. Ahogy néztem a neveket, harminc új, nyári táboros is van közöttük, őket vélhetően az elégedettség hozta vissza közénk, s immáron komolyabb keretek között szeretnék folytatni a teniszezést. Hasonló folyamat tapasztalható a versenyzői oldalon is, több kifejezetten jó játékos edz már nálunk, és az átigazolást fontolgatja. Utóbbi terén mostantól kicsit szigorúbbak leszünk, és arra törekszünk, hogy akik velünk gyakorolnak, azok hivatalosan is a mi teniszezőinkké váljanak.”


A Vasas más szakosztályainak fiataljai közül is többen érkeztek a nyári tenisztáborba

Ez különösen a korosztályos országos bajnokságok szempontjából fontos kérdés, Bocskay József pedig jövőre már szinte minden korosztályban szeretne csapatot kiállítani. Ehhez persze arra is szükség van, hogy az igazolások terén tiszta helyzetet tudjon kialakítani. Részben ez is közrejátszik abban, hogy elmúlt héten megrendezett utánpótlás csapat ob-n kivételesen csak az U14-es fiúkat tudták elindítani, akik a negyedik helyen végeztek. Az idősebbek esetében ugyanakkor az egyéni érdekeket is figyelembe kellett venni, például Boros Attiláét, aki a junior top100-ba igyekezve külföldi tornák során vesz részt, augusztus végén például egy hármas kategóriás korosztályos ITF-tornán Egyiptomban döntőzött, egy héttel korábban párosban pedig nyerni is tudott.

„Attila nyári nemzetközi szereplését egyébként is ki kell emelnem, de Murzsa Gréta és Sávay Zalán is remekül helytállt. Külföldi sikereik számunkra is nagy öröm, a legfontosabb azonban mégis az, hogy a nyáron folyamatosan játszottak, fejlődtek, miközben mi itthon tartottuk a frontot és mindenkit igyekeztünk maximálisan kiszolgálni. Ebben óriási segítség számunkra Kovács Márk érkezése, aki játékosként szerzett tapasztalatait is megosztja a legjobbak közé törekvő fiatalokkal.” – értékeli a nyári szezont Bocskay József.

A nyár elején, érdekes módon, a bankszektorból érkezett a Vasas Körmöczy Teniszakadémiához Kovács Márk, aki korábbi sikeres korosztályos karrrierjének köszönhetően, az Egyesült Államokban tanulhatott egy teniszösztöndíjnak köszönhetően. S bár a tengerentúlon az iskolapadban és a pályán egyaránt megállta helyét, inkább itthon helyezkedett el két jó amerikai diplomájának köszönhetően. A tenisz csábításának azonban nem tudott ellenállni, s a biztos állást cserélte a kezdő edzői posztra. A nyári tapasztalatok azt mutatják, nagyon is jól döntött.

Márkot jól ismertük, vele biztosra mentünk, az elmúlt pár hónap pedig igazolta a várakozásainkat. Nyáron viszonylag sok önállóságot kapott, most az idény elején viszont meg kell ismernie a nálunk folyó munka kereteit is. Amint ebbe belerázódik ismét nagyobb felelősség hárul majd rá. Ő elsősorban az idősebb játékosokkal foglalkozik. A csapatunk egyébként nem változott, rajta kívül Szávay Blanka, Fonó László és jómagam a versenyzőket készítjük fel, míg a tanfolyamos oktatás Helmes Péterre, Gera Zsomborra és Szalma Edvárdra hárul. Egy ember azonban még hiányzik ahhoz, hogy az általam ideálisnak tartott modellt fel tudjuk állítani” – véli Bocskay József, aki nem titkolja, elképzelései pontosan egybevágnak a Vasas SC elnökének, Markovits Lászlónak gondolataival.


A Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembereinek idén is lesz bőven tennivalója, a tanfolyami helyek gyorsan telnek

Amikor klubunk jelenlegi vezetője, korábbi sikeres játékosként szerzett tapasztalatai alapján a szakosztályt ebben a formájában megálmodta, ő is úgy gondolta, hogy hét pályán, nyolc szakember dolgozzon egyidőben. Ezzel az egyik edzőnek lehetősége nyílna arra, hogy a gyakorlásokat figyelve, kiemelje a csoportból azt, akinek magyarázatra, vagy apróbb technikai módosításra van szüksége. Az edzést irányító kollégájának ugyanis nincs módja arra, hogy emiatt megállítsa három másik játékos gyakorlását, jóllehet ezeken a pillanatokon technikai szempontból nagyon is sok múlhat. A szakosztály vezetője most ennek a bővítésnek a pénzügyi hátterét igyekszik megteremteni, hiszen ő is ebben látja a minőségi munka egyik fontos alapfeltételét. A sikernek azonban számos összetevője van, s a pillanatnyilag tapasztalható növekvő érdeklődés is egy ezek közül.

Fotók: Körmöczy Teniszakadémia és Vasas Attila


Hirdetések