2010.06.14. | Ökölvívás
Vasárnap késő este érkezett haza Moszkvából, az Eb-n járt küldöttségünk, Süllős Gyula a Vasas szakosztályelnöke a reptérről hazafelé tartva vállalkozott rövid értékelésre.

Tanúsíthatom, ön mindig is állította, hogy Bacskai Balázs páratlan képességekkel rendelkezik, úgy tűnik ebben az évben ez bizonyítást nyert.
- Azt gondolom „Bendzsi” méltó vezéregyénisége lehet az elkövetkezendő években a magyar ökölvívásnak. Bátran kijelenthetjük, hogy dicső elődei nyomdokaiba léphet, minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely alkalmassá teszi erre a „szerepre”.
Az emberi oldalt nézve el kell mondanom, hogy egy értelmes, intelligens fiatalemberről beszélek, aki remekül kommunikál mindenkivel. Ha a szakmai oldalt tekintem, fizikailag belenőtt, lelkileg beleerősödött a 69 kg-os súlycsoportba, taktikai téren pedig már most kiteljesedett. 
Ahogy mondani szokták „vívni” mindig is tudott, bár a súlycsoport váltás után egy ideig verekedéssel próbálta megoldani a mérkőzéseit. Viszont éppen most - amikor pedig már rendelkezésére áll az ehhez szükséges ütőerő és izomtömeg -, jutott el odáig, hogy ellenféltől függően képes megválasztani a harcmodorát. Ha kell kőkeményen üt, ha arra van szükség akkor ravasz és számító. Azt gondolom sok örömet fog még nekünk szerezni.

Ezeket a szavakat kimondva, nem rakunk túl nagy terhet a vállára?
- Jól motivált, tudatosan készülő sportoló, aki tudja, hogy mit akar. Kiegyensúlyozottságát, lelki teherbíró képességét mi sem mutatja jobban, hogy junior világbajnoki címe után volt egy hosszabb időszak, amikor bizony nem jöttek az eredmények. 
Amikor az embert viszi magával a siker akkor könnyen megy minden, de miközben dolgozol keményen és látszólag nincs eredménye, azt bizony nehéz átélni és megélni. Balázs azonban nem tört meg, képes volt túljutni minden nehézségen és visszakapaszkodott. Tudja milyen a siker íze, de ismeri az eredménytelenség érzését is, ezek mind-mind hozzásegítik ahhoz, hogy reálisan lássa önmagát.

Akkor az elkövetkezendő évek világversenyeit bizakodva várhatjuk?
- Az olimpia az nyilván különleges dolog, de általában egy-egy világverseny hangulata között nincsenek nagy különbségek. Aki egy Eb-n meg tudja mutatni magát, annak az egy világbajnokságon is ugyanúgy sikerülhet. Jelentősen megnőtt az ázsiója, a szakma egyértelműen elismeri a tudását, és már a bírók sem kezelhetik félvállról. Az mondtam neki tréfásan, hogy ez az aranyérem „beutaló” a további sikerekhez vezető útra.

Ne feledkezzünk meg Darmos Józsefről sem, aki második Európa-bajnoki bronzérmével tartósította helyét a világ élmezőnyében.
- Azt szoktam mondani, Józsi egy „nagy medve”, egy „öntöttvas kazán” amit fel kell fűteni, kicsit lassan indul (melegszik) be, de aztán nehéz megállítani. 
Ő olyan típus, akinek éreznie kell, hogy bíznak benne. Sérülés eléggé elbizonytalanította, ezért nagyon sokat foglalkoztam a lelkével az utóbbi időben. Szerintem ha korábban kezdem ezt el, neki is meg lett volna az arany.

Mondhatjuk, hogy a Vasas a legeredményesebb szakosztály idehaza?
- Ha ebben az évben mostantól már hátradőlnénk, és a lábunkat lógatnánk akkor is valószínűleg így lenne. Természetesen erről nincs szó. Már azon töröm a fejemet, hogy a felnőtt OB-n olyan eredményesen szerepeljünk, mint még soha, és ezzel olyan mércét állítsunk magunk elé, amit a jövőben nem tudunk majd egyszerűen túlszárnyalni.


ja          

Hirdetések