Gy. Szabó Csilla, 2021.08.12. | Tenisz

Lassan lezárul a nagy nyári táborozások időszaka, amely idén is igen sikeres volt a Vasas Körmöczy Teniszakadémia számára. A csoportos tanfolyami oktatásért felelős szakember, Fonó László szerint a Folyondár utcában már az új idényre készülnek, ráadásul számos újítást tervezve.

Egy év telt el azóta, hogy elvállalta a tanfolyami képzés kereteinek megreformálását. Mi történt az elmúlt időszakban, milyen tapasztalatokat szerzett?

Azért vettem át a bázisunkat alkotó közel száz-százhúsz gyermeket megmozgató program irányítását, mert Bocskay József szakosztályvezetővel nem tudtunk belenyugodni a helyzetbe, hogy ekkora létszámból csak nagyon kevesen lépnek át a versenyzők közé. Erre a problémára világított rá az a tény is, hogy az utóbbi két-három esztendőben nem tudtunk csapatot kiállítani a Play and Stay ob-ra. Számunkra ez elfogadhatatlan volt, hiszen a legfiatalabbak esetében sem elegendő a mennyiség. Már ezen a szinten minőségi munkára van szükség.

Milyen változások történtek ennek jegyében?

A tavalyi esztendő az információgyűjtésről és az új stratégia kidolgozásáról szólt, idén ősztől szeretnénk másképpen vezetni a programokat. Ehhez Helmes Péter, Gera Zsombor és Szalma Edvárd személyében adott a szakmai stáb. Ők délután háromtól hatig foglalkoznak a legfiatalabbakkal, az utolsó órára pedig én is átjövök hozzájuk a versenyzőktől, hogy közösen zárjuk a napot. Az elmúlt időszakban kitakarítottunk minden felesleges dolgot a rendszerből, s már most van két-három olyan játékos, akinél pontosan tudjuk hol tartunk, s ezért nyugodt szívvel tereljük a versenyzői pálya felé. Korábban a tanfolyamosok többsége inkább csak a mozgás öröméért, amolyan rekreációs céllal járt hozzánk, s nem alakult ki belőlük egy használható bázis a piramisunk aljára.


Fonó László az éppen táborozók egy csoportjával a Folyondár utcai sportcentrumban

Általános probléma, hogy a gyermekek egyre kevésbé nyitottak a versenyzés által megkívánt többletmunkára, a szülőket pedig a költségek és az időigényesség riasztja el. Milyen megoldást találtak erre a helyzetre?

Egyrészt igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a szülőkkel, akik a pontos tájékoztatás nyomán maguk is egyre aktívabbak. Másrészt Edvárd és Zsombor havi rendszerességgel elkíséri majd a gyerekeket a versenyekre, ahol bevezetik őket ebbe a különleges világba, segítik őket az elindulásban. Már az elmúlt idényben is voltak, akik az ajánlásunk nyomán a hétvégén dupla órát kaptak, vagy hétközben többször jöttek, a kiválasztást tehát már elkezdtük. Ők alkotják majd a Play and Stay csapatunk bázisát, s nekik köszönhetően az őszi csb-re már legalább egy-egy leány, illetve fiú együttest ki tudunk állítani. Megkönnyíti a dolgunk, hogy tanfolyamos edzőink kiváló kapcsolatot ápolnak a tanítványaikkal, akik ennek köszönhetően örömmel járnak hozzánk.

Milyen változásokat tervez a szakmai munka terén?

Az új programhoz az elmúlt évben szerzett tapasztalataimat ötvöztem a már korábban kiforrott elképzeléseimmel. Tavaly bekerültem a hazai szövetség gyermekbizottságába, ahol már az első ülésen azt a határozott véleményt képviseltem, hogy a legfiatalabbak képzésére egy országosan egységes oktatási-, kompetencia- és feltételrendszert kell kialakítanunk. Nagy örömömre szolgál, hogy ugyanezek az elképzelések köszönnek vissza az MTSZ új szakmai koncepciójában, és az elmúlt héten Pécsett megtartott edzői szakmai fórumon is az egységes, nyomon követhető képzési program kialakításának fontosságát hallottam vissza. Óriási lehetőségnek tartom, hogy a jelenlegi szövetségben a legjobb szakemberek kerültek döntéshozó helyzetbe, és jó irányban indult meg a munka. A gyermekbizottság tagjaként én magam is mindent megteszek azért, hogy hozzájáruljak ehhez az építkezéshez.


Vidám délelőtti nyári foglalkozás a Vasas Körmöczy Teniszakadémián

Melyek a koncepció főbb elemei?

Négy pilléren nyugszik a képzés, a fizikum, a mentál, a technika és a taktika helyes kialakításán. Ehhez egy minimális kritériumrendszerre is szükség van, amelyet a mi esetünkben a piros, a narancs és a zöld pályára határozzuk meg. Olyan ez, mint az iskola, ahol bizonyítvány nélkül nem lehet az egyik osztályból a másikba lépni. Ehhez persze tisztában kell lennünk a lépcsőfokokkal is, amelyeket nem lehet kihagyni, átugrani. Kicsit az volt eddig az érzésünk, hogy a nagy célokat dédelgető játékosok bekötött szemmel futkosnak egy sűrű erdőben. Mi most ebben a rengetegben szeretnénk ösvényt vágni a versenyzők és szüleik számára. Bármennyire individuális a sportág is a miénk, az alapokat egy a szövetség által meghatározott, egységes metodika szerint kell lerakni.

A szülők és a játékosok többnyire az egyéni edzésekben látják a gyors fejlődés zálogát. Egyet ért ezzel a tendenciával?

Egyáltalán nem. Ez pont arra példa, amikor valaki át szeretne ugrani egy szükséges fejlődési lépcsőfokot. A csoportos edzések adják a legjobb keretet ahhoz a fentebb említett szakmai munkához, amelyre a későbbiek során, az akkor már indokolt egyéni edzéseken majd építkezni lehet. Egy kisgyerek számára nagyon fontos az összetartozás érzése, létfontosságú, hogy a többi gyerek részéről kihívás érje, különböző stílusokat és egyéniségeket ismerjen meg. A tenisz egyéni sport, az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik, ezért legalább addig közösségben kellene maradniuk, ameddig gyerekek.

Térjünk vissza a szakosztályhoz, mikor és hogyan indul az őszi szezon?

A nyári táborok idén is sikeresek voltak, régi és új arcokkal egyaránt találkoztunk a résztvevők között. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a szülőktől, többen is érdeklődnek már az új szezon programjai iránt. Szeptember másodikán és harmadikán – csütörtökön és pénteken – délután három órától este hatig nyílt napot szervezünk a Folyondár utcában, amelyre minden érdeklődő szülőt és gyermeket nagy szeretettel várunk.


Hirdetések