Gy. Szabó Csilla, 2021.07.05. | Evezés

A csepeli evezőspályán megrendezett Budapest-bajnokság felnőtt mezőnyében a MEC-Vasas kormányos nyolcasa és a Gerei Tamás, Kálmán Dávid duó egyaránt aranyérmes lett.

Több mint három hajóhosszal nyerte a MEC-Vasas férfi kormányos nyolcasa a hétvégi Budapest-bajnokságot, amely a három hét múlva sorra kerülő ob előtti utolsó hivatalos megméretés volt. S bár a második helyezett csepeliek a B egységükkel álltak rajthoz, ez a győzelem éppen annyi önbizalmat és energiát adott csapatunknak, amennyi a felkészülésből még hátralévő időszakra szükséges. Ráadásul a fővárosi egyesületek viadalára nem is pihentek rá, egyenesen a legkeményebb terhelésből érkeztek a csepeli evezőspálya rajtvonalához.

„Az igazi formát az országos bajnokságra időzítjük, ezért most az átlagosnál fáradtabb volt az egység – értékelte a nyolcas teljesítményét edzőjük, Tevesz László, aki ennek ellenére azt kérte a rajt előtt versenyzőitől, hogy erre az egyetlen kétezer méteres távra a lehető legjobban paprikázzák fel magukat. A kérés pedig megértő fülekre talált, mert a Molnár András, Belina Gábor, Czeglédi Péter, Kálmán Dávid, Komáromi Máté, Fülöp Gábor, Gerei Tamás, Dobai Tamás és a kormányos Hevesi András összetételű hajó magabiztos, jó versenyzéssel nyerte meg a döntő futamot. – Meggyőző volt a fölény, joggal reménykedhetünk egy szegedi jó szereplésben is. A dobogó az elvárás, ám ha minden jól jön össze, akár nyerhetünk is.

Nem véletlenül kezdtük a hétvégi Budapest-bajnokság értékelését éppen a legutolsó számmal, a MEC-Vasas evezős szakosztálya ugyanis a viadalt záró nyolcasok mezőnyében szeretne folyamatosan éremesélyes helyen végezni. Ehhez pedig az utánpótlás-nevelés adja a kulcsot, amelynek eredményességéről két számmal korábban, a serdülők királyszámában bizonyosodhattunk meg. A fiatalok egysége a Csepel A csapata mögött végzett a második helyen, ám ennél is fontosabb volt, hogy a csepeli egyesület B gárdáját viszont megverték.


A serdülő kormányos nyolcas a hétvégén legyőzte a Csepel B csapatát, s ezzel ezüstérmet szerzett

„Eddig ez nem sikerült a fiúknak, ezért most nagyon büszkék vagyunk rájuk – tért a jövendőbeli ificsapatot alkotó jelenlegi serdülők értékelésére Tevesz László. – Az elmúlt másfél hónap fejlődése számomra egyértelmű, amennyiben az apró részleteket is helyére tudjuk rakni a hátralévő három hétben, akkor az ob-n is éremesélyesek lehetünk. Egyébként ők is kemény munkából érkeztek a Budapest-bajnokságra, edzőtáborok, korosztályos versenyek vannak mögöttük, mégis remekül helyt álltak.”

A hétvége persze nemcsak a nyolcasról szólt, hiszen a férfiak kétpárevezős versenyében a Gerei Tamás, Kálmán Dávid egység is aranyérmet nyert. Ők másodszor ültek össze klubhajóban, s az MTK Kupához hasonlóan, most is remekül mentek. Az elsőéves felnőtt Gerei és az U23-as Kálmán számára a Budapest-bajnokság mezőnye ugyan nem volt elég kemény, ám egy jó húzásra azért nekik is elegendő volt, a mutatott formájuk pedig kifejezetten biztató.

„Tomi egypárban, kétpárban és a nyolcasban is indulni fog, az ob-programja ezt lehetővé is teszi, hiszen minden napra egy szám jut majd – véli Ambrus Gábor, a kettős edzője. – Ő igazi „versenyló”, akinek kell a terhelés ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot. Dáviddal nagyon jól egymásra találtak, aki fiatal, lelkes és igen szorgalmas. Válogatott szeretne lenni, ehhez pedig keresve sem találhattunk volna jobb motivációs erőt, mint Gerei Tomival egy hajóban hagyni evezni. Elégedett vagyok a teljesítményükkel, remélem az ob-n is jól fognak menni.

Korábban szó volt arról, hogy a két élversenyző a négyessel is megpróbálkozik, ám Ambrus Gábor és Tevesz László úgy döntöttek, az egész évben együtt versenyző, összeszokott, közepesen erős egységet inkább nem bolygatják meg. Gerei és Kálmán dublóban viszont mindent kihozhat magából.

A Vasas legfiatalabb evezősei, a 14 éven aluliak, vagyis a tanulók is versenyeztek a hétvégén, a Perger-Juronics Péter, Fábián Márton fiú kétpár, valamint a Schliszka Barnabás, Perger-Juronics Péter, Pogácsás Ádám, Fábián Márton (k: Szász Tamara), összeállítású fiú kormányos négyes egyaránt bronzérmes lett. A két héttel ezelőtti, Győrben megrendezett utánpótlás-viadalon a Pogácsás Ádám, Schliszka Barnabás, valamint a Szász Tamara, Fábián Márton kettős szerzett aranyérmet, Szász Tamara pedig egypárban ezüstöt.

A MEC-Vasas szakemberei úgy gondolják, a hétvégi eredményekből ugyan messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, a közelgő országos bajnokság előtti felkészülésnek azonban fontos és sikeres állomása volt.


Hirdetések