Gy. Szabó Csilla, 2020.12.30. | Curling

A Vasas SC curlingszakosztálya a koronavírus-járvány ellenére is mozgalmas és eredményes évet zárt. Sportágtörténeti ifjúsági olimpiai bajnoki címmel kezdődött januárban, Világkupa tornagyőzelemmel, valamint ob érmekkel folytatódott, s még egy sportdiplomáciai siker is belefért a krónikába. A szakosztály vezetőjével, Dencső Blankával értékeltük ezt a különleges évet.

− Szebben nem is indulhatott volna, hiszen Nagy Laura aranyéremmel térhetett haza Lausanne-ból, a téli ifjúsági olimpiai játékokról. A 18 esztendős sportoló a Vasas és a magyar curlingsport első korosztályos ötkarikás bajnoki címét szerezte Svájcban.

Laura szereplése sportágtörténeti siker, és ezt nemcsak a Vasas szakosztályvezetőjeként, de a hazai szövetség elnökségi tagjaként is kijelenthetem. Ráadásul itt is, ott is, két komoly cél vezet bennünket, amely most az ő teljesítményében együtt vált valósággá. Egyrészt a vegyes páros szakág kapja országos és egyesületi szinten is a legnagyobb szakmai támogatást, hiszen ebben lehet a legtöbb esélyünk egy sikeres olimpiai szereplésre. Másrészt legfontosabb feladatunknak a tervszerű utánpótlás-nevelést tekintjük, amely valamennyi jövőbeni eredményünk záloga és alapja. Laura vegyes párosban nyert ifjúsági olimpiát, s ezzel reményt adott mindannyiunknak.


Dencső Blanka (balról) és Nagy Laura a téli ifjúsági olimpián szerzett sportágtörténeti aranyéremmel

− Miért éppen a vegyes páros?

Ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy a curlingsport legfiatalabb ágaként, mi magyarok, ebben nem vagyunk olyan nagy lemaradásban, mint a klasszikus számokban. Utóbbiak esetében még nem sikerült behozni azt a hátrányt, amely abból fakad, hogy a sportág nálunk nem tekint olyan nagy múltra vissza, mint mondjuk az őshazában Skóciában, vagy Kanadában, Svájcban, Svédországban, de akár Németországban. Úgy is fogalmazhatnánk, a vegyes páros maga és a hazai curling egyszerre nőtt fel, miközben egészen más képességeket igényel, mint a normál csapatos felállásban. Utóbbi esetében mindenkinek pontos helye és feladata van, a sikerhez pedig ebben a szereposztásban próbálják a játékosok a legjobbat kihozni magukból. A vegyes párosok tagjainak ezzel szemben mind a négy „poszton” helyt kell tudniuk állni, a stratégiához, a söpréshez, vagy a pontos csúsztatáshoz ugyanúgy kell érteniük. A komplexebb játék, komplexebb egyéniségeket kíván, miközben a rövidebb játékidő miatt kevesebb lépésből kell megoldani egy adott helyzetet, több ponton eltérőek a szabályok és a stratégia sem ugyanaz. Ráadásul itt egy nő és egy férfi együttműködéséről van szó, egészen más a kommunikáció, mint négy férfi vagy négy nő között, teljesen eltérő a csapat dinamikája és az erősségek is. Szerintem az összetettsége és a változatossága adja a szakág igazi szépségét.

− Az év elején a felnőttek is szép sikereket arattak ebben a szakágban, hiszen a Nagy György, Szekeres Ildikó kettős megnyerte a Világkupa-sorozat pozsonyi állomását március elején.

Világbajnoki ezüstérmes párosunk már jó ideje az olimpiára készül, ahová a jövő februári hazai országos bajnokságon, majd pedig a kvalifikációs világbajnokságon keresztül vezet az út. Számukra az volt idén a legfontosabb, hogy folyamatosan versenyben maradjanak, s bár sok viadal elmaradt, ők, ahol tudtak elindultak. Ez egyébként sok más országbéli vb-re, illetve ötkarikás játékra készülő párosra is jellemző volt. A VK-sorozat versenyei azért nagyon fontosak, mert Ildikóék ezeken folyamatosan ellenőrzik hol állnak a világhoz képest, az élmezőnyben ugyanis csak így lehet bentmaradni. Számunkra nagy áldás volt, hogy ősszel rendben kinyitott a kamaraerdei pálya, és folyamatosan tudunk edzeni.


A Szekeres Ildikó, Nagy György páros ebben a nehéz évben is sok nemzetközi versenyen indult

− A pozsonyi állomás után, Budapestre látogatott a World Curling Tour, amelyen a Nagy Györgyék a negyedik helyen végeztek, ön viszont Szabó Gergely oldalán döntőt vívhatott az orosz vegyes páros ellen.

Igazi jutalomjáték volt a számunkra, teher nélkül versenyezhettünk, ugyanakkor nagy megtiszteltetés és lehetőség is, hogy a nemzetközi és hazai élmezőnnyel mérhettük össze tudásunkat. Abban a pillanatban még nem tudtuk, hogy teljes leállás követi majd ezt a szép sikert, az országos bajnokságot is meg kellett szakítani, amire a sportág hazai fennállásának történetében még nem volt példa. Végül szeptemberben folytatódott az ob, amelyre mindössze hathétnyi felkészülése volt csapatainknak. De így is remekül helytálltunk, a Vasas Nők és a G-Force egyaránt bronzérmet nyert, a Hackers pedig negyedik lett a női mezőnyben.  A vegyes páros ob B ligájában Nagy Viktor és Nagy Laura lett harmadik, s jövőre az A ligában szereplő tizenhat játékosból nyolc lesz Vasasos, ami számunkra nagyon nagy siker.


A Magyar Kupában egymás ellen játszott a G-Force férfi csapata és a Vasas Lányok női együttese Fotó:Vasas Attila

− A Vasas női szakágában láthatóan nincs hiány a fiatal tehetségekből, a junior válogatottal a B ligából az A ligába feljutó curlinges leányok közül többen is megtalálták helyüket a felnőtt egyesületi csapatban is.

Elképesztő milyen sok tehetség jön fel évről évre a sportágunkban, s a leányok esetében ez különösen igaz. Az év elején megrendezett A ligás junior-világbajnokságon induló csapatunk fejlődése azonban korántsem a véletlen műve, hanem a befektetett munka eredménye. Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán folyamatosan készítette fel őket, s gyakorlatilag az egész nyarat erőnléti edzésekkel töltötték. Nem tudtam úgy leszaladni a pályára, akár ünnepnapon is, hogy valamelyikük éppen ne gyakorolt volna egyénileg vagy csapatban. Jó volt ezt látni. Most egy picit kiereszt a csapat, hiszen többen is érettségi előtt állnak, be kell pótolniuk, amit eddig a curling miatt kihagytak. Az iskolai kötelezettségek múltával reméljük, hogy ugyanolyan elkötelezettséggel és lelkesedéssel térnek majd vissza, mint amit eddig megszokhattunk tőlük. Ezek a lányok ugyanis a pályán is kívül is nagyon jó barátok, s ez is közrejátszott abban, hogy összetartó csapat lettek.

− Az újjáalakult szövetségben ön megőrizte elnökségi tagságát, miközben a hazai szövetség delegáltja lett a World Curling Federation felé Nagy György mellett. Utóbbi pozíciójában sikeres lobbitevékenységet szeretne kifejteni egy magyarországi verseny elindítása, illetve különböző, az utánpótlás fejlesztését szolgáló projektek érdekében. Sikerült ezen a téren előre lépnie?

A szeptemberre, Szentpétervárra tervezett éves kongresszust végül online kellett megtartani, így az általam eltervezett ismerkedős, lobbitevékenységre kevesebb lehetőségem maradt. Egy négy-öt napos tanácskozás esetén számtalan alkalom kínálkozik az ilyen jellegű beszélgetésekre, most egyetlen délután alatt kellett mindent lebonyolítanunk, ráadásul a számítógépünk képernyője előtt ülve. A nemzetközi szövetség azonban nagyon profin működik, több webinárt szervezett a kongresszust megelőzően, amelyeken előzetesen is meg lehetett vitatni az aktuális kérdéseket, így minden tökéletesen sikerült. A több, mint hatvan éve fennálló WCF a leállást is arra használta fel, hogy a szervezeti felépítésük működését ellenőrizze, ha kell újraértelmezze, s ahol szükséges korrekciókat hajtson végre. Egyébként mi magunk is hasonlóképpen jártunk el a hazai szövetségben a kényszerű hosszabb nyári szünet idején, átnéztük valamennyi szabályzatunkat és a legfrissebb követelményekhez igazítottuk őket. Számomra tehát idén sajnos nem a jégen, sokkal inkább az íróasztal mellett volt igazán mozgalmas az esztendő.

− A koronavírus-járvány miatt sok sportágban elfogytak a gyerekek, önök is tapasztaltak hasonló bázis csökkenést?

Szerencsére nálunk épp ellenkező folyamat zajlik. Amikor szakosztályvezető lettem, azt tűztem ki célként, hogy évről-évre újabb csapatokat hozzunk létre. De ne átigazolással, hanem saját neveléssel. Most örömmel jelenthetem be egy újabb „legkisebb” csoport megalakulását, a tizenkét-tizenhárom éves kislányokból álló Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán edzők által irányított Apple-t, amelyben a Vasas legfiatalabb versenyzői szerepelnek. Aranyos, lelkes kis társaság, szinte alig bírják el a követ, mégis elszántan ismerkednek a sportág alapjaival. Tavaly már kialakítottunk egy tizennégy évesekből álló kis csapatot, ők a Teapots nevet választották, s egyre határozottabban próbáljuk őket a juniorok közé beépíteni. A felnőtteknél létrehoztuk a Vasas Ice Ladies egységet is, amely az új idényben a B ligában indul, s a versenyrutin megszerzése érdekében a Teapots leányai is bekerültek a csapatba. Miközben minden járványügyi rendelkezést pontosan betartottunk, örömmel vállalom a pozitív példamutatást, a mi kis sportágunkban nem visszaesést, hanem fejlődést hozott a nehézségekkel tarkított kétezerhúszas esztendő.


Hirdetések