Jenkei Dániel, 2020.11.05. | Klub

A Vasas SC vívószakosztálya október végén hivatalosan is sportszakmai partnerségre lépett a Bocskai István Általános Iskolával. Az együttműködésnek már másfél évtizedes múltja van, és sok remek vasasos párbajtőrözőt köszönhetünk neki. A fő érintettek szemszögén keresztül mutatjuk most be a példaszerűen működő iskolai vívóprogramot.

A történet 2005-ben kezdődött, az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában ugyanis ekkortól zajlik vívásoktatás. Az ötletgazda Halla Péter pedig azóta az egyik legsikeresebb nevelőedzőnek mondhatja magát a párbajtőr-szakágban:

- 2001-ben jöttem haza Németországból, rá két évre kezdtem el edzősködni a Vasasban, emellett pedig folyamatosan kerestem a német tapasztalataim alapján a további lehetőségeket. Így jutottam el a XI. kerületi Bocskai-iskolába, ahol a kezdetektől nagyon fogékonyak voltak az iskolai vívásoktatás ötletére, szóval abszolút nyitott kapukat döngettem. Végül úgy valósult meg a modell, hogy az elsősök számára bekerült a vívás a tantervbe, és akinek tetszett, az délutánonként szakkörre is eljárhatott. A legtehetségesebbeket pedig idővel átvittem a Vasasba is edzeni. A Bocskaiban ismerkedett meg a sportággal többek között Nagy Dávid és Bányai Zsombor is, utóbbi nem volt az iskola tanulója, de külsősként bejárt a szakkörökre. Szerencsére azóta is számos tehetséget köszönhetünk ennek az együttműködésnek. A cél az iskolai kereteken belül elsősorban az, hogy megismerjék és megszeressék a sportágat a fiatalok, mi pedig kiválasztjuk közülük a legtehetségesebbeket. -  foglalta össze Halla Péter az általa életre hívott modell lényegét.

 

 

Persze egy jó szakember önmagában nem elég, kellett az iskola nyitottsága is. A jelenlegi igazgató, Gorka Szabolcs 2005-ben igazgatóhelyettesként segítette a folyamatok elindulását. Ő így beszélt a Bocskais vívásról:

- Anno olyan sportfoglalkozási formát kerestünk az iskola számára, amelyben a fejre is szükség van. A jelmondatunk az, hogy a fej parancsoljon a kéznek, és ne fordítva. Ebbe a felfogásba a vívás tökéletesen beleillett, így valóban nagyon örültünk Halla Péter ötletének 2005-ben. Az évek során igyekeztünk megfelelő feltételeket biztosítani a sportághoz házon belül, eleinte a tornateremben zajlottak a foglalkozások, később pedig két terem összenyitásával kialakítottunk egy külön vívótermet, festett pástokkal és elektromos találatjelzőkkel. Az induláshoz a francia szövetségtől kaptunk felszereléseket, majd később önkormányzati pályázatokokon keresztül. A vívást azóta is tanórai keretek között tanítjuk az alsó tagozaton, illetve délután szakköri formában. Az évek során több országos és nemzetközi szinten is eredményes versenyző került ki a Bocskaiból, akikre nagyon büszkék vagyunk, de ez csak a program csúcsa. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy akik vívnak, azok jobban teljesítenek a tanórákon és kevesebbet hiányoznak. Nagy öröm számunkra, hogy immár hivatalos keretek között is együttműködhetünk a Vasassal, hiszen így bővülnek a pályázati lehetőségeink és további előrelépésre nyílhat esély a vívásoktatás terén.

 

 

Halla Péter mellett napjainkban Szenti-Bukócki Bianka, az egykori vasasos párbajtőröző a Bocskais vívásoktatás kulcsfigurája:

- Körülbelül öt éve, még aktív versenyző koromban kezdtem el besegíteni Péter bácsinak a Bocskaiban, eleinte a délelőtti órákon szereztem tapasztalatokat, később a délutáni szakköri részben is. Időközben bekerültem az iskola tantestületébe is, így át tudtam venni az oktatási feladatok egy részét, mert Péter bácsinak annyi sikeres versenyzője lett az évek során, hogy egyre kevésbé fért bele az idejébe, hogy mindenhol ott tudjon lenni. Egyfajta mentor-tanítvány kapcsolat a miénk, az ő módszerei szerint dolgozom én is, ha pedig valamilyen újító ötletem van, mindig konzultálunk róla. A pedagógusvizsgámat is vívásból tettem le a testnevelés tantárgyon belül, ami viszonylag ritkának számít az országban.  Természetesen továbbra is az a célunk, hogy minél több gyerek ismerje meg és szeresse meg a vívást. Azt látom, hogy óriási motiváció a fiataloknak, hogy átkerülhetnek idővel a Vasasba.  A mostani hivatalos együttműködés ebből a szempontból is nagyon fontos.
 


Ha már fiatalok és Vasas, akkor mindenképpen kíváncsiak voltunk Nagy Dávid nézőpontjára is, aki a Bocskai pástjáról egészen junior világbajnoki címig vitte a sportágban. (És még hol a vége…)

- Hétéves voltam, amikor elsősként megismerkedtem a vívással iskolai kereteken belül. Kisgyerekként ez egy nagyon izgalmas dolog volt, már csak azért is, mert nagyon szerettem a Csillagok Háborúját, amiben jócskán vannak vívójelenetek. A Bocskaiban Péter bácsi kezdett el velem foglalkozni, és mivel ügyesnek bizonyultam, egy idő után a szakkörökbe, majd a Vasasba is elkezdhettem járni. Azért hasznos ez a program, mert visszagondolva magamtól valószínűleg én sem mentem volna le egy vívóterembe, így az iskolában viszont sok gyerek kipróbálhatja a sportágat, gyakorlatilag költségek nélkül. Jólesik az is, hogy az iskola büszke az eredményeimre, és máig sok Bocskais, aki a Vasasban kezd el vívni, egyfajta példaként tekint rám.

 



 

 

Vívószakosztályunk újdonsült elnöke, Szilágyi Áron pedig a következőket mondta el az együttműködés kapcsán:

- Egy igazán hiánypótló és előremutató partnerségről van szó, ami messzemenőkig szolgálja a hazai vívás érdekeit. Halla Péter mester építette ki az együttműködést, eddig is a Vasasba kerültek a legtehetségesebb versenyzők az iskolából, a mi módszereink szerint zajlott a szakmai munka, így egyértelmű volt, hogy hivatalos partnerként is a Bocskai mellé lépünk. Azt látni kell a vívás kapcsán is, hogy Mohamed nem megy a hegyhez, így nekünk kell már az iskolákban megszólítani a fiatalokat, hiszen óriási a sportágak közötti verseny. A cél az, hogy a jövőben minél több iskolával tudjunk hasonló partnerségre lépni.


Hirdetések