Gy. Szabó Csilla, 2020.09.08. | Sportlövészet

Harminckét pontot szereztek a hétvégén megrendezett junior országos bajnokságon a Vasas SC-APLE sportlövői. Gáspár Lalita két egyéni ezüstéremmel lett gazdagabb, és a bronzérmes leány puskás csapatnak is vezéregyénisége volt. A fiúk kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően mindkét napon a dobogó második fokára állhattak fel. Egyéniben Wittman Péter volt a legsikeresebb egy negyedik és egy ötödik helyezéssel.

A juniorok hétvégi 25 és 50 méteres országos bajnokságán a Vasas SC-APLE puskásai ez utóbbi távon, a fiú és a leány mezőnyben egyaránt érdekeltek voltak a Fehér úti lőtéren. Gáspár Lalitát mindenki dobogóra várta, a fiúk szereplése azonban kellemes meglepetésként hatott. Szita György vezetőedző a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt különösen örül a piros-kék fiatalok remek szereplésének:

„A lőtér tavaszi bezárása bizony komoly feladat elé állított bennünket, nagyon rövid időnk volt a felkészülésre, ami különösen a legfiatalabbak esetében jelentett problémát. Lalita kicsit több szerencsével akár aranyérmet is szerezhetett volna, de ezek az ezüstök is nagyon szépen csillognak. A csapat bronzérme is, különösen azért, mert Kozma Nikolett iskolai képzését váratlanul megszüntették néhány nappal korábban, ezért nem tudott nyugodtan a lőállásba lépni, Nagy Zsófi pedig idén kezdett csak ötven méteren lőni, neki még meg kell szoknia a távot. A fiúk esetében kiemelném, hogy csupán egy juniorkorú volt Kozma Bence személyében a csapatban, a többiek még mind ifik. Wittmann Péter mindkét számban egyéni csúcsot lőtt, le a kalappal előtte, hogy ilyen szépen állta a versenyt az idősebbekkel szemben. Volt egy negyedik indulónk is, a mindössze tizenötéves Szilágyi András személyében, aki életében először lőtt versenyen. Számára az volt a fontos, hogy szokja a légkört. A jövőt illetően kifejezetten bizakodóak lehetünk az eredmények alapján.”

Új egyéni csúcsot lőtt vasárnap Gáspár Lalita, aki eddig a fekvő testhelyzetben nem igazán érezte jól magát. Edzője, Szucsák László szerint a nem olimpiai, mégis nagy hagyományokkal rendelkező szám is egyre jobban megy tanítványának, és szépen lassan építgetik fel a többihez hasonlóan. A szakember ugyanakkor a versenyek elmaradásáról is beszélt honlapunknak a hétvégi ob értékelésekor, hiszen a junior Eb megrendezésének második időpontja éppen szeptemberre esett volna.


Gáspár Lalita (balról) a fekvő szám eredményhirdetésén Bajos Gitta és Borsos Fanni (balról jobbra) társaságában


Elégedett vagyok Lalita teljesítményével, még akkor is, ha tudom, hogy maradt még benne, egy ici-picivel több is kijöhetett volna belőle – mondta Szucsák László, aki szerint tanítványa korábban sokszor elizgulta a versenyeit, most viszont egyszerűen jobb volt az ellenfél. A szombati győztes Mészáros Eszter maga is junior Európa-bajnok, olimpiai kvótaszerző, most pedig olyan remekül koncentrált az utolsó lövésnél, hogy végül új országos csúcsot ért el. De a fekvő számban győztes Bajos Gitta is nagyszerűen lőtt, igaz itt mindössze hét tizeddel szorult a második helyre a Vasas fiatal sportlövője – Lalita ezzel a teljesítménnyel a kontinensviadalon is megállta volna a helyét, ha megrendezték volna. Kár, hogy az utolsó junior Eb-jén már nem tudott bizonyítani. S bár a tavalyi év nem sikerült számára fényesen, szerintem jövőre nagyon jó eséllyel pályázik a felnőtt válogatottságra. Ismerem Lalitát, ha lesz lehetősége, biztosan ki fogja használni.  Az olimpiai kvóta megszerzésére nagyon halvány az esély, de mi az utolsó pillanatig nem adjuk fel, és küzdünk érte.

Szucsák László különösen fontosnak tartja a versenyhelyzet rendszeres gyakorlását, ezért sajnálja a koronavírus-járvány miatt elmaradt viadalokat. De próbálja a jó oldaláról megközelíteni a dolgokat, s a nyári időszakot egy erős alapozásként jellemzi, ami mindenképpen segíteni fogja őket a folytatásban. Ami a terveket illeti, a légpuskás számokban is szeretné Lalitát felhozni, s erre a hamarosan kezdődő téli szezonban lesz is lehetőségük.

Gáspár Lalita a szakemberekhez hasonlóan elégedetten nyilatkozott a hétvégi ob-ról, vasárnapi formáját kifejezetten jónak tartotta, s nemcsak az egyéni csúcs ténye, de annak mértéke miatt is:

Közel négy kört javítottam az eddigi legjobbamhoz képest, a Budapest-bajnoksághoz viszonyítva pedig tízet. Még engem is meglepett ez az ugrás, ami szerintem annak volt köszönhető, hogy nem stresszeltem túl a helyzetet. Ez a siker nyilván dob most egyet az önbizalmamon, ami a hónap végi felnőtt ob előtt kifejezetten szerencsés lehet.” 

Az ifjúságiak országos bajnokságát a felnőttekkel egyidőben rendezik szeptember végén, amelynek a fiúcsapat, mostani remeklését követően igen szép reményekkel vághat neki.


Junior országos bajnokság. Budapest.
50 méter puska 3 testhelyzet. Leányok. Egyéni:
1. Mészáros Eszter (GEAC) 457.6 (országos csúcs), 2. Gáspár Lalita (Vasas SC-APLE) 454.4. 3. Bajos Gitta (FSLK) 441.7. Csapat: 1. GEAC, 2. UTE, 3. Vasas SC-APLE (Gáspár Lalita 1165-45x, Kozma Nikolett 1106-24x, Nagy Zsófia Zsuzsanna 1074-17x).
Fiúk:
1. Pekler Zalán (FSLK) 458.7 … 5. Wittmann Péter (Vasas SC-APLE) 415.8. Csapat: 1. UTE 3442-126x (országos csúcs) 2. Vasas SC-APLE (Wittmann Péter 1144-41x, Kozma Bence 1098-26x, Nádudvari Marcell 1087-26x)
50 méter puska fekvő. Leányok. Egyéni: 1. Bajos Gitta (FSLK) 623.9, 2. Gáspár Lalita 623.215. Kozma Nikolett 601.522. Nagy Zsófia 581.4. Csapat: 1. UTE 1832.0 (országos csúcs) … 4. Vasas SC-APLE 1806.1
Fiúk. Egyéni: 1. Hammerl Soma (UTE) 619.0 … 4. Wittmann Péter 617.710. Nádudvari Marcell 605.412. Kozma Bence 596.7. Csapat: 1. UTE 1845.6 (országos csúcs) 2. Vasas SC-APLE 1819.8.
 


Hirdetések