Gy. Szabó Csilla, 2020.09.01. | Tenisz

Bronzérmet nyert Szegeden, a korosztályos csapatbajnokság döntőjében, a Vasas SC - Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia U16-os fiúcsapata. A Mészáros Patrik vezetésével felálló együttes csupán egyetlen mérkőzését veszítette el, azt is a későbbi végső győztes, Pasarét TK ellenében.

Különlegesen izgalmas két nap után állhatott fel a dobogóra együttesünk az U16-os fiúk versengésében, Szegeden. A csoportmérkőzések során, a körbeverések miatt szinte minden pont számított, hiszen végül a szettarányoknak is jelentősége volt. A sors furcsa iróniája, hogy az egyik oldalra éppen a négy budapesti, a másikra pedig a négy vidéki csapat került, jóllehet ezek az együttesek júliusban már megmérkőztek egymással, a Budapest- illetve a vidék-bajnokság során, amely az országos döntő selejtezőjéül szolgált. Klubunk teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József nem is értette, hogyan is fordulhatott ez elő:

„A végeredmény bizonyítja, hogy a valós erőviszonyokat egyáltalán nem vették figyelembe a szervezők a csoportbeosztás során, hiszen a vidéki oldal legesélyesebbnek tartott együttesével, a DEAC-cal szemben a bronzmeccsen mindkét egyest simán nyertük. A döntőbe a balatonbogláriak visszalépése miatt szerencsés vesztesként, az utolsó pillanatba bekerülő fővárosi gárda, az MTK-BTC végül a második helyen végzett, ami szintén mutatja a budapesti fölényt. Igaz, náluk négyes körbeverés történt, ami még izgalmasabb volt, mint a mi csoportunkban. Egyébként sem értem, miért játszottunk pontosan ugyanazon csapatok ellen, mint két hete, hiszen az ob-döntőnek éppen az a lényege, hogy a régiók is megmérettessék magukat. Ebből következett azután, hogy az első körben azonnal a pasarétiekkel találkoztunk, ami gyakorlatilag egy előrehozott döntőnek felelt meg. Ezen a találkozón dőlt el, hogy végül aranyért vagy bronzért játszhatunk.”
 


A csb-döntő első meccse remekül indult a piros-kék gárda számára, hiszen Mészáros Patrik hatalmas küzdelemben, a supertiebreaket 14:12-re hozva, három szettben győzte le a pasarétiek első emberét, Szőke Ádámot. Visszavágva ezzel az egyéni ob-n elveszített döntőért. Lélektanilag ezzel előnybe kerültünk, s bár Pálfi Zoltán is jól kezdett, ő végül Urbán Tamás ellen elizgulta a találkozóját, s ezzel a párosra maradt a döntés. Ami nem is lett volna igazán előrehozott finálé, ha nem alakul a szokásosnál is izgalmasabban. Az első szettet a Szőke, Urbán kettős hozta 6:4-re, a másodikat azonban már a Vasas két fiatalja, Mészáros Patrik és Sávay Zalán 6:3-ra. Végül a super tiebreak döntött 10:8 arányban a pasarétiek javára. Az első csoportmérkőzés elvesztése szerencsére nem szegte kedvét csapatunknak, amely a folytatásban már magabiztosan menetelt tovább. A bronzmeccsen Mészáros és Pálfi egyaránt 6:2, 6:1-re nyerte az egyest, a lehető leggyorsabban eldöntve a harmadik hely sorsát.
 

„Alapvetően kihoztuk magunkból a maximumot, hiszen Patrik itt is megmutatta, hogy kiemelkedik a mezőnyből, és az utolsó super tiebreaken, vagyis néhány ponton múlt csupán, hogy a végén nem az első helyért játszhattunk. Mindenki odatette magát, küzdött, azt hiszem, nagyon szépen csillog ez a bronzérem. A fiúknak minden bizonnyal motivációt adhat a folytatáshoz” – értékelte röviden az korosztályos ob-t Bocskay József.

Az U16-os bronzérmes fiúcsapat tagjai: Mészáros Patrik, Pálfi Zoltán, Sávay Zalán és Liszka Márton.


Korosztályos országos csapatbajnokság, Szeged. Fiúk. U16.  
Csoportmérkőzések: Vasas SC−Pasarét TK 1-2, Vasas SC−Tenisz Műhely 2-1, Vasas SC−PG Tenisz 2-1.
A 3. helyért: Vasas SC−DEAC 2-0.


Hirdetések