Gy. Szabó Csilla, 2020.08.31. | Kosárlabda

Parádéztak Debrecenben, a 3x3-as nemzetközi ifjúsági fesztiválon a Vasas Akadémia női kosárlabdázói. A végső győztes „A” válogatottban Madár Eszter, Mudra Viola és Szerencsés Tamara képviselte színeinket, utóbbi pedig a torna legértékesebb játékosának (MVP) járó díjat is elnyerte. Az All-Star csapatba rajta kívül Madár Esztert is beválasztották.

A koronavírus-járvány miatt a 3x3-as szakág számos világversenyét törölték vagy elhalasztották ezen a nyáron, ezért a debreceni ifjúsági fesztivált igazán nagy érdeklődés előzte meg. S nemcsak a nézők, de bizony a meccsre éhes kosárlabdázók részéről is. A leánytornán résztvevő két magyar válogatottban, összesen négy akadémistánk Madár Eszter, Mudra Viola, Salamon Zsófia és Szerencsés Tamara kapott helyet. Madár, Mudra és Szerencsés az „A” csapatot erősítette, amellyel szemben az elvárások is nagyobbak voltak, mint az utolsó pillanatban összeállt, zöméből fiatalok alkotta a „B”-vel szemben, amelyben Salamon lépett pályára.  

Az elsőszámú magyar válogatott az elődöntőben Csehország legjobbjait győzve jutott a fináléba, amelyben Észtországot verte 12−10 arányban. A torna után kihirdetett All-Star csapatba Madár Esztert és Szerencsés Tamarát is beválasztották, utóbbi a legértékesebb játékosnak járó díjat is elnyerte. A Vasas Akadémia 18 éves kosarasa hétfőn még Szolnokon pihent családja körében, ám hamarosan ismét csatlakozik társaihoz a Pasaréti úton. Egy csodálatos élménnyel gazdagabban és egy végig dolgozott nyarat követően.


A leánytorna All-Star csapatában két akadémistánk is helyet kapott, Madár Eszter (30-as számmal) és Szerencsés Tamara (8-as mezben)

Július óta tartott a felkészülés, gyakorlatilag másfél hónap kemény munkájának eredménye ez a nagyszerű eredmény – mondta honlapunknak Szerencsés Tamara, aki társaihoz hasonlóan nagy lelkesedéssel készült az ifjúsági fesztiválra, különösen azért, mert az U18-as világbajnokságot a járvány miatt törölték a programból. – Nagy erőt adott nekünk, hogy végre pályára léphettünk, ráadásul hazai közönség előtt. Igazi csapatként küzdöttünk a győzelemért. A debreceniek biztatására, mindig újra és újra felpörögtünk, bizonyára ez is hozzájárult a sikerhez. A járvány miatti óvintézkedések sem csorbították az örömünket, de mi már előtte elhatároztuk, hogy jól fogjuk érezni magunkat, kihasználjuk a játéklehetőséget, s ez így is lett. Nagyon boldogok vagyunk.”

Szerencsés Tamara személyes sikerével kapcsolatban elmondta, Debrecenben minden tudást ki akart adni magából, amit a nyáron elvégzett sok munkával alapozott meg, miközben azt is szerette volna megmutatni ország-világnak, mire képes valójában. Az erősségét a védekezésben meghatározó játékosnak az egy-egy elleni akciók kialakítása is nagyszerűen sikerült, az MPV megtisztelő címet azonban mégis leginkább az akaraterejének tulajdonítja.

„Azt hiszem az erőbedobás döntött a javamra. Ahogy ennek köszönhetően egyre jobban ment a védekezés, úgy lettem egyre jobb a támadásban is. Bár a csehek elleni elődöntőben a szokásosnál is jobban izgultunk, én különösen, végül ezt az akadályt is legyőztük. Az az igazság, hogy nem szeretek és nem is tudok várni meccs előtt. Szerencsére amikor a labda útjára indul, akkor már nincs baj, csak a feladatra koncentrálok” – összegezte sikerének titkátTamara.

A Vasas Akadémia 18 éves játékosa a nagy összpontosítás ellenére a szép pillanatokat is fel tudta idézni, nemcsak ő, de az egész csapat jól érezte magát Debrecenben. Az elmaradt világbajnokságért pedig az ifjúsági fesztivál aranyérmével vigasztalódtak. S bár most még senki sem tudhatja biztosan, hogyan alakul pontosan az idei szezon, Szerencsés Tamara örömmel csatlakozik a Pasaréti úton társaihoz, nem hiányzik neki a nyári pihenő. Sőt. Inkább elégedetten veszi tudomásul, hogy nagyszerűen felkészült az új idényre, a debreceni elismerések pedig kellő motivációt és önbizalmat adnak neki a folytatáshoz. Koránál fogva ugyanis fontos év számára a következő, hiszen a Vasas Akadémia sikereihez is a legjobb formájával és játékával szeretne hozzájárulni.

Youth Festival 2020. Debrecen.
Bronzmérkőzések:
Szlovénia – Csehország 15-10 (női)
Izrael – Szlovénia 21-16 (férfi)
Döntők:
Magyarország – Észtország 12-10 (női)
Szerbia U23 – Szerbia U20 21-9 (férfi)

Fotók: MKOSZ


Hirdetések