Gy. Szabó Csilla, 2020.08.27. | Evezés

A koronavírus-járvány miatt alaposan felborult a magyar evezősök versenynaptára, amelyben a szokásostól eltérően augusztus közepére maradt a hamarosan kezdődő kontinensviadalok válogató versenye. A késői időzítés miatt így már nem is dönthetett a csapatok összeállításáról, inkább a felkészülés sikerességéről adott pontos helyzetjelentést versenyzők és edzőik számára.

A MEC-Vasas színeit Gerei Tamás, Dobai Tamás (kormányos nélküli négyes) és Hopp Márton (kormányos négyes) képviseli a szeptember 5-én és 6-án, Duisburgban sorra kerülő U23-as Európa-bajnokságon, ezért elsőként az ő teljesítményükről kérdeztük klubunk edzőjét, Ambrus Gábort, aki egy hete edzőtáborozik Dunavarsányban a kontinensviadalra készülő kormányos nélküli négyessel, míg Hopp Márton a kormányos négyes tagjaként a Csepeli Evezős Klubban készül.

„Gerei és Dobai mellett két szegedi srác, Király Csaba és Király Miklós tagja az egységnek, amely remekül szerepelt Sukorón, a válogatóversenyen – dicsérte tanítványait Ambrus Gábor, aki nemcsak klubedzőként, de a kormányos nélküli négyes felkészítőjeként is tevékenykedik pillanatnyilag Dunavarsányban. – Hetek óta együtt eveznek, nagyon jó formában vannak, tizenkét másodpercet vertek rá a második helyezettre. Ezzel is bizonyították, hogy kiemelkednek a mezőnyből. S hogy mire lesz ez elég Németországban? Egy döntőre biztosan, de jósolgatni a jelenlegi helyzetben nem merek és nem is lehet. A járvány miatt valószínűleg borulni fog a papírforma, mert hallottam olyan országokról, ahol a mai napig egyedül készülnek az evezősök, a csapathajókba nem ülhetnek be. Szerencsére mi az első heteket leszámítva, együtt is tudtunk evezni, ezért vagyok bizakodó. Az ő számukat évek óta egy román négyes uralja, róluk biztosan tudom, hogy ott lesznek a rajtnál. Tehát a finálés hely mindenképpen benne van a pakliban, s ha odáig eljutunk, akkor minél előbb kellene végezni.”


A kormányos nélküli négyesek eredményhirdetése után egy fotón mindhárom MEC-Vasas versenyző. Középen, fehér felsőben, balról az első Gerei Tamás, a harmadik Dobai Tamás. Jobbról a harmadik, piros felsőben Hopp Márton.
 

A válogatón az ő mezőnyükben állt rajthoz Tevesz László tanítványa, Hopp Márton, aki idén sérüléssel bajlódott, s az ob-én még korántsem volt csúcsformában. Sukorón végül csak harmadik lett egységével, emiatt a szövetségi kapitány változtatott is a hajó összetételén. Ambrus Gábor szerint azonban a MEC-Vasas evezősének helye így is biztos, a csere őt nem érintette. Vele kapcsolatban egyébként is az a legjobb hír, hogy teljesen felépült, s már nem akadályozza korábbi sérülése. Társaihoz hasonlóan ő is gőzerővel készül a duisburgi megméretésre.

Tartalékként vett részt a sukorói versenyen Kovács Krisztián, aki döntős lett számában, tehát hozta a formáját, valamint Kiss Márk. Utóbbi számára nem sikerült jól a futam, az ifi egypár evezősök mezőnyében nem jutott fináléba.

B döntőben szerepelt Czeglédi Péter, aki önmagához és fiatal korához képest nagyon jól teljesített, neki még bőven van ideje, arra, hogy az A döntőket célozza meg.

De mit tudunk az őszi kontinensviadalok megrendezésével kapcsolatban? – tettük fel a kérdést Ambrus Gábornak:

A huszonhárom éven aluliak Európa-bajnokságát most már biztosan megrendezik, hacsak nem történik valami hatalmas változás a járvány alakulásában. A szövetség megvette a repülőjegyeket, szinte már a bőröndöket is becsomagoltuk, ezért a korosztályért már nem aggódunk. A belgrádi ifjúsági Eb-t is valószínűleg megrendezik, ám ezzel kapcsolatban még igen sok a kérdőjel. Tizennyolc év alatti gyerekekről van szó, az ő utazásukról a szülők fogják kimondani az utolsó szót. Éppen ezért a szövetség munkatársai minden válogatott versenyzőnek és családjának kikérték erről a véleményét. A pillanatnyi állás szerint a korábban tervezett negyven fős csapat helyett mindössze négy-öt fiatal utazik Belgrádba, s őket is csupán egy vagy két szakember kíséri majd. De ezzel kapcsolatban még nem született meg a végleges döntés, várjuk az elnökség határozatát. A felnőtt kontinensviadalt október elején szeretnék megrendezni a lengyelek, meglátjuk, hogy alakul a helyzet.”

Evezőseink azonban pillanatnyilag nem tekintenek ennyire előre, csupán a jövő hétvégéig és a németországi Duisburgig, ahol az U23-as Európa-bajnokságon drukkolhatunk nekik.

Fotók: Czucz Bálint


Hirdetések