Jenkei Dániel, 2020.07.27. | Úszás

Az elhalasztott tokiói olimpia eredeti időpontjában végül a Margitszigeten ugorhattak újra vízbe versenyen a legjobb magyar úszók, a Vasasból Gyurinovics Fanni és Szabó-Feltóthy Eszter számára sikerült a legjobban a viadal.

Elsősorban Dr. Egressy János és Lőrinczi György vasasos tanítványaiért szoríthattunk a hétvégén a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában rendezett Négy Nemzet Úszóversenyen, amelyen a magyar mellett osztrák, cseh és lengyel versenyzők vettek részt.

Nagy várakozásokkal készült mindenki, hiszen a hosszú kényszerszünet után végre versenyhelyzetben is meg lehetett mutatni az aktuális formákat.

Az Egressy-csoport számára nem alakult túl szerencsésen a hétvége: a jó formában lévő Sós Dániel egy kisebb műtét miatt hiányzott, György Réka pedig a viadal kezdőnapjára lett beteg, így ő sem állt rajtkőre. 

Kutasi Máté ott volt, ő viszont menetközben szenvedett szerencsétlen sérülést, de még így is hatodik tudott lenni a 100 mell döntőjében, a fő számát, a 200 mellet viszont már nem tudta vasárnap vállalni. 

Így aztán Szabó-Feltóthy Eszter maradt az egyetlen a topversenyzőink közül, aki rendesen végig tudta úszni a versenyt, ami most neki egy 200 pillangón elért egyéni csúcsra volt elég, amivel a magyar versenyzőknek rendezett B-döntőben nyert, 200 háton pedig 2:12 alá tudott kerülni, és ez harmadik helyet ért az A-fináléban, immár válogatott színekben. 

Meg kell említeni még Okos Ákost is, aki 200 mellen nyert B-döntőt, illetve a szakosztály fiatal versenyzői közül  ifj. Szabó László tanítványát, Tóth Dominikot, valamint Pálinkás Máté versenyzőit, Apáthy Júliát és Benyó Júliát. Számukra már a részvétel is nagy dolognak számított.

 

 

Szabó-Feltóthy Eszter (fotók: MÚSZ)

 

Dr. Egressy János vezetőedző így értékelt: - Tényleg kimondottan szerencsétlenül alakult számunkra a verseny, ennek ellenére Máté sérülten is hősiesen küzdött a 100 mell döntőjében. Sajnálom, hogy a 200-ra már nem tudott odaállni, mert szerintem jó úszással egy első helyet szerezhetett volna a Vasasnak. Eszter egy tizeddel kicsúszott 400 vegyesen a döntőből, ami miatt kicsit szomorúak voltunk, de utána a 200 pillangó és a 200 hát is jól sikerült számára. Utóbbi számban közelít Burián Katához, az lesz majd a nagy cél, hogy hamarosan utolérje őt. Mostantól három hétig pihennek a versenyzők, azzal a kikötéssel, hogy erőnlétileg azért szinten tartják magukat különféle mozgásokkal. Augusztus 17-én kezdjük a felkészülést, az első fontos cél a decemberi ob lesz, amely előtt külföldi, magaslati edzőtábort is tervezünk, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi. Jelen állás szerint egyébként a két amerikai egyetemistánk, György Réka és Sós Dani is visszautaznak az USA-ba a következő tanév elején.

 

Lőrinczi György tanítványai közül Gyurinovics Fanni 50 és 100 gyorson is döntőbe került, sőt, utóbbi távon a dobogó harmadik fokára is odaért. Emellett négy válogatott váltóba is bekerült, amelyekkel szintén újabb érmes helyezéseket tudott elérni. Számára tehát remekül sikerült a verseny.

Cserfalvi Olaf 15 évesen 200 vegyesen úszhatott döntőt, amivel ő volt az egész esemény legfiatalabb finalistája. A három nap alatt pedig emellett 3 egyéni csúccsal is gazdagodott tehetségünk.

Gyurinovics Lili a 100 gyors B-döntőjében lett negyedik, Bujdosó Zsombor pedig meg tudta közelíteni a legjobbját 200 vegyesen, amellyel megnyerte a B-döntőt.

Végül a sérülés után visszatérő Kurdi Zsófia 50 gyorson tudta megnyerni a B-döntőt, de a 4x100-as magyar mixváltóban is helyet kapott.

 

Lőrinczi György és tanítványai

 

Lőrinczi György így értékelte tanítványai szereplését: - Két hónapja edzünk, így büszke vagyok a versenyzőimre, hogy a nemzetközi mezőnyben is helyt tudtak állni, főleg Gyurinovics Fanni, aki jobb időket úszott, mint a tavalyi debreceni országos bajnokságon. Cserfalvi Olafnak ennyi idősen szintén nagy dolog egy döntő, Bujdosó Zsombor pedig annak ellenére jó időt úszott, hogy az első nap délutánján ítéletidő tombolt a Margitszigeten. Kurdi Zsófinak ez a mostani egy óvatos visszatérés volt, hiszen a Vasasnak köszönhetően két hónapja jár fizioterápiára és gyógytornára, hogy rendben legyen a gerince és a csípője. Most már úgy tűnik, rendben lesz, és egészen jókat is tudott úszni, a gyorsasága legalábbis már megvan. Két hét pihenő után augusztusban folytatjuk a ráhangolódást a következő szezonra, szeptembertől pedig már teljes gőzzel dolgozunk majd. A decemberi ob előtt számunkra nagyon fontos lesz a november végi serdülő, valamint ifi országos bajnokság is, amelyen szeretném, ha Tschaikov Valentin, Bujdosó Zsombor, Cserfalvi Olaf és Gyurinovics Lili is tudna ifi Eb-kvalifikációt szerezni. Gyurinovics Fannival és Kurdi Zsófival pedig továbbra is a 2021-es felnőtt Eb és olimpia van célkeresztben. Ezúton is szeretném megköszönni végül Bodó Kitti közreműködését, aki erőnléti edzőként és dietetikusként is segíti a csapatunkat.


Hirdetések