Jenkei Dániel, 2020.07.06. | Magazin

Sorozatunkban Hegyi Iván betűrendben felelevenít néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A huszadik részben Újvidék következik, ahol a Vasas 1957 nyarán megvédte a Közép-európai Kupát, amelyet a bécsi Rapid elleni 9:2-vel hódított el először.
 

VASAS-VÁROSOK (20.: ÚJVIDÉK) - KK und KK

A Vojvodina otthon 6:0-ra nyert a pozsonyi Slovan ellen. Majd – a bécsi 0:3 után – 4:1-re győzte le a Rapidot. A KK-döntőbe jutásról határozó harmadik mérkőzést a jugoszláv fővárosban rendezték volna, ám az osztrák klub visszalépett, mivel – mint vezetői hangoztatták – „az újvidéki tapasztalatok alapján Belgrádban sem látjuk biztosítottnak játékosaink testi épségét.


Hangulatos helyre utazott hát a Vasas 1957 augusztusában... A meccs 25 ezer jegye elővételben elkelt, a találkozó napján csak ötszörös áron, 1500 dinárért lehetett belépőhöz jutni.

Pedig a Vojvodinának – enyhén szólva – nem sok esélye volt. Az első mérkőzésen ugyanis a Kovalik – Kárpáti, Teleki, Sárosi – Szilágyi II, Berendy – Raduly, Csordás, Szilágyi I, Bundzsák, Lelenka összetételű Vasas gondosan kiszolgálta a Népstadion 92 000 nézőjét, és 4:0-ra győzött. Ezzel olyan helyzetbe került, amilyen szituációban futballcsapat még nem találta magát: egymás után másodszor is elnyerhette a Közép-európai Kupát.

A magyar bajnoki címvédőt több száz tagú szurkolótábor és a Magyar Filmhíradó stábja is elkísérte a jugoszláv bajnokság ezüstérmesének otthonába, ahol az volt az angyalföldi cél, hogy a Vojvodina a KK-ban is második legyen. A Politika című lap ezt már pesti tudósításában előrevetítette, mert ekképpen jelentett a Népstadionból: „A Vasas volt a macska, a mieink az egerek.”

Pedig az ellenfél csatársorában szerepelt a jugoszláv mesterlövész, az 1956/57-es bajnoki évadban 28 gólos Todor Veszelinovics, ám a Népstadion eredményjelző tábláira csak Bundzsák Dezső (kétszer), Szilágyi Gyula és Csordás Lajos iratkozott fel.

Újvidéken a Vojvodina bevetette titkos fegyverét, a tizenkilenc éves Milan Vukelicset, aki meghálálta a bizalmat: két gólt is szerzett. De már csak az után, hogy Bundzsák a szomszédban szintén beköszönt Veres Andrásnak, a házigazdák kapusának. Ezzel együtt sem lehet azt mondani, hogy a visszavágó másfél órája tükörsima volt, mert a Népsport szerint „Kovalik úgy védett, mint életében még soha”. A 2:1-es, diadallal felérő vereség után a pályára tóduló Vasas-drukkerek persze nemcsak a kapust ölelgették, és örök angyalföldi ünnepnappá nyilvánították augusztus negyedikét.

Ha már ötvenhatban és ötvenhétben is e napon lett a piros-kékeké a KK. 

 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el.


Hirdetések