Jenkei Dániel, 2020.06.29. | Röplabda

Végleges a Vasas Óbuda 2020/21-es kerete, tehetséges magyar fiatalok, a világ legjobb csapataiban megforduló átló és Puerto Ricó-i feladó is érkezett. Lássuk a részleteket!

"A szokatlanul hosszúra nyúlt holtszezonban természetesen nagyobb figyelmet kapnak a játékosmozgások, és e tekintetben is sok a fejlemény a Vasas Óbuda háza táján. Az utóbbi hetekben a magyar fiatalok közül Mihály Dorka, Juhár Dalma, Török Kata és Ambrosio Melani is a vasasos folytatás mellett döntött. A légiósaink közül Maria Kostelanská élő szerződéssel bír, és immár az is biztos, hogy Sanja Kalicanin és Ayshan Abdulazimova is piros-kékben folytatja.” – írtuk május 6-án a Vasas Óbudával kapcsolatos helyzetjelentésben.

Nos, azóta már azt is tudjuk, kikkel vált teljessé a keret, hiszen az elmúlt hetekben sorra jelentette be a csapat a 2020/21-es új szerzeményeket. Mielőtt azonban az érkezőkről írnánk, vissza kell utalni a maradókra is, hiszen az azeri Ayshan Abdulazimova végül családi okokra hivatkozva mégis szerződése felbontását kérte, így őt is pótolnia kellett a vezetőségnek.

Az összképet látva úgy tűnik, ezt és a többi kihívást is sikerült abszolválni az átigazolási piacon, így kifejezetten ütőképesnek tűnő csapattal vághat neki a Vasas Óbuda a hazai és nemzetközi kihívásoknak.

Kezdjük a régi-újakkal: a négyes ütő Kiss Grétát, a feladó Fábián Fannyt és az átló Windisch Kingát ugyanis aligha kell bemutatni a Vasas-röplabda ismerőinek, hiszen különböző időszakokban mindannyian szép éveket töltöttek el a Folyondár utcában, a következő szezonban pedig újra Vasas-sikerekért küzdhetnek majd.

 


Kiss Gréta visszatér


A 18 éves Tettamanti Virág Gödöllőről teszi át a székhelyét Óbudára, az utánpótlás válogatott center a tavalyi szezonban már kulcsember volt klubjában, és a Vasasban is minél több lehetőséget harcolna ki magának.

Az MTK csapatkapitányát is sikerült elcsábítanunk, Takács Doroti is a Vasasban folytatja, a 22 éves négyes ütőt pedig elmondása szerint kifejezetten inspirálja, hogy nagy harc vár rá a csapatba kerülésért.

 


Takács Doroti itt még a Vasas ellen


A keret három új légióssal vált teljessé: Abdulazimova pótlása a 20 éves horvát centerre, Ema Strunjakra vár. Jó ajánlólevél számára ehhez a Perugiában és Bergamóban eltöltött három olasz bajnoki szezon, de a Mladost Zágrábnál lehúzott „fiatal évek” is.

És hogy neki ki ajánlotta a Vasast? Erről is mesélt csapatunk honlapján:

 Nina (Nina Bozicevic, a Vasas korábbi horvát játékosa – a szerk.) volt az első, akivel beszéltem, amikor bejelentkezett értem a Vasas. Csak jó dolgot mesélt a klubról, a csapatról, az edzőkről, a profi szemléletről, a szurkolókról és a városról is, így aztán villámgyorsan, gyakorlatilag két nap alatt megállapodtam Sarlós Márton ügyvezetővel. Az iskolában tanultunk a magyarok történelméről is, így különösebben nem kellett utánanéznem, hova is szerződök, Budapesten ugyanakkor még nem jártam, így nagyon várom, hogy felfedezzem magamnak.”
 


A horvát-vonalunk a 36 éves Sanja Popović-Gammával erősödött tovább, ráadásul a rutinos feladóátló olyan „önéletrajzzal” rendelkezik, amelyre bárhol csettintetnének a röplabdasportban: eddigi hosszú pályafutása során játszott többek között Novarában, Moszkvában, Jekatyerinburgban és Isztambulban is, tehát olyan csapatokban, amelyek európai mércével is a legjobbak közé tartoznak. Emellett Popovic-Gamma esetében is van némi kapcsolódási pont a Vasassal, hiszen a mögöttünk hagyott szezonban a román Alba Blaj játékosa volt, így két BL-csoportmeccsen is játszott ellenünk. Nem is rosszul, maradjunk annyiban…

Arról pedig, hogy nem levezetni jön a Vasasba, a következő mondatai árulkodnak leginkább:

Az utóbbi években hozzászoktam, hogy toronymagasan a legidősebb játékos vagyok a keretben, ugyanakkor sokat tanultam az elmúlt mindegy húsz évben, ezt a tudást pedig örömmel adom át a fiatalabb generációnak. A társaim ezeket általában el- és megfogadják, mindenkin látom, hogy akár már a következő labdamenetnél igyekszik kijavítani az esetleges apróbb hibákat. A saját mentalitásomra sincs panaszom, éhes vagyok a sikerre is.”

 


 


A keret végül a napokban a 28 éves Puerto Ricó-i feladóval, Jennifer Noguerasszal vált teljessé, aki az USA-ban végezte egyetemi tanulmányait, majd visszatért hazájába, hogy aztán a finn és görög bajnokságban is kipróbálja magát. Egyébként az ő esetében is igaz, hogy kicsi a röplabdavilág:

Már 2018-ban, a magyar válogatott perui FIVB Challenger Tornáján szereplésekor kapcsolatba kerültem a Vasassal, és már akkor felmerült, hogy esetleg ide szerződöm. Sajnos akkor ez nem jött össze, mert a csapatnak már megvolt a feladója, de nem szakadtunk el egymástól. Más országokban próbáltam ki magam az elmúlt két idényben, most pedig, amikor megkerestek Budapestről, életem egyik legkönnyebb döntését hoztam meg azzal, hogy igent mondtam. A finn csapatommal már volt szerencsém a magyar fővárosban járni, tudom, hogy egy gyönyörű városban fogok röplabdázni, ahol remek a gasztronómia, ráadásul Trine Kjelstrup a Kuusamóban csapattársam volt, és abból, amiket mesélt, tudom, hogy győztes mentalitású együttesbe érkezem” – mondta el szerződtetésekor a vasasvolleyball.hu-n.
 


 

Végül Sarlós Márton ügyvezető árult el néhány további részletet a tárgyalásokról:

Tervben volt, hogy idén nyáron kicsit új alapokra helyezzük a csapatot, aztán az élet úgy hozta, hogy a tervezettnél is több helyen módosult a keretünk. Hozzáteszem, a nyolc távozó és érkező egyáltalán nem kiugró a többi magyar csapathoz képest, így e tekintetben nem leszünk hátrányban. Számomra a legnagyobb megnyugvást az adja, hogy Jakub Gluszak is kifejezetten elégedett a kerettel, és én is azt gondolom, hogy Jámbor János anyagi támogatásának köszönhetően szinte minden posztra le tudtuk igazolni az első számú jelöltünket. Az már önmagában nagy dolog, hogy például egy Popovic-Gamma szintű játékosnak perspektívát jelent egy magyar csapat. Azt pedig láthattuk a BL-csoportmeccseinken, hogy 36 éves kora ellenére olyan fizikai állapotban van, amelyet sok huszonéves játékos is megirigyelhetne. Ema Strunjakra már akkor felfigyeltünk, amikor a Mladostban játszott egészen fiatalon, azóta pedig olyan tapasztalatokat szerzett az olasz ligában, amely az egyik legnagyobb ígéretté teszi őt centerposzton európai szinten is. Az pedig külön szerencse, hogy az utolsó pillanatban elérhetővé vált számunkra, így tudtuk pótolni Abdulazimovát. A harmadik új légósunk, Jennifer Noguerasz pedig a vezetőedzőnk első számú kívánsága volt a posztján, márpedig az nagyban meghatározza egy csapat teljesítményét, ha az edző és feladó hasonlóan gondolkodik a játékról. Az új magyar játékosaink közül Fábián Fanny a legidősebb a maga 25 évével, így egytől egyig olyan röplabdázókat szerződtettünk, akikben komoly lehetőség rejlik. Az elhivatottságukat bizonyítja, hogy függetlenül attól, hogy a szerződésük csak augusztustól él, mindannyian munkába álltak nálunk az elmúlt hetek önkéntes edzésein.”  

Ha már augusztus, információk szerint a CEV a következő hetekben dönt a Bajnokok Ligája pontos lebonyolításáról, amelyben Magyarországot a Vasas Óbuda képviseli. Több verzió is felmerült, a vírushelyzet miatt tervben van, hogy kevesebbet kelljen utazniuk a csapatoknak, de akár az is elképzelhető, hogy nem lesz selejtező.

A hazai kezdés kapcsán pedig annyi bizonyos, hogy október elejére lett kiírva az Extraliga első fordulója, de a pontos menetrend nagyban függ a csapatok nemzetközi kötelezettségeitől is.

 

A Vasas Óbuda 2020-2021-es kerete:
Kiss Gréta, Mária Kostelanská (szlovák), Takács Doroti, Török Kata - ütők

Ambrosio Melani, Sanja Kalicanin (szerb), Ema Strunjak (horvát), Tettamanti Virág - centerek

Sanja Popović-Gamma (horvát), Windisch Kinga - átlók

Fábián Fanny, Jennifer Nogueras (Puerto Ricó-i) - feladók

Juhár Dalma, Mihály Dorka - liberók

Hirdetések