2020.06.24. | Magazin

Sorozatunkban Hegyi Iván betűrendben felelevenít néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A tizenhetedik részben Reykjavík következik, jóllehet azt a helyszínt – a helyi Valur kérésére – kihagyták a piros-kékek 1967 őszén.

VASAS-VÁROSOK (17.: REYKJAVÍK) -  Cifra Palota
 

Labdarúgó Bajnokcsapatok Európa Kupája-mérkőzés a Várpalotai Bányász sporttelepén!” – hirdette a plakát 1967 novemberében a Veszprém megyei településen. Előzőleg a Valur Reykjavík vezetősége levelet küldött a Vasas elöljáróinak, hogy az izlandi klub lemond pályaválasztói jogáról, és az angyalföldi egyesület úgy döntött: a visszavágót a megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünneplő, NB I B-s Várpalota sporttelepére helyezi ki.

Az első meccset a Népstadionban rendezték a köd miatt félbeszakadt FTC–Zaragoza Vásárvárosok Kupája-találkozó előtt. Mészöly Kálmán sérült volt, Bakos Sándort, Farkas Jánost és Korsós Istvánt pedig pihentette Illovszky Rudolf edző. 
Így csupán 6:0-ra sikerült nyerni. Ám Ihász és Kékesi megsérült. Ezért az első mérkőzés Kenderesi – Ihász, Mathesz, Berendy, Somogyvári – Kékesi, Fister – Molnár, Puskás, Radics, Pál II összetételét a Kenderesi – Váradi Ottó, Mathesz, Varró, Köves – Kékesi, Antal – Molnár, Puskás, Pál II, Kovács felállás követte vidéken. 

Ott minden ezer nézőre esett egy Vasas-gól, mígnem Hermann Gunnarsson 5:0 után szépített. (Ő volt a harmadik izlandi játékos, aki profi szerződéshez jutott: 1969-ben az Eisenstadt együtteséhez igazolt.) 

Az összesítés 11:1-re hízott, s ebben az a különösen szép, hogy a huszonhárom éves Somogyvári László akkor még egyszer sem játszott az NB I-es csapatban – a BEK-párharcot két nappal követő Szombathely elleni meccsen (3:1) debütált a tizenhét esztendős Radics Jánossal együtt –, míg Köves László (23) mögött öt NB I-es meccs volt; Kovács Ferenc (17) egy NB I-es meccsen futballozott addig (a 2:1-es kispesti győzelemmel zárult Honvéd–Vasas rangadón mutatkozott be), Váradi Ottó (19) és Antal Péter (19) még egyetlen egyen sem; Varró Gyula (21) pedig összesen kétszer szerepelt a nagyok közt a Vasasban. 

Na most, Radics rögtön triplával kezdett a 6:0-ás BEK-találkozón – harmadik gólját ragyogó kapáslövéssel küldte Sigurdur Dagsson hálójába –, majd a palotai parádén Váradi huszonöt méteres bombagóllal, Kovács ugyancsak látványos „dugóval” lepte meg az akkor 13-szoros (ma már 21-szeres) bajnok reykjavíki együttest.

A Valur egyébként azt jelenti: vadászsólyom.

Na de ha griff repül szembe...
 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el.


Hirdetések