Jenkei Dániel, 2020.06.22. | Magazin

Sorozatunkban Hegyi Iván betűrendben felelevenít néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A tizenhatodik részben Pécs következik, ahol a húszezer néző előtt aratott 3:2-es győzelemmel először nyert egész évados bajnoki címet a piros-kék együttes.

Vasas-városok (16.: Pécs) - A Mecsek teteje


Három helyszínen teltek meg zsúfolásig a lelátók 1961. június 18-án: az Üllői úton (25 000 néző), ahol a Németh Gyula – Borbély Pál, Szepesi György, Nagy Lajos – Muha József, Hoffer József – Sirokmány Lajos, Boskovics Jenő, Vedres József, Vándor Kálmán, Szűcs Ferenc összeállításban kiálló újságírók 4:2-re nyertek a Major Tamás – Gálcsiki János, Komlós András, Hadics László – Szirtes Ádám, Suka Sándor – Garas Dezső, Papp László (a nagy bokszoló, a Nehéz kesztyűk című mozifilm főszereplője), Kautzky József, Zenthe Ferenc, Bodrogi Gyula tizeneggyel kezdő színészek ellen; aztán Debrecenben (22 000), ahol a helyi Vasutas 2:1-re legyőzte az FTC-t; valamint Pécsett (20 000), ahol a Vasas megszerezte történetének első egész évados bajnoki bajnoki címét. Azért Szegeden sem ásítoztak a lelátók: a helyi csapatot 18 ezren ünnepelték az Újpest fölött aratott 4:2 után.

Az igazi győztes persze a Vasas volt. Az együttes roppant erős garnitúrával vonult fel: a Szentmihályi – Kárpáti, Mészöly, Berendy, Sárosi – Bundzsák, Bakos – Mathesz, Machos, Farkas, Ihász összeállítású csapatban az új Fáy utcai stadion kilenc szektor-névadója sorakozott. (Az edző pedig a stadion névadója, Illovszky Rudolf volt.) A prímet a Mecsek alján és a meccsek tetején Machos Ferenc vitte: miután Mészöly Kálmán góljára Kamondi Imre és Garami József válaszolt, az irányító középcsatár múlhatatlan értékű duplával fordított (3:2). A sokáig sérült Machosnak nagyon ment akkoriban (is): tizenöt bajnoki mérkőzésen 17 gólt szerzett. A házi góllistán így következtek mögötte a többiek: Farkas János 12 (26 meccsen), Bundzsák Dezső 7 (23), Kékesi Mihály 7 (23), Ihász Kálmán 7 (21).

Éppenséggel a csapatot sem fogta el a tavaszi fáradtság: az együttes a második félévben egyetlen vereséget szenvedett (7 diadal és 5 döntetlen mellett). Ám a televízió figyelmét nem keltette fel: a pécsi bajnokavatás boldog óráiban a tévé az MTK–Tatabánya meccset (0:2) közvetítette a Hungária körútról.

Illovszky nagymester nem törődött ezzel, hanem nagyot sóhajtott, és azt mondta: „A három legnehezebb győzelmünk a salgótarjáni 3:2, a győri 1:0 és most a pécsi 3:2 volt.

A mámoros napokban a Vasas kapusa sem bosszankodott amiatt, hogy a Dunántúli Napló nyilatkozatot kért tőle, majd a nyomtatásban „Szentmihályi Mihály” szavait közölte. A helyi hírlapírót nyilván az zavarta meg, hogy Szentmihályi Antalt „Misinek” becézték...
 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el.


Hirdetések