Jenkei Dániel, 2020.05.30. | Jégkorong

Székely-Mádai László lesz a Vasas jégkorong-utánpótlásának szakmai vezetője a 2020/2021-es szezontól. A beszélgetésünk során szóba kerültek a fő irányelvek, a jövő évi szezon versenyrendszere, a közösségépítés és a felnőtt csapat jövője is.

- Szakmai igazgatóként irányítod a következő szezontól a Vasas jégkorong-utánpótlását. Milyen változással jár ez majd a gyakorlatban?

A pozíció nem új, hiszen már tavaly is az ezzel kapcsolatos feladatokat láttam el. A fő változás abban áll, hogy Levi (Szuper Levente - a szerk.) távozásával az én felelősségem lesz a Vasas jégkorong utánpótlásának teljes szakmai irányítása. Rövid gondolkodás után döntöttem és éltem a lehetőséggel. Szeretek itt dolgozni, és meghatározó volt, hogy az edzőkollégák szinte mindegyike biztosított a támogatásáról, ami különösen fontos, hiszen csak velük közösen lesz sanszunk a további fejlődésre.


- Nem kell majd hosszú bemutatkozó köröket futnod, régi motorosnak számítasz a szakosztálynál…

Valóban nem ma indult a történet, 2012 nyarán kezdtem el a Vasasnál dolgozni. Az első évemet másodedzőként indítottam, majd lehetőséget kaptam az akkori serdülő „C” csapat irányítására. A következő szezonban a serdülők vezetőedzője lettem, akikkel egészen U20-ig dolgoztunk együtt, majd ismét a fiatalabbaknál lettem másodedző. A tavalyi volt az első év, amikor szakmai igazgatóként nem konkrét csapat mellett dolgoztam, hanem próbáltam összefogni valamennyi csapat és edző munkáját.


- Mire fogod a legnagyobb hangsúlyt helyezni szakmai vezetőként?

Egy dolgot itt nem lehet megjelölni. Általánosságban – még ha most ez közhelynek is tűnik – azt kell mondanom, hogy a fejlődésre. Fejlődnünk kell, hogy a játékosokat minél hatékonyabban tudjuk segíteni, és fejlődnünk kell szervezetileg is. A kettő persze összekapcsolódik, tehát egy időben kell gondot fordítanunk a működési keretek bővítésére és a tartalomra, melyekkel a keretet megtöltjük. Így alakítható ki az a rendszer, melyben ténylegesen egységes irányelvek mentén tudjuk fejleszteni valamennyi csapatunkat. Csak úgy van értelme az egésznek, ha az alsó korosztályoknál látjuk, hogy mi a munka kifutása, fent pedig azt, hogy honnan lehet építkezni. Mindennek egymásra kell épülnie, amihez elengedhetetlen egy olyan edzői stáb, amely a közös cél érdekében egy irányba húz. Ha a különböző korosztályok edzői a fő irányelvekben egyetértenek és hasonlóan gondolkoznak, akkor működni fog az egész.

 


- Hogy áll most a szakosztály létszám terén és mennyire prioritás a bővülés?

Nagyjából 250 fős létszámot versenyeztetünk. Természetesen mindig szeretnénk bővülni, hiszen a jelenlegi lehetőségeinkből és adottságainkból kiindulva kell a mennyiségből növekvő mértékű minőséget produkálnunk. Az más kérdés, hogy vannak korlátaink, hiszen véges a jégidő, az öltözői kapacitás és az edzői létszám is.


- Változik valamiben az utánpótlás bajnoki rendszer az előttünk álló idényben?

Mostani tudomásunk szerint ugyanaz a struktúra marad, mint a 2019/2020-as szezonban volt, tehát a csapataink U8-tól egészen U21-ig versenyeznek majd.


- Lehet már konkrét célokat megfogalmazni?

Az elmúlt évek tapasztalatai nyilván teret engednek bizonyos következtetések levonására, ezeknek viszont most nem látom idejét. Célokat ugyanakkor ki kell jelölni, ennek érdekében a szezon előtt minden vezetőedzővel egyeztetni fogok. Olyan célokat kell kitűznünk, melyek reálisak, ugyanakkor kihívás elé állítják a játékosokat és az edzőket is.


- Lesz nemzetközi liga a felső korosztályokban?

Ez még nem dőlt el. Egyelőre annyi történt, hogy jeleztük az indulási szándékot, mind az U18-as, mind az U21-es csapatunk részéről. Azt látni kell, hogy ezek a ligák, főleg az EBYSL nagyon megváltoztak az utóbbi években, de ettől függetlenül nyilván hasznos lenne a nemzetközi tapasztalat, és ha a többi magyar csapat megméretteti magát ezen a fronton, akkor nekünk is ott a helyünk. Emellett, ha már nemzetközi tapasztalat, meg kell említenem a korábban kiépített kanadai ösztöndíjprogramunkat is, hiszen lesznek olyan vasasos fiatalok, akik a teljes következő szezont kint töltik a Somang Hockey-nál, így komoly visszacsatolást fogunk majd kapni a program hatékonysága kapcsán.


- Szintén nyitott kérdés még, hogy lesz-e felnőtt csapata a Vasasnak a következő évben, és ez nyilván a Ti munkátokat is döntően befolyásolja. Melyek most a legfrissebb fejlemények ezen a fronton?

Egy utánpótlásbázis tetején szükség van felnőtt csapatra, ahová az érdemeik alapján tudnak bekerülni a legfelkészültebb játékosok. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a felnőtt csapatba való bekerülés nem a tanulási folyamat végállomása, hanem ott is folytatódnia kell a képzésnek, tanulásnak. Tudomásom szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a Vasas SC vezetése és egy befektetői kör között. Ha minden financiális és szakmai kérdésben sikerül megállapodniuk, akkor természetesen számunkra is egy pozitív fejlemény lehet egy Vasas néven induló, a mi utánpótlásunkkal együttműködő felnőtt csapat.


- Híresen jó a közösség is a Vasas Jégcentrumban. Mekkora jelentőséget tulajdonítasz ennek?

Nagyon komolyat, és ennek a közösségnek a játékos-szülő-edző háromszög az alapja. Mindenkinek más a szerepe és a felelőssége ebben az összefüggésben, és nem is szabad, hogy a szerepek összemosódjanak. A közös fundamentum az, hogy a gyerekek érdekében partnerek vagyunk, hiszen mi a mindennapokban a szülőkkel közösen próbálunk megtenni mindent a gyerekekért. A szülők bizalma és támogatása nagyban meg tudja könnyíteni a munkánkat, ezért is tartom a legnagyobb elismerésnek, amikor valaki hosszú éveken át ránk bízza a gyermekét. Ugyanakkor a gyerekek helyett nem tudunk mindent megtenni, nem tudunk minden munkát elvégezni, így az ő belső motivációjuk megléte az egyik, ha nem a legfontosabb dolog. Egy jól működő, jó hangulatú közösségben ez a fajta motiváció könnyebben támad fel, így ér össze a közösség ereje a szakmával. Ezt a jó közösséget az edzéseken kívül is kell építeni, ennek jegyében szerveztek már korábban is az edzőink csapatépítő programokat, és ez így lesz a jövőben is. Emellett az elmúlt években igyekeztünk feltámasztani a nyári edzőtáborok életérzését is, hiszen erre a Vasasban korábban nem volt példa. A tavalyi tapasztalatok alapján idén is terveztünk táborokat vidéki helyszínekre U14-től felfelé, a járvány miatt azonban ezek szervezését márciusban felfüggesztettük, mára pedig le is állítottuk. Ez a nyár tehát vidéki táborok nélkül fog eltelni, a Jégcentrumban készülünk, jövőre pedig remélhetőleg semmi akadálya nem lesz majd a táborok lebonyolításának.

 

Vasas jégkorong-utánpótlás vezetőedzők 2020/2021
U8: Jókai-Szilágyi Gábor
U10: Keszthelyi Zoltán
U12: Kukucska Balázs
U14: Fekecs Norbert
U16: Hoffmann Attila
U18: Nagy László
U21: Jánosi Csaba
Kapusedző: Perczel Gábor

 


Hirdetések