Jenkei Dániel, 2020.05.29. | Magazin

Sorozatunkban – Hegyi Iván kalauzolásával – betűrendben felelevenítünk néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A kilencedik rész témája a Törökországban 3:2-es, idehaza 4:3-as vereségbe torkolló vajaskenyér-túra 1968 őszéről.

Vasas-városok (9.: Isztambul) - Keserű törökméz

A Bajnokcsapatok Európa Kupája első fordulójának szenzációja volt 1968 őszén, hogy a Fenerbahcse kiejtette a BEK-címvédő Manchester United előtt az angol bajnoki elsőséget elhódító Manchester Cityt (0:0, 2:1). A brit aranyérmes felülmúlása után az Ajax várt a Molnár Ignác edző irányította török csapatra, amely amszterdami fellépését megelőzően főpróbára hívta meg a Vasast. Az invitálás elfogadása devizai tekintetben kifizetődő, egyébként meg szerfölött kockázatos volt, hiszen az NB I tabellájának élén ez volt a helyzet: 1. Újpest 37 pont, 2. FTC 37, 3. Vasas 36.

Az angyalföldi vezérkar – valamint a valuta jelentős részére igényt tartó sporthivatal – azonban szorgalmazta az utazást, jóllehet Isztambul után négy nappal Salgótarjánba kellett látogatnia a piros-kék együttesnek. Ráadásul Farkas János feledhetetlen szerepet kapott a Brazília–Világválogatott találkozón, amelyet ugyanazon a napon (november 6-án) rendeztek, mint a Fenerbahcse–Vasas barátságos találkozót.

Isztambulban aztán 3:0-ás török vezetésről sikerült – Menczel Iván és Puskás Lajos góljával – felkapaszkodni 3:2-re, ám Tarjánban már nem tudott egyenlíteni a bajnoki cím esélyét vajas kenyérért elherdáló piros-kék csapat.

A Kenderesi (Bolemányi) – Bakos, Mészöly, Menczel, Ihász – Mathesz, Fister – Molnár (Makrai), Puskás, Farkas, Korsós összetételű együttessel szemben a Salgótarján ötvenhét perc alatt 4:1-re elhúzott a mesterhármast elérő Jeck Ferenc főszereplésével. (A balszélsőre utóbb Dalnoki Jenő, az FTC edzője is rendre felhívta játékosai figyelmét: "Figyeljetek erre a „Dzsekre!")

Az utolsó fél órában Menczel hiába lőtt bombagólt szabadrúgásból, és Mészöly Kálmán is hiába fejelt a házigazdák kapujába, a 4:3-as vereséggel a Vasas kiesett az elsőségre pályázók szűk köréből. (Az első angyalföldi gólt a Rióból sebtiben hazatérő Farkas fejelte.)

Hősies küzdelem, nagyszerű győzelem!" – jelentette a Nógrád megyei Hírlap, amely úgy vélte: „Sikerét a Stécé kiváló formában játszó középpályásainak és a megtáltosodott Jecknek köszönhette." Egyúttal megállapította: „A Vasas csak a hazai csapat 4:l-es vezetése után – Mészöly, Menczel és Farkas indításaival – teremtett veszélyes helyzeteket."

A kudarcról Rózner Győző, a klub elnökhelyettese így nyilatkozott: „Jól utaztunk, kitűnő szállást kaptunk Törökországban. Szerintem nem ez játszott szerepet a vendéglátók győzelmében. A mi csapatunk gyakran jár külföldre, labdarúgóink hozzászoktak az ilyesmihez. Ezt bizonyítja az is, hogy a mérkőzés hajrájában jól futballoztunk. Fáradtságról tehát szó sem lehetett! Ha végig úgy küzdött volna mindenki, mint a találkozó finisében, akkor a szerencsés tarjáni gólok ellenére is nyertünk volna."

Ki tudja, mi történt volna, ha...

Ám az biztos: bajnoki címet semmiképp sem ért az isztambuli buli.

 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el


Hirdetések