Jenkei Dániel, 2020.05.21. | Klub

Klubunk legendája, Faragó Tamás lett a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és az Origo által kiírt „pólósok pólósa” szavazás győztese, amelyen szakavatott zsűri döntött minden idők legjobb magyar vízilabdázójának kilétéről.

A nagy presztízsű szavazás során olimpiai bajnokok és edzőlegendák szavaztak, a végeredményt böngészve pedig az első tíz helyezett között több olyan játékost is találunk, aki vízilabdázott a Vasasban: Kiss Gergely a 4., Kásás Tamás a 2., míg a legek legje az olimpiai bajnok legendánk, Faragó Tamás lett.

Markovits László, klubunk elnöke az elsők között köszöntötte a győztest:
- Szívből gratulálok Tonónak az újabb komoly elismeréshez, és annak is örülök, hogy az első tízben, illetve a további jelöltek között is számos Vasas-kötődésű játékos található. Ez is mutatja, hogy milyen nagyszerű hagyományai vannak a vízilabdának a klubunkban!
 

Pólósok pólósa szavazás, top 10:

  1. Faragó Tamás
  2. Kásás Tamás
  3. Gyarmati Dezső
  4. Benedek Tibor
  5. Szivós István
  6. Sárosi László
  7. Kiss Gergely
  8. Kárpáti György és Biros Péter
  9. Molnár Endre

 

Ragyogó Faragó - Hegyi Iván méltatása
Mondhatnám azt, hogy minek kellett ezt a szavazást megrendezni, úgyis biztos volt, hogy minden idők legjobb vízilabdázója nem lehet más, mint Faragó Tamás. Persze így megannyi nagyságot megsebezne vagy legendák emlékét sértené az ember, de akármennyi extraklasszisa volt a magyar pólónak, mondjuk, Markovits Kálmántól az apró Szívós Pistikáig, a primátus még ebben a páratlan mezőnyben sem lehet másé, mint Tonóé.

Már akkor 10-es sapkát húzott magára, amikor még csak 1-től 7-ig számozták a vízilabdás fejfedőket. Jogos volt: az 1976-os olimpián azt mondták róla, ő a póló Peléje. S a brazil király hányasban játszott? Na, ugye...

Ha már Montreal: huszonkét góllal lett az ötkarikás torna mesterlövésze. Mindössze tíz gólt vert a második helyezett olasz Ghibellinire. Hogy főszerepet játszott a magyar válogatott elsőségében, az nem kifejezés. Négyet vágott az olaszoknak és a hollandoknak, hármat a jugoszlávoknak. A belgrádi Markovicsnak tíz méterről varrta be.

A pesti Markovitsot meg tíz centiről lepte meg. Merthogy a Vasas-elnök édesapja vezette 1978-ban az FTC–Vasast. Faragó szerint bűn rosszul. Ezért másnap lement a szigeti fedettbe, és bemosott egyet a piros-kék klub kétszeres olimpiai bajnokának. A meccsektől hat hónapra, a válogatottságtól egy évre eltiltották. Erre semmiképp sem kell büszkének lennie és lennünk, de magunk közt megjegyzem: 1975 és 1984 között az az 1978-as esztendő volt az egyetlen, amelynek során nem a Vasas nyerte el a vízilabda-bajnoki címet.
Pezsgett az uszoda...

Hetvenötben például előfordult, hogy Tonó szombaton négy gólt lőtt a Tüzér utcában a Honvédnak – hazai pálya volt, a Tüzér Angyalföldön van –, majd vasárnap hatot hintett a Szentesnek a Komjádiban. A két végeredmény így festett: 5-4 és 7-6. Tizenkét hét végi Vasas-gólból alig tízet vállalt. Rendes volt: hagyott kettőt Csapó Dudinak.
Hetvennégyben úgy nyert Európa-bajnoki címet, hogy nem volt ép porcikája. Az izzós Molnár György besegített az Eb-mezőnynek: olyat nyomott a fickándozó Faragó arcába, hogy a valaha volt legjobbnak elrepedt az állkapcsa. De még így sem tudták tartani; az ellenfeleknek csak akkor lehetett volna esélyük, ha lekötik mindkét kezét.

Nyolcvankettőben megválasztották minden idők pólós legjobbjait. Nem csupán itthon: széles e világon. Mit gondolnak, ki nyert? Rendben, segítek egy kicsit: az, akinek a kanadai közönség mámorosan kiáltozta a hetvenhatos játékokon, hogy go, go, Faragó! Mögötte Gianni de Magistris szerezte meg a második helyet. A filigrán olasz bámulatosan cselezett, a póló művésze volt. De Gianni Morandi is nagyszerűen énekelt, ám a királyt Elvisnek hívták...

Faragó alig tizenhét évesen bemutatkozott a felnőtt válogatottban, pedig a keretbe még nála idősebbeknek is nehezebb volt bekerülni, mint átjutni a tű fokán. Nápolyi premierje egészen jól sikerült: Magyarország–Jugoszlávia 4-3, az itáliai négyes tornát honfitársaink nyerték. Tonó utóbb megszerzett mindenféle címet, amit csak lehetett, és szokott stílusában nyugodtan mondhatta: „A Vasas én vagyok.”

Éppen úgy, mint a Németh-dinasztia, Sterbinszky Amál, Hegedűs Csaba, Farkas János és még jó néhány kiválasztott. Ez a nagyságok klubja. S Faragó még innen is kiragyog.

Mint mindig, ismét csak meghajolni tudok előtted, Edson Arantes do Tono...

Hirdetések