Jenkei Dániel, 2020.05.20. | Magazin

Sorozatunkban betűrendben – Hegyi Iván kalauzolásával – felelevenítünk néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A hetedik részben Verebes „Mágus” József ETO-jának 6-2-es győri kiütéséről esik szó. A Rába-parti csapat stadionjában 22 ezer néző ámult...
 

Vasas-városok (7.: Győr)

Kiss-show, nagy gyufa

Az 1983/84-es bajnoki évad utolsó fordulójában három hatosra figyelt fel a közönség. Az idő tájt még volt drukker szép számmal, az első osztály látogatottsági listáját az FTC 17 533-as átlaggal vezette a Győr (15 933) és a Honvéd (10 200) előtt, a Vasas 8160-nal állt a hatodik helyen. A piros-kékek az NB I-ben is a hatodik helyen kötöttek ki, míg az ETO ezüstérmet szerzett a Honvéd mögött.

Szóval, a három hatos... Az egyik a Volán–Honvéd 6-6, a másik a Győr–Vasas 2-6 volt. Az előbbire emlékezzenek – ha gondolják – Rákospalotán és Kispesten, ezen a fórumon az angyalföldi diadal kerül a fókuszba. A befejező játéknapig – június harmadikáig – a kisalföldiek otthoni mérlege így festett: tizenegy győzelem, két döntetlen, egy vereség (1-3 a Honvéd ellen). A folyók városának szurkolói úgy vélték, vidám záróra lesz, ki is mentek 22 ezren az akkori idők modern stadionjába. Láttak két győri tizenegyesgólt, a másodikkal 1-6-nál szépített az elsőt is belövő Hannich Péter...

Ellenben a Kakas – Pecha, Híres, Komjáti (Rácz), Csorba – Birinyi, Balog, Csík – Kiss, Izsó, Birkás (Kuti) összetételű Vasas látványos akciók sorát vezette, miközben a Szabó Ottó, Szentes, Hajszán győri támadó trió lélegzethez sem jutott. (Akárcsak az egészen más attrakcióra számító helyi publikum.) A parádét Kiss László vezényelte, aki – a korabeli méltatás szerint – „ellenállhatatlanul cselezett, kitűnő labdákat adott társainak és szinte minden megmozdulása veszélyt jelentett a győri kapura. Több ízben valósággal szökdécselve tért ki a nem éppen barátságosan közbenyúló győri lábak elől.” A feltartóztathatatlan csatár 9-es osztályzatot kapott a Népsporttól, a Kisalföld című napilap pedig ezzel a főcímmel számolt be a találkozóról: „Ezúttal a vendégek tartottak gálát”. Az újság korrekten azt írta: „A 6-2-es győzelem az egymás után kétszeres bajnok és mostani ezüstérmes ETO otthonában óriási meglepetés, de azt kell mondani, hogy az eredmény valós.

Az angyalföldi show és a kétgólos Kiss magánszámainak értékét az sem csökkentette, hogy Divinyi játékvezető 3-1-nél kiállította a lázadó Kuruczot, aki – idézet a helyi újság minden részletre kiterjedő tudósításából – „a köztisztasági vállalat munkájának tárgyával minősítette a játékvezetőt”.    

A Vasas amúgy abban az évadban a Fáy utcában is legyőzte az ETO-t (3-1), szintén a tarthatatlan Kiss főszereplésével. A két mérkőzés összesítése 9-3 volt. 

Tiszta Colo-Colo!  

Győr testvérvárosának ajánljuk Santiagót.  
 


Hirdetések