Jenkei Dániel, 2020.05.17. | Magazin

Sorozatunkban – Hegyi Iván segítségével – betűrendben felelevenítünk néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A hatodik részben arról lesz szó, hogy a piros-kékek 11:1-es összesítéssel jutottak tovább a BEK-ben, miközben egyik góljuk sem esett 11-esből.

VASAS-VÁROSOK (6.: FREDRIKSTAD) - Póló lábbal

A norvég slágerlista harmadik helyét foglalta el 1972 végén a szerző-előadó Albert Hammond örökzöld dala, az It Never Rains in Southern California. Ha Fredrikstadban külön lajstrom készült volna, azon alighanem elsőnek fut be a szám. Mert ahogyan Dél-Kaliforniában sohasem, úgy a vizenyős Fredrikstadban annál gyakrabban esik az eső, szeptember havában például átlagosan tizennégy nap áznak az utcák és a lakosok arrafelé. Bár még mindig jobb a helyzet, mint egy másik norvég városban, Bergenben, ahol jó, ha akad három-négy nap évente, amelynek során nem szitál, szemetel vagy zuhog...

Amikor 1962 szeptemberében a Vasas Fredrikstadban járt, attól kellett tartani: a BEK-mérkőzést nyitott uszodában rendezik. Pedig nem a vízilabdacsapat vendégszerepelt Északon...

Szentmihályi, Ihász, Mészöly, Sárosi, Machos Poznanból, a lengyelek ellen 2:0-ra megnyert válogatott találkozóról érkezett az Oslótól nyolcvan kilométernyire lévő nedves településre, ahol a Szentmihályi – Ihász, Mészöly, Berendy, Sárosi – Bakos, Bundzsák – Kékesi, Machos, Pál I, Pál II összetételű együttes az első félidőben még küzdött az árral, de a másodikban már – idézet a korabeli sajtóból – „a legjobb napjaira emlékeztető játékot nyújtott”.

A Miskolcról igazolt Pál I László kiváltképp kitűnően „pólózott”, három gólt is bevágott Per Mosgaard hálójába. A kapus, aki aznap egyetlen akciót sem úszhatott meg szárazon, Kékesi Mihály lövését sem tudta hárítani, az angolnák módjára fickándozó piros-kékek 4:1-re győztek.

Majd a Népstadionban tartott visszavágón 7:0-lal intézték el a skandináv ellenfelet. Pál I gyors duplával kezdett, majd kétszer küldte a labdát a kapuba Farkas János és Pál II Tibor is. A három csatár külön versenyét végül a mesterhármasig jutó Farkas nyerte. Aztán a Népsport azt írta: „A legjobb csatár Machos Ferenc volt. A pompás erőben levő támadókat úgy irányította, ahogyan azt magyar pályán igen-igen régen láthattuk középcsatártól.

Az összesítés 11:1-re rúgott, s egy gól sem esett 11-esből..

Nem úgy, mint az égi áldás Fredrikstadban.


A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el.


Hirdetések