Jenkei Dániel, 2020.05.13. | Úszás

Az olimpiai részvételre pályázó három vasasos úszó, Szabó-Feltóthy Eszter, Kutasi Máté és Sós Dániel immár harmadik hete újra a Duna Arénában edzhet. Ennek kapcsán beszélgettünk Dr. Egressy János vezetőedzővel.

- Hogyan áll most pontosan a helyzet?

Ez a harmadik hetünk a három versenyzővel a Duna Arénában, és ha már a hármas szám, akkor három különböző lelki hozzáállást tapasztaltam részükről az újrakezdéskor.


- Melyek voltak ezek?

Sós Dani nagyon lelkesen, maximális erőbedobással vetette bele magát újra a medencés edzésekbe, Kutasi Máté kicsit depressziós volt, hiszen nem tiszták most a célok, nem tudjuk, mire készülünk, és ez sokaknak gondot okoz. Szabó-Feltóthy Eszterben pedig volt némi szorongás, hiszen ő most érettségizett, de becsületére legyen mondva, mindössze két edzést hagyott ki emiatt. Mostantól már ő is csak az úszásra koncentrálhat.


- Hogy néztek ki az első edzések?

Tőlem szokatlan módon a fokozatosság jegyében kezdtük újra a munkát, nagyjából hat hét maradt ki, és körülbelül ugyanennyi kell majd a forma visszanyeréséhez. Az első héten 3000 métereket úsztak minden edzésen napi kétszer, a másodikon 4000-et, ezen a héten pedig már 5000-nél járunk, és így érjük el fokozatosan majd a megszokott, 7-8 km-es adagokat.


- Sós Daniról tudni, hogy átesett a koronavíruson, mennyire volt komoly a dolog?

Amikor hazajött Amerikából, néhány napig betegeskedett, de ezen kívül semmilyen tünete nem volt. Szerencsére az édesapja, Sós Csaba bölcs módon egy panzióban helyezte el a hazatérése után, így nem érintkezett senkivel. Magából a betegségből pedig pillanatok alatt kigyógyult, és természetesen ő is rendelkezik a két negatív teszttel, ami az edzések újrakezdésének az alapfeltétele volt.


- Ezzel együtt gondolom, remek lehetőség ez, amit a szövetség biztosít az elitversenyzőknek.

Nagy kiváltságnak tartom én is, hogy már újra úszhatunk, és talán ennek köszönhetően nem lesznek olyan jelentős következményei a kényszerszünetnek sem. Egyébként nekem is ugyanolyan rossz volt lelkileg megélni, hogy nem tarthatok edzéseket, mint a sportolóknak, így aztán nagy öröm számunkra, hogy visszatérhetett a megszokott napi rutin az életünkbe. Igyekszünk minden előírást betartani, reggelente én veszem fel a versenyzőket kocsival és én is viszem őket haza, délután pedig Sós Danié ez a szerep.

 

- Mikor lehet lemérni majd először, hogy hol tartanak a sportolók, van egyáltalán verseny a láthatáron?

Hivatalos információ egyelőre nincs, de van egy olyan forgatókönyv, ami szerint a decemberi rövidpályás országos bajnokságból rendes, nagymedencés ob lesz. Emellett Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila éppen a napokban tett javaslatot arra, hogy legyenek meghívásos, felkészülési viadalok is. Ezt én is jó iránynak tartom, fontos lenne látni időről időre, hogy hol tartunk.

 

- És mi a helyzet az olimpiai szintekkel?

Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta, hogy 2021-re újra meg kell úszni a szinteket, és minden nullázódik az olimpiai csapatba kerülés szempontjából. Fiatal versenyzőim vannak, így minket ez nem is érint annyira rosszul. Ha tényleg akarnak úszni, és erre teszik fel az életüket, akkor szerintem meg fogják tudni úszni a szinteket jövőre.

 

Érettségi után, felszabadultan
A három versenyző közül talán Szabó-Feltóthy Eszter van a legspeciálisabb helyzetben, hiszen számára az érettségi is kihívást jelentett ebben az időszakban.
- A kémiával zártam most a napokban, előtte a magyar, matek, töri volt. Szerintem jól sikerültek, a matek kapcsán vagyok egy kicsit bizonytalan, abból emelt szinten voltam, de talán az is ötös lesz. Jó azért túlleni rajta, eddig csak ezen járt az agyam, az edzéseken sem tudtam fejben ott lenni rendesen, de most újra csak az úszás számít. Megint rájöttem, hogy mennyire jó érzés edzeni. Az erőnléti gyakorlatokat azért próbáltam a leállás alatt is végezni a nővéremmel, de az állóképességemből érezhetően sokat veszítettem a vizes edzések hiánya miatt. Egyelőre egyébként furcsa, hogy kisebb adagokat úszunk, hiszen máskor mindig a mi csapatunk végez utoljára az uszodában, most pedig ez nem így van, de azt hiszem, hamar vissza fog állni a régi rend… Próbálom a pozitív oldalát nézni az egész helyzetnek, és úgy felfogni, hogy kaptam még egy évet az olimpiai szint megúszására. Emellett egyetemre szeretnék menni, a terveim szerint ősztől a BME-re fogok majd járni vegyész vagy biomérnök szakra.

Hirdetések