Dobos Sándor, 2020.04.27. | Vízilabda

Bár még nem ismert a 2019/20-as bajnoki idény sorsa, a Vasas SC vízilabda szakosztálya és a klubvezetés lefolytatta a tárgyalásokat az utánpótlás együtteseink szakmai stábjának összetételéről. Ennek megfelelően Plézer János, Homonnai Dániel és Kovács Róbert irányítja majd a három országos csapatunkat a következő idényben. Földi László utánpótlás szakmai igazgató elmondta, egy új kapusedző is érkezik a Vasashoz, aki a teljes utánpótlás spektrumban dolgozik majd.

A Magyar Vízilabda Szövetség azon sportági szervezetek közé tartozik, amely egyelőre „csak” felfüggesztette a versenyrendszerének küzdelmeit a koronavírus-járvány miatt, azaz még nem vetetett véget a bajnokságoknak. További döntés a május 11-i elnökségi ülésen várható ez ügyben (is).

„Nagyon remélem, hogy legalább az utánpótlás-bajnokságokat valamilyen formában be lehet fejezni, én mindenképp emellett érvelnék. Sok kompromisszummal és alkalmazkodással ez kivitelezhető lehet, amennyiben a helyzet megengedni” – mondta Földi László.

Így még nem jött el az ideje a szezon értékelésének sem, és az utánpótlásban egyébként is mérsékelten lehet következtetéseket levonni.

„Az nagy pozitívum volt, hogy a felsőházban, a legjobb nyolc között szerepelhettek a csapataink, köszönhetően a selejtező sikeres megvívásának. Az igazán nagy eredmény az, ha egy játékosból szép fokozatosan OB I-es játékos lesz vagy megérik akár a válogatott szereplésre is. Minél fiatalabb egy generáció, annál több buktató lehet ezen az úton, főleg, ha a világ olyan gyorsan változik, mint például most. Szerencse, alázat és sok munka kell a sikerhez” – fogalmazott vízilabda szakosztályunk utánpótlás szakmai igazgatója, akit persze ezzel együtt is nagy örömmel töltött el gyermekcsapatunk kiváló szereplése és az ifik fejlődése.


Ificsapatunkat továbbra is Plézer János vezeti

„A következő szezonban is Plézer János irányítja az ifjúsági csapatot, Homonnai Dániel viszi a serdülő korosztályt, a gyermekeknél pedig Kovács Róbert lesz az edző. A Budapest Bajnokságban továbbra is Pálffy Márton és Ferbár Tamás dolgozik az ifikkel és serdülőkkel, a gyermekcsapathoz keresünk még edzőt, mert Németh Anna a jövőben kizárólag a technikai vezetői feladatokat látja el. Az ifik, és amennyiben lesz, az OB I/B-s csapatunk erőnléti edzője Lakatos Gyula lesz továbbra is, míg Gábor Attila a serdülőktől lefelé látja el ezt a feladatot. Az orvosi stáb változatlan, Szűcs Attila doktor vezeti, Abonyi Bence dolgozik vele” – ismertette a stábot Földi László.

Lesz még egy új ember a rendszerben (egy komoly játékosmúlttal rendelkező szakember), de ő június 30-ig a jelenlegi munkáját végzi egy másik klubban, ezt követően lesz hivatalos a kinevezése.

„Egy kapusedző érkezik az utánpótlás stábunkba, aki Mátéfalvy Csabával közösen fog azon dolgozni, hogy a kapusaink a lehető legjobban fejlődjenek. A kapusok szerepe az utóbbi időben, a játék gyorsulásával felértékelődött, és ez csak tovább fog erősödni, ha abba az irányba haladunk, hogy kevesebb játékost lehet nevezni egy-egy mérkőzésre. Luxus lehet két kapust beírni, így mindenkinek még inkább fontos lesz, hogy képzett, jó képességű játékosok szerepeljenek a keretben. Az új kapusedzőnk is tart majd lábtempós edzéseket Csabához hasonlóan, biztos vagyok benne, hogy jól tudnak majd együtt dolgozni” – tudtuk meg.


Homonnai Dániel viszi tovább a serdülőcsapatot

Ami gyermekcsapatunk új vezetőedzőjét illeti:

„Kovács Robi azon kívül hogy nagyon jó játékos volt, nagyon jó edző is, örülök, hogy csatlakozik hozzánk. Korábban is szó volt már erről, a vasasos kötődése mindenki által jól ismert, sokat várunk tőle. Szeretnénk alulról még tovább erősíteni a bázisunkat, nagyon fontos, hogy jól képzett játékosok haladjanak felfelé tovább a rendszerben” – mondta Földi László, hozzátéve, hogy a megállapodás már korábban megszületett, nincs köze az A-Híd Zrt.-vel kötött együttműködéshez.

Mint ismert, felnőttcsapatunk a névadó szponzor érkezésével alaposan megerősödik, válogatott játékosok igazolnak a tervek szerint a Vasashoz. Kérdés, ez mennyire adhat motivációt utánpótlás játékosainknak.

„Ösztönözheti a fiatal játékosainkat, már csak azért is, mert nem kell messzire menniük, és más klubok mérkőzéseire járniuk, hogy láthassák a válogatott játékosokat, klasszisokat. Ráadásul az edzéseken is figyelhetik őket közelről, előttük lesznek a példaképek nap mint nap. Ugyanakkor világos lesz az is, hogy így még nehezebb lesz bekerülni az első csapatba, ingyen nem adnak lehetőséget, azért nagyon meg kell küzdeni. Ha viszont valakinek sikerül az OB I-es csapat közelébe kerülnie, az kellő önbizalommal töltheti el, és további hitet adhat neki, hogy érdemes magas szinten foglalkoznia a vízilabdával” – fogalmazott utánpótlás szakmai igazgatónk.

Ahogyan a Vasas SC többi csapatsportága esetében, úgy a vízilabdában sincsenek jelenleg csoportos edzések, online zajlik a kapcsolattartás az edzők és a játékosok között, a klubvezetés pedig a kormányzat aktuális bejelentései után dönt az esetleges újrakezdésről.


Kovács Róbert: „Érzelmileg nagyon kötődöm a Vasashoz, örülök, hogy visszatérhetek”

A 2020/21-es szezonban tehát a Vasassal négyszer is bajnoki címet szerző Kovács Róbert irányítja az országos bajnokságban szereplő gyermekcsapatunkat. Az OB I-ben játékosként több mint 500 bajnokin szereplő, pályafutását Egerben kezdő, majd az Újpestben, a Vasasban, a Honvédban, a Posillipo Napoliban, majd végül az UVSE-ben folytató pólós 2017-ben hagyott fel az aktív játékkal. Az UVSE-ben kezdett edzősködni, az elmúlt három évben pedig az OSC szakmai stábjának volt tagja. Emellett Cseh Sándor és Varga Dániel segítőjeként dolgozik a 2001-es válogatott mellett és ezt a munkát – a Vasas támogatásával – a jövőben is folytatja majd.

„Először is szeretném megköszönni az OSC-nek az elmúlt három évet és a közös munkát. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ezen évek alatt és további sok sikert kívánok nekik. Már korábban is szó volt róla, hogy a Vasashoz csatlakozom, de akkor vagy elígérkeztem más klubhoz vagy más ok miatt maradt el megállapodás. Úgy éreztem, most jött el az ideje a váltásnak. Földi László hívószavára mondtam igent, vele nagyon jó kapcsolatban vagyok, elvégre öt évig a játékosa voltam a Vasasban, ebből négyszer bajnokságot nyertünk. Érzelmileg elég erősen kötődöm a klubhoz, amelynek igazából az összes eredményemet köszönhetem játékosként, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy elfogadtam a felkérést. Nagyon tetszett az ajánlat, és az, hogy tovább erősítenék a legfiatalabb korosztályban folyó szakmai munkát. Az UVSE-ben már voltam gyermekedző, nem idegen ez a feladat számomra! Tudom, hogy az alapokat itt kell megszerezni, semmivel sem kisebb kihívás ez, mint egy ifi vagy felnőttcsapat melletti munka, sőt!”


Kovács Róbert egy korábbi "ismerős" mezben

Gyermekcsapatunk kiválóan szerepel a mostani bajnokságban, százszázalékos mutatóval áll a tabella élén, ugyanakkor Homonnai Dániel aktuális keretének nagy része „kiöregedik” majd, így új csapatot kell építenie Kovács Róbertnek.

„Egyeztettem már Danival, és érdeklődtem, kikre számíthatok majd a következő idényben, egyúttal gratuláltam neki az idei szerepléshez. Remélem, nem így dől majd el a bajnoki cím sorsa, és játszhatnak még ők is, úgy lenne az igazi egy érem, remélhetőleg egy aranyérem megszerzése. A 2005-ös születésű gyerekek mennek majd fel a serdülők közé, ahol a 2004-esekkel együtt alkotnak egy keretet, míg a 2006-os tiszta korosztály marad a gyermekbajnokságban, kiegészülve 2007-es, 2008-as születésű gyerekekkel. A mostani keretben három olyan srác van, aki 2006-osként kapott több szerepet, ők maradnak, mellé érkeznek Godova Gábortól és az ASI-tól a többiek. Ő is nagyon segítőkész volt az első egyeztetések során, kíváncsian várom a munka kezdetét. Szóval, hajrá, Vasas Angyalföld!”

Ami pedig a válogatott feladatokat illeti:

„A Vasas teljes mértékben támogat ebben is, és ha a szövetség is számít rám a folytatásban, örömmel végzem a munkát. A válogatott mellett olyan szakmai tapasztalatokkal gazdagodom, amit tudok használni a klubomban is.”


Hirdetések