2009.02.22. | Ökölvívás
A szombati döntőkkel befejeződött Debrecenben az idei Bocskai emlékverseny. Ennek kapcsán kérdeztük tapasztalatairól a szakosztály élén álló ifj. Süllős Gyulát.

Hat versenyzőnk készült arra, hogy induljon az 53. Bocskai István nemzetközi amatőr ökölvívó emlékversenyen. A rangos viadal, amelyre tizenhat ország 161 öklözője nevezett, méltán érdemelte ki a „mini-vb” címet. 

Sajnos a rajt előtti utolsó edzések egyikén +91 kg-os bajnokunk Bouquet Bence megsérült, így ő csak a lelátóról követhette a küzdelmeket. 
A többiek közül a légsúlyú Jónásnak, az 51 kg-os Szalainak és az 57 kg-os Ráthnak egy-egy mérkőzésre futotta erejéből, Bacskai Balázs és Darmos József viszont bronzérmet szerzett. Bacskai a horvát Prekalon és a litván Spakovon könnyedén jutott túl, de az elődöntőben 11:1 arányú pontozásos vereséget szenvedett az orosz Arusztajamtól. Darmost - pontozással (10:8) - szintén orosz versenyző, Romanov állította meg a döntő küszöbén. Ő előtte fehérorosz Svarkut verte szoros meccsen.

ifj. Süllős Gyula az előző év tavaszán lett elnöke és fő támogatója szakosztályunknak, először a hajdúsági történésekről kérdeztük:
- Bouquet Bencének nagyon nagy pechje van. Óriási elszántsággal, extra edzésekkel készült erre a versenyre, melyet végül az a Bernáth István nyert meg, akit Bence az ob-n nem is olyan régen legyőzött.
Bacskai és Darmos véleményem szerint vitatható körülmények között kapott ki, sajnos esetükben egyáltalán nem érvényesült a hazai pálya előnye. Ennek ellenére mindkettőjükről azt gondolom, hogy jó úton járnak.
Alsóbb súlycsoportosaink közül a tehetséges Szalai Gergely rossz napot fogott ki, Jónás Zsolt rengeteget fejlődött az utóbbi időben, neki még meccs rutint kell szereznie. Ráth Miklós talán fizikailag a legerősebb versenyzőnk, kegyetlen meccsen maradt alul mongol riválisával szemben.

Hogyan látja a szakosztály elnökeként eltöltött közel egy évet?
- Sokan próbáltak lebeszélni engem arról, hogy szerepet vállaljak a Vasasnál. Azt mondták az „okosok”, hogy sok csalódás fog érni. Nem lett igazuk. Ez az időszak meggyőzött arról, hogy a rengeteg érték van nálunk, kevés nehézséggel találkoztam. 
Először is van három kiváló szakemberünk. A vezetőedző Bacskai Imre harmincéves szakmai múltja, intelligens versenyzőink, olyan szilárd alapot biztosítanak amivel minden akadály legyőzhető.
Úgy érzem most egy nagyon ütőképes gárda kezd összekovácsolódni és ami nagyon fontos, hogy az utánpótlásunk is egyre erősebb. Létszámban kicsit megtépázott szakosztályt vettem át, de most már közel harminc versenyzőnk van, néhányan távoztak, de jóval többen érkeztek. Kijelenthetem, hogy felnőtt és junior vonalon a legjobbak vagyunk. 
Kiemelném Bacskai Balázst akivel szemben bevallom elfogult vagyok. Kiváló versenyzőtípus, de bele kellett szoknia a 69 kg-ba, a milánói világbajnokságon nagy dobást várok tőle. Ő olyan bokszoló aki éles helyzetbe is jól teljesít. Ezt otthonról hozta, vérében van az ökölvívás. Másik hatalmas értékünk Darmos Józsi is, aki már számtalanszor bizonyított..
Pezsgő ökölvívó élet zajlik a Fáy utcában, egy-egy héten a kedvtelésből bokszolókkal együtt akár százan is megfordulnak a termünkben.

Milyen tervekkel érkezett a a klubba?
- Úgy vélem a versenyzők érzik részünkről a kiszámíthatóságot, azt hogy megbecsüljük őket. Én ezt nagyon fontos dolognak tartom. 
Egyre többen vágynak hozzánk, nagyon sok szülő jelentkezett nálam, hogy szeretné ha nálunk sportolhatna a gyermeke. Megtehetjük azt, hogy nem csak szakmai, hanem jellembeli tulajdonságok alapján is válogatunk. Azt szeretném ha nemcsak jó ökölvívók, de kiváló emberek is legyenek nálunk. 
Bevezettünk egyfajta premizálási rendszert, vannak néhányan akik fix havi jövedelemhez juthatnak, és ezen felül kitűzünk célprémiumokat. Sajnos sok a hátrányos helyzetű gyerek, akik ez számára ez létszükséglet. Egy jó bokszolónak a nap mind a huszonnégy órájában élsportolóhoz méltóan kell élnie, étkeznie. Ha az edzések mellett a létfenntartásukkal kellene törődniük, nem tudnának profi módon készülni. 
Mi hosszútávra köteleztük el magunkat a Vasas mellett, már 2010-re is élő szerződésünk van.

ja     


Hirdetések