Dobos Sándor, 2020.03.21. | Birkózás

A Vasas SC világbajnok, vb-5. helyével tokiói olimpiai kvótát szerző birkózójának is félbe kellett szakítani a programját a kialakult járványhelyzet miatt, ráadásul éppen egy nemzetközi edzőtáborban készült. Edzője, férje, Wöller Ákos egy ideje Indiában dolgozik, így a család gyakran ingázik, most ez az utazás is kimaradt. Sastin Mariannát kérdeztük, hogy telnek a napjai.

Hol szakadt félbe a mindennapos rutinod?

Amikor múlt héten a sajtótájékoztatón kihirdették a veszélyhelyzetet, mi éppen Dunavarsányban voltunk egy nemzetközi edzőtáborban. A budapesti olimpiai kvalifikációs tornára készültünk, de azonnal félbeszakadt a tábor, és a külföldi birkózók hazamentek. Az olaszoknak egy kicsit nehezebb volt hazajutni, hiszen akkor már nem lehetett az országba lépni, de aztán rendeződött a sorsuk.

Honnan jöttek birkózók?

Voltak olaszok, spanyolok, románok, bolgárok, algír, francia, osztrák versenyzők, egész jó kis tábor volt, 45-50-en voltunk, hat-hét edzőpartnerrel tudtam gyakorolni, és segítettem a válogatottak felkészülését a kvalifikációs tornára, ami aztán elmaradt.

Mi lett volna utána a program?

Március 18-án utaztunk volna ki Indiába, Ákos folyamatosan tartotta a kapcsolatot a kintiekkel, hétfőn kérdés volt, hogy egyáltalán beengednének-e az országba, így nem indultunk neki az útnak. Már csak azért sem, mert később kiderült, hogy éppen a levegőben lettünk volna, amikor a döntést meghozták, hogy nincs belépés, így vissza kellett volna fordulnunk. Olivérnek egy kétszer 10-11 órás repülőút nem tett volna túl jót.

Ő hogy van? Talán ez a helyzet ennyiben szerencsés, hogy még többet vagytok együtt, bár igazából ti mindig együtt vagytok.

Köszönjük, jól van. Nagy mozgásigénye van, szóval azért egy kis lakásban ezt elég nehéz megoldani, de igyekszünk.

Hogyan tud készülni egy birkózó otthon? Talán szerencsésebbek vagytok, hiszen túl sok eszköz nem kell az edzéshez.

Az nem kell, de egy szőnyeg nem árt, meg persze egy edzőpartner, akivel valóban birkózni tud az ember. Persze technikázni lehet, Ákossal mi is szoktunk, és rám is fér a fejlődés ebben, de mivel ő jóval nagyobb, mint én, igazi birkózást nem tudunk gyakorolni.

Ákos online tartja a kapcsolatot az indiai tanítványokkal?

Igen, online személyi edző lett úgymond, elküldi az edzésprogramokat, egyeztet a kinti kollégákkal, és megy a munka.

Nyilván sok okosságot nem lehet mondani ebben a mostani helyzetben, de mégis, hogy tekintesz a jövőbe?

Csak abban tudok reménykedni, hogy minél hamarabb véget ér ez az időszak. Én még bízom az olimpiában, Ákos már kevésbé, de nagyon szeretném, ha idén lenne, mert nem tudom, van-e bennem még egy év. Jobban aggaszt a kvalifikációs versenyek elhalasztása, ezek időpontja teljesen bizonytalan, ráadásul nálunk még három vagy négy versenyt is meg kellene tartani, hogy elkeljen a kvóták maradék 43 százaléka. Folyamatosak nyilván az egyeztetések, meglátjuk, mit hoz a jövő.


Hirdetések