Dobos Sándor, 2020.03.08. | Jégkorong

A Vasas SC fiatal játékosa több fronton hálálja meg a bizalmat ebben a szezonban, és nem bánja, hogy ilyen sűrű a programja. Nagyon komolyan gondolja, hogy a jégkorong tölti majd ki a következő éveit is, de a tanulás sem utolsó számára. A válogatottal szeretne ott lenni az U18-as vb-n.

Nagyszerű szezont fut a 18. születésnapját majd június végén ünneplő Gál Zsombor. A Vasas U18-as csapatának meghatározó centere a társakkal a magyar bajnokság mellett az osztrák ifibajnokságban is jól szerepelt, annak ellenére, hogy a rájátszásba végül nem sikerült bejutni. Még ősszel szerepet kapott a Vasas U21-es csapatában is, és ugyanez a helyzet most is, a középszakaszban, Zsombor emellett az U18-as válogatottban is alapembernek számít – minden összetartáson ott volt.

Legutóbb a Fehérvár és a MAC Budapest ellen számított rá Horváth András és Peterdi Imre a Vasas U21-es keretében, mindkét meccsen gólt szerzett!

„Ősszel, amikor először felhívtak, és most is egy kicsit izgultam ezeken a meccseken, legalábbis az elején, hiszen itt azért nagyon más a tempó. Érezhető, hogy egy magasabb szintről van szó. De összességében – úgy érzem – jól ment a játék, és örülök, hogy be is találtam mindkét alkalommal” – mondja Zsombor, aki egyébként saját korosztályában rendesen termeli a pontokat a szezonban.

Ha csak a magyar bajnokság mérkőzéseit nézzük, az alapszakasz 13 találkozóján 8 gólt szerzett és 8 gólpasszal jelentkezett, a középszakasz 8 meccsén 3 gól és 9 gólpassz a mérlege, míg a rájátszás eddigi egyetlen mérkőzésén (a Pesterzsébet ellen) két gólt ütött és adott egy gólpasszt is. (A válogatottban 11 mérkőzése van ebben a szezonban, 2 gól és 5 gólpassz áll a neve mellett.)

„Az EBEL-ben a B-csoportban játszottunk, így itt az iram nem volt akkora, mint az élcsapatok elleni meccseken, de ezek is hasznosak voltak, legalább gyakoroltuk, hogyan kell tempót menni és letámadni. Ez az évem egyébként más, mint az eddigiek, mert nagyjából a saját korosztályomban játszom, és volt idő egy kicsit többet foglalkozni a készségfejlesztéssel, finomítani a dolgokon, így például a kézügyességemen, bottechnikámon. Persze örülök, hogy a gólszerzés tekintetében is gazdagodtam tapasztalatokkal. Elégedett vagyok eddig az évemmel, az elején talán nem azt a tempót diktáltam még, amit kellett volna, volt egy-két probléma, de később már belejöttem, és onnantól egész jó a szezon” – mondja a Vasas játékosa.

(Ha már EBEL: a B-csoportot megnyerte Jánosi Csaba és Nagy László csapata és a rájátszásért a felsőház 8. helyezettjével, az UTE-val játszott páros meccset. Előbb 3-1-re nyertek a lilák, majd 3-re a Vasas, így összesítésben egy gól döntött az Újpest javára.)

Az, hogy éppen centerposzton szerepel, kicsit a véletlen műve is.

„Amíg a Fradiban játszottam, amolyan mindenes voltam, mindig azon a poszton játszottam, ahol épp szükség volt rám. Aztán Hetler Ádám itt a Vasasban egyszer betett csatárként és ott ragadtam, de szívesen játszok szélsőt is, ha kell” – mondja Gál Zsombor, aki a Budapest Starsban kezdett jégkorongozni, Szabó István hívta a Fradihoz, ahol hat évet lehúzott, most itt, a Vasasban már a negyedik szezonját tölti. Elég komolyan gondolkodik a jégkoronggal kapcsolatban.

„Még nagyon sok évig szeretnék jégkoronggal foglalkozni, és ha megadatik nekem, ezzel tölteni a napjaim java részét. Kíváncsi vagyok, milyen lehetőségek adódhatnak előttem, de ehhez továbbra is nagyon sokat kell tennem, folyamatosan a maximumot nyújtani. Nyilván szeretnék egyre feljebb kerülni, egyre nívósabb csapatokban szerepelni. De a tanulás is fontos, azt sem szeretném elhanyagolni. Mivel idén sokat voltam a válogatott edzőtáborokban is, elég sok hiányzásom van, egyéni tanrendet is kellett kérnem a suliban, de igyekszem mindig bepótolni a lemaradásaimat” – tudtuk meg Zsombortól, aki a zuglói Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskola elektronika szakán tanul.

„Édesapámtól nagyon sok tanácsot kapok, de nagyon sokat jelent, amikor az edzőim, Csabiék vagy Baluék félrehívnak, vagy behívnak az edzőibe egy-egy személyes beszélgetésre, ahol elmondják, miben kell fejlődni és mivel elégedettek.”

No és vajon mivel lehetnek leginkább elégedettek a Vasasban és a válogatottban, mi Zsombi fő erőssége?

„ Az edzők általában azt szokták mondani, hogy jól látok a pályán, és okos döntéseket hozok. És igazából ebből következik az is, hogy gólokat is tudok lőni. Örülök, ha így látják, igyekszem a mindenkori csapatom hasznára válni. Ez az első év, hogy minden válogatott összetartáson ott lehetettem és sokat is játszottam. Rám munkásemberként számítanak a válogatottban, aki sokat dolgozik a pályán, örültem, hogy emellett többször be is tudtam találni. Várom, mi lesz a folytatás, egyrészt lesz-e világbajnokság, és behívnak-e. Ha igen, mindent megteszek majd a legjobb vb-szereplésért” – mondta a Vasas fiatalja, utalva arra, hogy az április U18-as vb-t az olaszországi Asiagóban rendezték volna meg, de a koronavírus miatt már jelezték, ezt nem tudják vállalni.

Április persze még „messze van”, egyelőre a következő meccsre koncentrál Gál Zsombor. Ez momentán a vasárnap déli debreceni U21-es bajnoki.

„Már nincs igazából tétje a meccsnek, a negyedik helyen zárunk majd, de remélem, hogy mindkét csapatban azért lesz tűz, játszunk egy jót, diktálunk egy jó tempót, iramot, és férfias játékkal eldöntjük a három pont sorsát. Aztán várjuk az ellenfelet a négy közé jutásért, szerdán kezdődik a rájátszás” – tette hozzá Gál Zsombor, aki az U18-ban majd a Pesterzsébet ellen játszik legközelebb.


Hirdetések