Dobos Sándor, 2020.03.04. | Vívás

A férfiaknál hét, a hölgyeknél négy vasasos párbajtőröző lesz ott a pénteken kezdődő GP-n, ahol több mint 550 versenyző indul. A Ludovika Arénában tér vissza a pástra Szász-Kovács Emese is.

Mindössze egyetlen versenyző hiányzik majd a férfi és női világranglista első 16 helyezettje közül a budapesti Grand Prix-versenyről, a nőknél nyolcadik hongkongi Kong, egyébként mindenki itt lesz, aki számít. (Ez azt is jelenti, hogy a koronavírus nem befolyásolja a verseny létszámát és sikerességét sem.)

Olimpiai kvalifikációs a budapesti torna, ugyanakkor jelen állás szerint nem igazán tudnak a magyar versenyzők itt érdemben esélyt növelni a tokiói szereplés tekintetében. A férfiak a csapatkvóta kiharcolásáért hajtanak, amit itt nem lehet befolyásolni (az utolsó világkupa majd Buenos Airesben lesz), egyéniben pedig egyelőre a honvédos  Siklósi Gergely áll a világranglistán olyan helyen, hogy csapatkvóta nélkül is indulhasson az olimpián.

A hölgyeknél már elúszóban a csapatkvóta, így az egyéni európai pótkvalifikációs torna adhat esélyt párbajtőrözőinknek az olimpiai szereplés kivívására. Nos, éppen ezen szeretne elindulni a Vasas SC olimpiai bajnoka, Szász-Kovács Emese, már kétszeres anyukaként. Első lépésként elindul a hétvégi GP-n, ráadásul selejtezőt kell vívnia, ez számára karrierje utolsó időszakában ismeretlen szituáció volt.


Siklósi Gergely, Szász-Kovács Emese, Szilágyi Áron, Decsi Tamás (Fotó: hunfencing.hu)

„Legutóbb 2006-ban vívtam selejtezőt ezen a versenyen, érdekes lesz újra ebben a helyzetben lenni. Szeretnék úgy vívni, hogy majd én kapjam meg a lehetőséget arra, hogy a zónakvalifikációs versenyen elindulhassak – mondta a  szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Emese, aki a szülés után hat és fél héttel kezdte a fizikai edzéseket, decemberben pedig már iskolázott is. – A vuhszi világbajnokságon, 2018 júliusában vívtam legutóbb versenyen. Sokáig a visszatérésben sem voltam biztos, hiszen ikerszülésen vagyok túl, nem tudtam, lesz-e energiám, kitartásom, és a plusz kilókat is le kellett adni. Január közepén már asszókat is vívtam, Siklósi Gergelytől csak 15-11-re kaptam ki, de lehet, hogy kímélni akart engem. Fejben az elejétől kezdve megvolt minden, csak az okozott nehézséget, hogy összerakjam a mozgásomat."

Ahogyan az MTI tudósítása írja, Szász-Kovács Emese hetente ötöt edz, a napi kettő még nincs meg, ahogyan fogalmazott, a napi második edzés a gyerekekkel való foglalkozás, elvégre figyel arra, hogy ne sérüljön a család élete az új célkitűzés miatt.

A hölgyek mezőnyében ott lesz a hétfőn a junior kardvívók poreci Európa-bajnokságán csapatban bronzérmet, valamint a januári udinei junior világkupán bronzérmet szerző Kardos Edina, a pozsonyi junior világkupán nemrégiben egyéni bronzérmes Wetzker Laura, valamint Csonka Valéria is.

Ami pedig a férfiakat illeti: három élversenyzőnk, a magyar ranglista harmadik helyén álló Koch Máté, a dohai világkupán hetedik Nagy Dávid, valamint Bányai Zsombor mellett a még fiatalabbak is pástra lépnek, összesen heten képviselik a Vasast a viadalon.

„Fontos ez a mostani verseny, ha másért nem, azért, mert itthon lesz, itthon mindig kettőzött erővel lehet bizonyítani – fogalmazott Halla Péter, a Vasas párbajtőrözőinek edzője. – Az utóbbi hetekben Nagy Dávidnak volt egyéniben szép eredménye, Dohában lett hetedik, ha ezen a versenyen és Buenos Airesben sikerülne jól vívnia, felhívhatná magára a figyelmet. Koch Máténak tavaly voltak eredményesebb versenyei, de úgy érzem, az utóbbi időben kezdi összeszedni magát, kiegyensúlyozottabb. Bányai Zsombort a vb-válogatási elvek nagyon megviselték, de az országos bajnokság már jól sikerült neki, és jó látni, hogy eltökélt az elkövetkezendő időszak előtt. Mindhármukra ráférne egy szép szereplés, és ez mindannyiukban benne is van. Ott lesz a mezőnyben Bakos Bálint, akiben mindig benne van az esély, de valahogy egy pici mindig hiányzik a kiugráshoz, talán most jobban jön ki neki a lépés. De indul a nagyon jó csapatembernek számító Fenyvesi Csaba, a junior Eb-n szereplő Hamilton-Meike Jonathan és Bányai Botond is. Buta Levente indulhat abban az esetben, ha lesznek visszalépések a hétvégén. A lányoknál Kardos Edinának szép menetelése volt a junior világkupákon, az Eb-n is éremmel gazdagodott csapatban, és ha most jól szerepelne, akkor nagy lendületet kaphatna a junior világbajnokság előtt. Wetzker Laura Pozsonyban lett világkupa-bronzérmes, őt is kiemelten figyelhetjük, valamint Csonka Valit is. Összességében ez a Grand Prix egy kiváló lehetőség a versenyzőknek, remélem, tudnak vele élni.”

A budapesti WestEnd Párbajtőr Grand Prix-n pénteken a férfi, szombaton a női selejtezőt rendezik, majd vasárnap következnek mindkét nem számára a 64-es tábla asszói. A férfiak versenyével a tavalyelőtt elhunyt Kulcsár Győzőre emlékeznek, a nők viadala pedig hagyományosan a Sákovics József Emlékverseny lesz.


WestEnd Grand Prix, március 6-8.

A Vasas SC indulói (zárójelben a magyar ranglistahelyezés):

Férfiak: Koch Máté (3.), Nagy Dávid (9.), Bányai Zsombor (10.), Bakos Bálint (11.), Fenyvesi Csaba (13.), Hamilton-Meike Jonathan (15.), Bányai Botond (16.) (Buta Levente indulására is van esély.)

Nők: Szász-Kovács Emese, Kardos Edina (5.), Wetzker Laura (12.), Csonka Valéria (17.)


Hirdetések