2009.02.03. | Labdarúgás
Labdarúgó csapatunk Iránban edzőtáborozott, megpróbáljuk nagyvonalakban összegezni az elmúlt hét történéseit. 

Két repülőút és egy hosszú, kimerítő buszozás után Efraham városában játszottuk első mérkőzésünket. Ellenfelünk az iráni bajnokság jelenlegi második helyezettje, a Zob Ahan együttese volt. A találkozó 2-2-es döntetlennel ért véget, bár játékosaink és a szakvezetés is egyetértett abban, hogy ha nem ez a mérkőzés lett volna az első a hosszú utazás után, akkor le tudtuk volna győzni vendéglátóink csapatát.

A találkozót követően, Teherán érintésével, Bam városába utaztunk , ahol egy jótékonysági mérkőzésen az iráni Jótékonysági Válogatott volt az ellenfelünk. 
A cél igen nemes volt. Bam városát és a Világörökség részét képező 3000 éves műemlék település maradványait tette a földdel egyenlővé egy földrengés néhány évvel ezelőtt. A katasztrófának 60.000 áldozata volt, és rengeteg gyermek maradt árván. A bevétel elsősorban a katasztrófa következtében elárvult gyermekek javára nyitott számla gyarapítását szolgálta, de a televízió közvetítés folytán az egész világ figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy Bam városa is segítségre szorul. A találkozó sportszakmai-értéke sokkal kevésbé volt fontos, mint a cél, amiért létrejött.
A mérkőzés előtt láthattuk a földrengés után maradt romokat. Házigazdáink elmondták, hogy  - nemzetközi összefogással - lassan bár, de már zajlanak a helyreállítási munkák.

Bam-ban, kihasználva a remek, majhogynem nyári időjárást, még egy mérkőzést lekötöttek a szervezők Kerman tartományi válogatottja ellen. Ez a csapat, előző ellenfelünknél mindenképpen, nagyobb kihívást jelentett, de gondot semmiképpen nem okozott a fiúk számára. Az előző 5-0 után most 6-1 -re vertük meg ellenfelünket.

Mészöly Géza a hazaérkezés után röviden értékelte az út tanulságait:

- Szakmailag mindenképpen nagyon hasznos túra volt. Úgy gondolom az, hogy elutazhattunk az itthoni szürke hétköznapokból a napsütéses sivatagba, már megérte.
Az ellenfeleinkkel kapcsolatban talán tényleg jobb lett volna, ha a második meccsünkkel kezdhetünk bemelegítésként, és utána következett volna a két erősebb ellenfél, de ezt nem tudták számunkra másképp megszervezni, hiszen Iránban jelenleg is zajlanak a bajnoki küzdelmek. Ez volt az oka annak is, hogy nem sikerült még egy ellenfelet lekötni.
Hogy mennyire képviseltek komoly erőt ellenfeleink, arra csak azt tudom mondani, hogy Zob Ahan csapata a magyar elsőosztályban sem a kiesőjelöltek közt lenne. A kermani válogatott tudása pedig egy másodosztályú csapat játékerejének felelt meg. Mindenképpen jó lett volna még egyet játszani egy erős csapat ellen, de ez sajnos nem jött össze.
A túra másik nagy előnye, hogy egy ilyen összetartáson a játékosok sokkal jobban összerázódnak. Segít abban, hogy egymásért tudjanak küzdeni a legnehezebb pillanatokban akár fáradtan, kimerülten is. Az első meccsen láthattuk, hogy a fáradtság ellenére, amit a sok utazás okozott, a csapat tudott küzdeni és nem adta fel a találkozót.
Ráadásul az sem hátrány, hogy megismekedhettünk egy távoli kultúra egy szeletkéjével. Ha ma kéne döntenem, hogy utazzunk-e a jövő héten ismét, egy percig sem gondolkodnék. Tehát minden szempontból hasznos túra volt ez számunkra, és remélem a bajnoki start kezdetekor ezt be is bizonyíthatjuk. 

Zee


Hirdetések