Dobos Sándor, 2020.03.03. | Vívás

Rabb Krisztián egyéniben bronzérmes, csapatban aranyérmes lett a poreci korosztályos Európa-bajnokságon. Fenyősi Zita is a dobogó tetejére állhatott, míg Csabai Máté és Kardos Edina harmadik lett a csapatverseny során. Szépen fejeződött be tehát a február hónap a Vasas vívói számára, akik világkupákon is jeleskedtek a hónap elején.

A horvátországi Porecben rendezték meg a kadet és junior vívó Európa-bajnokságot február 22. és március 2. között, és a magyar válogatott teljes létszámban képviselte magát az eseményen. Tizennyolc egyesület adott versenyzőket a küldöttségbe, így természetesen a Vasas SC is.

A kadet korosztályban férfi párbajtőrben Csabai Máté, férfi kardban Vígh Benedek, női kardban Fenyősi Zita, míg a juniorok között férfi párbajtőrben Hamilton-Meike Jonathán, női párbajtőrben Kardos Edina, férfi kardban ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián indulhatott az Európa-bajnokságon.

Rögtön a nyitónapon érdekeltek voltunk, a kadet férfi párbajtőrözők között – ahol 133-an indultak – Csabai Máté sikerrel vette a csoportkört (5 győzelem, 1 vereség), de a 64-es táblán az első fordulóban vereséget szenvedett a cseh Klaustól (9:15). Mindez összességében a 38. helyet eredményezte számára, a legjobb magyar Kó Benedek volt, aki a 14. helyen zárt.


Somody Soma, Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek

Négy nappal később aztán bronzéremnek örülhetett Csabai Máté, hiszen Somody Soma, Kovács Gergely és Kó Benedek társaságában csapatban a dobogóra állhatott. Sajnos, az elődöntőben egyetlen tussal az olaszok voltak jobbak (42:43), ennek ellenére az érem remek eredmény.

A 78 fős női kardmezőnyben Fenyősi Zita hibátlanul szerepelt a csoportkörben, hat győzelmet szerzett, majd a legjobb 16 közé jutásért az ukrán Bulbát kiélezett asszóban verte (15:14), így a nyolcaddöntőbe jutott. Ott aztán az esélyesebb, végül bronzéremig jutó orosz Pasztuhova legyőzte őt (8:15), így összesítésben a 11. hely jutott számára, a legjobb magyar a szintén a nyolcaddöntőig jutó, kilencedikként záró Battai Sugár volt.

Csapatban aztán még nagyobb sikerélmény érte versenyzőnket, ugyanis Battai Sugárral, Keszei Kirával és Pusztai Zoéval a dobogó legtetejéig meneteltek. A fehéroroszok, a törökök, a románok után a döntőben az oroszokat kellett legyőzni az aranyéremért és ez sikerült (45:41 lett a vége).


Keszei Kira, Fenyősi Zita, Pápai Zoé és Battai Sugár (Fotók: hunfencing.hu)

A kadet korosztályban kardvívónk, Vígh Benedek lépett pástra legkésőbb, ő a csoportban még „csak” 4/2-es mutatóval zárt, viszont aztán a legjobb 32 közé kerülésért a spanyol Morant (15:9), majd egy körrel később a francia Guyonnaud-ot is legyőzte (15:11), így a nyolcaddöntőbe jutott. Az lett végül a végállomás, mert a bolgár Sztojcsev egyetlen tussal legyőzte őt (14:15), így maradt a 16. hely összesítésben. Ondrik Konrád személyében bronzérmet szerzett ebben a fegyvernemben a magyar csapat.

Reménykedtünk a csapatéremben is, de ez nem jött össze, az Ondrik Konrád, Szabó Márton, Tóth Patrik, Vígh Benedek összeállítású magyar válogatott csak a 15. helyen zárt, a nyolcaddöntőben a spanyolok verték a mieinket.

A juniorok február 27-én kezdték az Eb-t, először Hamilton-Meike Jonathán volt érdekelt, a Vasas párbajtőrvívója a csoportkört 5 győzelemmel és 1 vereséggel zárta, majd a belga Apers-t verte 15:4-re, a végállomást a brit Andrews elleni asszó jelentette a 32 közé jutásért, végül a 40. helyen zárt Jonathán.

Csapatban egy hajszálon múlt az érem, ráadásul a Vasas versenyzője remekül vívott az elődöntőben a franciák ellen (+6), de 45:44-re elvesztette a találkozót a Hamilton-Meike Jonathán, Keszthelyi Zsombor, Osman-Touson Maruán, Ujvári András összetételű csapatunk, amely február elején aranyérmet szerzett a belgrádi világkupán.

A nőknél Kardos Edinának szoríthattunk, aki 4/2-vel zárta a csoportküzdelmeket, de aztán honfitársa, Borsody Emma legyőzte a 32 közé jutásért. Így végül a 38. hely jutott a mi lányunknak, de csapatban már egymásért küzdött a két lány, nem is eredménytelenül. A Muhari Eszter, Borsody Emma, Kardos Edina, Büki Lili összeállítású magyar csapat bronzérmes lett. Az elődöntőben egyetlen tus döntött az oroszok javára (44:45), a bronzérem viszont meglett az olaszok legyőzésével. Pozsonyban a február eleji világkupán is a harmadik helyig jutott a magyar csapat.


Muhari Eszter, Borsody Emma, Kardos Edina és Büki Lili

Nagy reményekkel vártuk a junior kardvívók versenyét (70-en indultak), és nem kellett csalódnunk, ifjúsági olimpiai bajnokunk, a dormageni világkupán pár hete egyéni harmadik helyet szerző Rabb Krisztián bronzérmet szerzett egyéniben. Nem is akárhogyan, hiszen azután, hogy 6/0-val zárta a csoportkört, sorrendben az ukrán Bohovint (15:4), a lengyel Hryciukot (15:12), majd az olasz Torrét verte meg (15:11). Utóbbi sikernél álljunk meg egy szóra, Krisztián ugyanis 11:5-ös hátrányból állt fel, sorozatban 10 (!) tust adva. Az elődöntőben egy másik olasz „visszavágott”, így maradt a harmadik hely.

Csapatban viszont a legfényesebb érem jutott Krisztiánnak, valamint Baaken Mátyásnak, Nagy Kristófnak és Noseda Szabolcsnak. A románok, a spanyolok legyőzése után egy végtelenül kiélezett csatában, 45:44-re sikerült legyőzni az oroszokat az elődöntőben (Rabb Krisztián remeklésével a végén), hogy aztán a döntőben az olaszokat is felülmúlja a magyar csapat. Ez nem volt papírforma, ugyanis a világranglistán csak a 15. helyen állt az Eb előtt a magyar csapat (az európai nemzetek között a 11. helyen).


Rabb Krisztián az egyéni bronzéremmel

A Vasas SC tehát két aranyéremmel és három bronzéremmel zárta a poreci korosztályos Európa-bajnokságot.

Országos bajnoki és Világkupa-érmek
Februárban a korosztályos Európa-bajnokság előtt is fontos versenyeken vettek részt a Vasas kardvívói és párbajtőrvívói. Világkupa-érmet szerzett Rabb Krisztán, Wetzker Laura, Kardos Edina és Hamilton-Meike Jonathan is.
KARD:
Február 1-2.  Esztergom – GKK Körverseny 3. állomás
Egyéni:
Gyermek fiú kard:
2. Monori Mátyás (edző: Kósa Miklós)
3. Kovács Lőrinc (edző: Kósa Miklós)
Újonc leány kard:
5. Hillier Helka (edző: Sárközi Gergely)
Gyermek leány kard:
7. Kovács Adél (edző: Pinkócyi Ferenc)
Február 1-2. Dormagen – Junior Férfi Kard Világkupa
Egyéni:
3. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla)
Február 8-9. Budapest – Junior országos bajnokság:
Egyéni:
Junior férfi kard:

1. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla)
8. Szántó Zoltán (edző: Kósa Miklós)
Junior női kard:
3. Spiesz Anna (edző: Kósa Miklós)
5. Fenyősi Zita (edző: Sárközi Gergely)
Csapat:
Junior férfi kard:

2. Vasas (Hunyady Bendegúz, Máttyus Sebestyén, Rabb Krisztián, Szántó Zoltán)
Junior női kard:
3. Vasas (Báthory Kata, Bevíz Dorottya, Fenyősi Zita, Spiesz Anna)
PÁRBAJTŐR:
Február 1-2. Pozsony – Junior Női Párbajtőr Világkupa
Egyéni:
3. Wetzker Laura (edző: Halla Péter)
Csapat:
3. Magyarország (Kardos Edina, Borsody Emma, Muhari Eszter, Büki Lili)
Február 1-2. Belgrád – Junior Férfi Párbajtőr Világkupa
Csapat:
1. Magyarország (Hamilton-Meike Jonathan, Keszthely Zsombor, Osman-Touson Maruán, Újvári András)

Hirdetések