Dobos Sándor, 2020.02.26. | Kajak-kenu

A Vasas SC kajakosa nagy lendülettel és eltökéltséggel, folyamatosan javuló eredmények és mutatók mellett készül a tavaszi síkvízi válogatóversenyre, mert bizony továbbra is a szeme előtt lebeg a tokiói részvétel lehetősége.

„Ha visszaértünk a szállásra, jelentkezem” – üzente Solti László, a Vasas SC kajakozója szerdán kora délután, a kicsit elhúzódó edzését követően. Így is történt, majd rögtön arról érdeklődtünk, mit jelent a „vissza”, és mit jelent a „szállás” a gyakorlatban.

„Egy apartmanban lakunk, a pályától és a helyi klubtól nagyjából egy kilométerre, de most kocsival jöttünk haza, mert előtte boltba mentünk, hiszen magunkra főzünk. Valencia vonzáskörzetében vagyunk, egy kicsit délre, Cullerában, nyugodtan mondhatom, hogy tökéletes körülmények között.”

A háromhetes edzőtáborba múlt héten hétfőn érkezett meg Solti László (és az edzőtársak), valamint felkészítője, Demeter István, akivel tavaly május óta dolgoznak együtt.

„Már tavaly, az első időszakban éreztem magamon a fejlődést, a gyorsulást, az pedig nagyon előremutató, hogy most az alapozástól kezdve együtt készülünk, vele dolgoztam végig a telet, ez garancia a további javulásra. Nagyon más ez a munka, mint korábban, és látszik az eredménye is: amit mérni lehet, abban fejlődtem, előreléptem. Nagy lemaradásom volt fizikálisan, amiben egy tél alatt előre lehet lépni, amit meg lehet csinálni, azt megcsináltam. Sok úszóedzésem volt Hajdú Botond vezetésével, de futóedzések is, szóval az állóképességem javításán is dolgoztunk. Most pedig megkezdtük itt Spanyolországban a vízi felkészülést, és tényleg nagyon ideális helyen vagyunk. Állandó 23-24 fok, napsütés, kis szél, a pályára pedig akkor megyünk fel, amikor akarunk, a konditermet is akkor vesszük igénybe, amikor mi szeretnénk. Nagy könnyebbség, hogy nem kell máshoz, más csapatokhoz alkalmazkodni, mint például mondjuk, Sevillában, ahol hat-hét náció, meg két-három sportág képviselői készülnek egyszerre, egy helyen” – fogalmazott a Vasas kajakosa, aki elmondta, azért is kell nyomni a melót keményen, mert nagyon korán eljön az első és egyben legfontosabb verseny.

„Miután majd hazatérünk, azonnal elkezdünk edzeni Soroksáron, a Kis-Dunán, rögtön pályákat megyünk, hiszen nagyon korán van a válogatóverseny, az első éles fellépés, ahol K-1 1000 méteren az első kettőben kell végeznem, hogy tovább tervezhessem a szezonomat. Ki kell jutni a világkupára, mert onnan, és az Európa-bajnokságról lehet olimpiai szereplésről álmodozni – és ehhez még kell az a plusz kvóta is, ami hiányzik a magyar csapatnak” – világította meg a helyzetet Solti László.

Azt is elmondta, remek társaság készül együtt a spanyol edzőtáborban, ráadásul nem akármilyen fiatalok.

„Sebességben Radics Krisztiánnal vagyunk közel egymáshoz, vele nagyon jókat lehet menni itt Cullerában, de itt van a szegedi vb-n ezüstérmet szerző Adolf Balázs is és olyan feltörekvő tehetségek, akiknek van esélye az U23-as Eb-re kijutni, ők is nagyon jó munkát végeznek.”

Versenyzőnk mostanában nagyon aktív a közösségi platformokon, és ez nem véletlen.

„Egyrészt az Étkezz jól! személyében egy nagyszerű támogatóval gazdagodtam, nekik és a Vasasnak nagyon sokat köszönhetek, és úgy érzem, a két fő támaszom promotálásával erősítjük a kapcsolatunkat, egymást. Másrészt kicsit üzenni is szeretnék a külvilág felé, hogy igen, már nem csak a maratonista Solti Laci vagyok, hanem tényleg komoly terveim vannak síkvízen is. Nagyon büszke vagyok a maratoni szakágban elért sikereimre, de úgy érzem, az utam most másfelé vezet, mióta Dömével (Demeter István – a szerk.) készülök. Igenis az a tervem, hogy úgy álljak oda a K-1 1000 méter rajtjához a válogatón, mint egy olyan potenciális versenyző, aki 1-2-ben végezhet. Korábban részt vettem az Európa Játékokon K-1 1000 méteren, kétszer K-1 5000 méteren Európa-bajnokságon, és még utánpótlás koromból van érmem is 1000 méterről, nem idegen számomra a szakág. Nagyon nehezen lehet levetkőzni magadról a jó vagy rossz értelemben vett bélyeget, de most gőzerővel dolgozom azon, hogy bizonyítsak” – mondta a maratoni világbajnok Solti László, aki a júliusi síkvízi országos bajnokságon 500 méteren bronzérmes, míg K-2 1000 méteren ezüstérmes lett.


Hirdetések