2009.01.19. | Labdarúgás
A Magyar Labdarúgó Szövetség január, február során, nyolcszor háromnapos összetartást szervez az U19 és U17-es korosztályos válogatottaknak. Ez a két együttes tavasszal az Eb-selejtezők elitkörében szerepel majd.

Az edzések a Vasas Pasaréti Sportcentrumában zajlanak, ami külön öröm, de nem az egyetlen és nem is a legfontosabb a számunkra. Sokkal inkább az, hogy hat tehetséges labdarúgónkat is számításba a vették keretek kialakításakor.
Közülük négyen ezen a hétvégén beköltözhettek a Hotel Budapest Körszállóba. Katona Máté, Merczel Zsolt Beliczky Gergő és Böczkös Bence lehetőséget kapott arra, hogy megtapasztalhassák azokat a professzionális körülményeket, amelyeket a szövetség, a szakmai stáb igyekezett előteremteni. A gyakorlások során a szövetség szakemberei modern technikák alkalmazásával próbálják felmérni a labdarúgók képességeit és meghatározni az optimális terhelési szintjüket.

Katona Máté és Merczel Zsolt már egy ideje a Vasas felnőtt csapatával készül, de hétvégeken többnyire a Kecskés Zoltán irányítása alatt az NB III-ban játszó együttesünkben lépnek pályára.
„Katona Máté a középpálya baloldalán játszik, jó felépítésű, gyors, nagyon tudatosan készülő labdarúgó. Ha így folytatja szép jövő várhat rá, nem véletlen, hogy már az NB I-ben is bemutatkozhatott. Merczel Zsolt szintén nagy tehetség, ő középső és jobboldali középpályásként is bevethető. Jó a rúgótechnikája, és összjátékra való képessége, elsősorban fizikálisan és mentálisan kell még fejlődnie. Mindketten kiemelkednek nálunk játszó kortársaik közül.”

Komjáti András U19-es csapatából Beliczky Gergőre számítottak ezen a hétvégén a válogatott vezetői. Görgényi Dávidnak és Takács Máténak ezúttal a vésztartalék szerepe jutott.
„Beliczky jó képességű, tehetséges és eredményes támadó, azt gondolom rövidesen akár a felnőtt csapatban is számolni lehet vele. Jó kezdeményezésnek tartom ezt az összetartást, úgy gondolom, komoly ösztönzést jelent a gyerekeknek. Persze leginkább akkor, ha a későbbiekben is figyelembe veszik majd őket, hiszen tudjuk, hogy már ebben a korosztályban is sokan játszanak külföldön és ők most nincsenek itt. Bízom benne, hogy nem csak felmérés, adatgyűjtés céllal szervezték ezt a tábort, hanem tényleg a tehetségek felkutatása a cél.”

A fiatalabbak, az U17-esek keretébe ezúttal, a Lőrincz Emil kezei alatt formálódó, Böczkös Bence került be.
„Böczkös csatárt játszik nálunk, megvannak az adottságai ahhoz, hogy jó játékos legyen belőle, elsősorban a koncentráló képesség területén kell fejlődnie. Remélem, hogy a hátralévő összetartásokon mások is lehetőséget kapnak majd a csapatomból.”

A pénteki edzésen látszott a fiúkon, hogy valóban nagy megtiszteltetésnek veszik, hogy meghívást kaptak a válogatott bő keretébe. Nem meglepő, hogy mindannyian lelkesen meséltek tapasztalataikról.
Elsősorban a kiemelt figyelem és a profi körülmények ragadták meg őket. A nagy létszámú edzői gárdának köszönhetően, adott a kiscsoportos gyakorlatvégzés lehetősége, a modern technikai felszereltség pedig lehetőséget ad arra, hogy objektív mutatók alapján lehessen értékelni teljesítményüket. Sok más mellett étkezési és életviteli tanácsokkal is ellátják a fiatalokat, amiknek betartása szintén fontos építőköve lehet későbbi karrierjüknek. 

 ja         

 


Hirdetések