Jenkei Dániel, 2020.01.30. | Úszás

Szabó-Feltóthy Eszter és Kutasi Máté révén két vasasos versenyző is képviseltette magát az úszók luxemburgi Európa-kupa viadalán. Érmet is nyertünk.

Egyelőre még kevésbé szokványos, hogy Vasas-úszók rajthoz állnak az úszóelit számára szervezett külföldi viadalokon, de van rá esély, hogy ez a tendencia a következő években változni fog. Ennek jele, hogy a LEN által életre hívott Európa-kupa-sorozat első állomásán két piros-kék úszónkért is izgulhattunk Luxemburgban.

Junior világbajnoki negyedik helyezettünk, Szabó-Feltóthy Eszter ráadásul mindjárt érmet is nyert, hiszen 200 háton 2:13.52-es idővel harmadik lett holtversenyben. Emellett 400 vegyesen egy hatodik hely jutott számára, ami szintén említésre méltó eredmény.

 

 

Kutasi Máté, a 200 mell 2019-es országos bajnoka ezúttal ebben a fő számában hetedik lett (2:16.33), és kirándulást tett vegyesúszó műfajba is, ahol 200-on a 6., míg 400-on a hetedik pozíciót csípte el.

 

 

A luxemburgi eredmények hátteréről Dr. Egressy Jánost, a Vasas úszóinak vezetőedzőjét kérdeztük:

- Remek lehetőség volt ez a verseny, kicsit kimozdultak a versenyzők a dolgos hétköznapokból, és kaptak visszacsatolást versenyhelyzetekben. Kutasi Máté az első olimpiai B-szintes 200 mellen, így ő ez alapján lehetett ott Luxemburgban, Szabó-Feltóthy Eszternek pedig a Vasas SC biztosította ezt a lehetőséget. Máté teljesítményét, állapotát többféleképpen is mérjük, és ez alapján nagyon komoly terhelésnek van kitéve ezekben a hetekben, elszántan készül az országos bajnokságra. Az Európa-kupa előtt sem vettünk vissza a munkából, és ez azért látszott a 200 mell eredményén. Ennek ellenére az időszaknak megfelelő szinten van, a vegyes számokban pedig váratlanul jól tudott teljesíteni. Szabó-Feltóthy Esztert szemmel láthatóan feldobta a versenyzési lehetőség, 200 háton nagyon szoros futamban tudott harmadik lenni, emellett 100 és 200 pillangón is egyéni csúcsot úszott, így igazán jó szájízzel jöhetett haza.

A folytatás kapcsán Dr. Egressy János elmondta, hogy hamarosan kéthetes edzőtáborba mennek Hódmezővásárhelyre, amelynek a végén újabb tesztverseny vár úszóinkra. Ezt követi egy törökországi edzőtábor, amely pedig már a közvetlen országos bajnoki felkészülést szolgálja.

Az olimpiai kvalifikációs ob-ra március 24-től kerül majd sor a Duna Arénában.


Hirdetések