Jenkei Dániel, 2020.01.13. | Vívás

Vívóink a Föld körül, avagy a női és férfi kardozók, valamint a férfi párbajtőrözők is nemzetközi versenyeken szerepeltek az elmúlt napokban.

Olimpiai kvalifikációs gp-k és világkupák tömkelegét rendezték vívásban a mögöttünk hagyott napokban, amelyekben jócskán volt vasasos érintettség is.

A kardvilág elitje Montrealban vett részt egyéni Grand Prix viadalon.

A férfiaknál ezen a versenyen tért vissza a nemzetközi vérkeringésbe Szilágyi Áron a tavaly nyári budapesti vb után.   

Áron a 64-es főtábláról indulva egy kínai riválist győzött le először, majd honfitársát, Decsi Tamást, és végül a francia Lambert elleni igencsak kiélezett asszóban jutott a legjobb nyolc közé.

Az olasz Samele azonban ezúttal kifogott rajta, így évnyitásként hatodik helyezés jutott klasszisunknak, amire összességében nem lehet panasz.

Említsük meg Galgóczy Tamást is a Vasasból, aki a sikeres selejtező után a főtáblán is nyerni tudott a tunéziai Ferjani ellen. Tovább már nem sikerült jutnia, de a 32. hely számára remek eredmény.

A hölgyeknél az olimpiai kvalifikáció szempontjából a csapatverseny a lényeges, így a kanadai egyéni GP annyira nem volt kiélezett. A Vasasból Katona Renátának a főtáblára jutás sikerült, ott azonban az első asszójában sima vereséget szenvedett kínai ellenlábasától, így az 59. helyen végzett.

Férfi párbajtőrben már korántsem babra ment a játék a németországi Heidenheimben, hiszen a magyar csapat a verseny előtt nem állt Tokiót érő helyen, így bravúrra volt szükség. Erről azonban majd később…

Egyéniben Bányai Zsombornak, Bakos Bálintnak és Nagy Dávidnak nem sikerült jól a selejtező, mindhárman hamar búcsúztak, és a 332 indulót számláló mezőny második felében végeztek.

Halla Péter negyedik tanítványa, Koch Máté túlélte ezt a kört, őt a 64 között a japán Kano 15-11-re győzte le, így az 58. pozíció jutott neki.

Ezután mindenki a csapatversenyre koncentrált, amit hatalmas bravúrral megnyert a magyar csapat. Erről csak azért nem emlékezünk meg bővebben, mert nem került be vasasos versenyző a kvartettbe.

Az aranyérem okán viszont ismét reálisan reménykedhetnek a legjobb férfi párbajtőrözők az olimpiai részvételben, és egyértelműen ez a legfontosabb.

 

(fotó: hunfencing)


Hirdetések