Dobos Sándor, 2020.01.11. | Kosárlabda

A Cegléd 70-69-re nyert Pasaréten a női élvonalbeli kosárlabda-bajnokság szombati rangadóján.

NB I/A csoport, 15. forduló:

Vasas Akadémia–VBW CEKK Cegléd 69-70 (22-21, 9-11, 24-16, 14-22)

Vasas: Böröndy 16/6, Fraser 14, Murray 10, Heljic 14/3, Tóth O. 6. Csere: Vukov 6, Budácsik 2, Szerencsés 1, Karlócai. Edző: Földi Attila

Cegléd: Higgins 31, Licskai 8, Swanier 12/3, Gorjanácz 10, Szirony 4. Csere: Kobolák 2, Révész, Böröndy D. 3/3. Edző: Roberto Carrasco


Azon túl, hogy a Cegléd csak egyetlen győzelemmel szerzett többet, mint a Vasas Akadémia, és így közvetlen riválisnak számít (öt, illetve négy siker), más okból is presztízsrangadó volt a szombati meccs. Például azért, mert vezetőedzőnk, Földi Attila ceglédi múlttal bír, ott is dolgozott a helyi kosárlabdasportban (ahogyan édesapja, Földi Sándor is, aki jelen volt a meccsen), ráadásul egy testvérpár, a születésnapját pénteken ünneplő Böröndy Vivien és Böröndy Dominika egymás ellen játszott ezen az estén.

Nos, a végén Dominika örülhetett. Hogy miért? Egyszerűen kicsúszott a lányok kezéből a siker, ismét. Merthogy a tavalyi bajnokságban is volt erre példa (hirtelen a BEAC elleni meccs jut eszünkbe), és a közvetlen múltban is, konkrétan az előző fordulóban. Akkor a tabella második helyén álló Csata DSE ellen volt esély a győzelemre, de végül egy-két hiba miatt nem sikerült megszerezni.


Fotók: Vasas Attila

Különbség persze akad a két esély között, ha más nem az, hogy legutóbb nagy, 16 pontos hátrányból jött vissza a Vasas Akadémia, most viszont úgy vesztett, hogy nagyjából végig kézben tartotta a mérkőzést. Függetlenül attól, hogy a félidőben még egy ponttal a vendégek vezettek.

Azt lehetett érezni, hogy ugyan pontosabban dob a Cegléd, mégis a mi lányaink diktálják a tempót a sok hiba ellenére is. És ez aztán meg is mutatkozott a harmadik negyedben, hiszen remek szériát bemutatva tízpontos különbség is kialakult. Böröndy Vivien, Vukov Szonja és Tóth Orsolya is jókor szerzett pontokat ebben a szakaszban, így bizakodva várhattuk a zárónegyedet.

Amerikai légiósaink voltak talán valamivel visszafogottabbak, hogy aztán a meccs hajrájában inkább ők hozzanak jobb döntéseket, vagy dobjanak hibátlanul büntetőket. Kár, hogy ezek a pillanatok a végén nem bizonyultak döntőnek.

Fraser kosara nyitott a negyedik szakaszt, ezzel 57-48-ra vezettünk, majd a ceglédiek légiósa, Swanier kezdett el beindulni, és nem hagyott alább a másik légiós, a végül 31 ponttal záró Higgins lendülete sem. Két és fél perccel a vége előtt Gorjanácz Ágnes duplájával egy pontra jött fel a Cegléd (65-64), de jött két Fraser büntető, majd rögvest egy Higgins-kosár. Beléptünk az utolsó percbe, 48 másodperc maradt, amikor 69-66 állt az eredményjelzőn.

Fraser faultolt aztán, a játékvezetők „megvideózták”, és szándékos szabálytalanságot ítéltek légiósunk ellen. A ceglédi Swanier viszont mindkét büntetőt kihagyta (talán ekkor hittük el, hogy megvan a meccs, és lehet, hogy a lányok is…), de még jöhettek a vendégek és Higgins egy pontra hozta fel a csapatot.

Támadhatott a Vasas Akadémia, de elvesztettük a labdát, és a ceglédiek utolsó gyors akciója során Swanier feltette a labdát, ami becsorgott a gyűrűbe. Volt még 0,9 másodperc és egy időkérés, de ezúttal nem sikerült az oldalbedobás után ennyi idő alatt kosárral végződően beleérni a labdába.

Kikapott a Vasas Akadémia, és valóban sajnálhatja az elszalasztott lehetőséget. Persze, van még lehetőség javítani. Legközelebb január 18-án a PEAC-Pécs otthonában játszik csapatunk.

Földi Attila, a Vasas Akadémia vezetőedzője érthetően röviden értékelt még a meccs után közvetlenül:

„Nem a Cegléd vert meg minket, hanem mi vertük meg magunkat azzal, hogy katasztrofális arcunkat mutattuk megint. Ennek az okait kell megkeresni, de igazából ma is önmagunk ellenfelei voltunk.”

Többször megnyertük a meccset, de valahogy mindig sikerült a Ceglédnek visszajönnie. Nem szedtünk támadólepattanót, buta faultokat csináltunk, ez lett a vesztünk” – ezt már a végül 16 ponttal záró Böröndy Vivien mondta a mérkőzést követően.

S néhány statisztikai adat: a Vasas Akadémia 37,7, a Cegléd 42,9 százalékkal dobott, a mieink 20 (!) alkalommal próbálkoztak a triplavonalon túlról, de csak háromszor jártak sikerrel. A Cegléd tízzel több lepattanót szerzett, és ez most döntőnek bizonyult a végjátékban.


Hirdetések