Jenkei András, 2019.10.31. | Röplabda

Elérte a hőn áhított célt, a BL-főtáblát a Vasas Óbuda, kétséget nem tűrően nyert a csapat három szettben  Tiranában is.

Partizani Tirana (albán) – Vasas Óbuda 0:3 (-19, -17, -16)
Tirana, 700 néző.
Vezette: Nastase (román), Porvaznik (szlovák).

Partizani: Kushi 8, Manns 1, Hudecová 12, Picaku, Basa 14, Kilic 2. Csere: Gjermeni, Fagu (liberók), Nezaj 2, Mukandayisenga, Beshiri 1.
Vezetőedző: Nejat Sancak

Vasas: Ana Tiemi 3, Kostelanská 13, Kalicsanyin 5, Kjelstrup 9, Török K. 10, Abdulazimova 8. Csere: Juhár, Mihály (liberók), Gyimes 4, Bleicher R. 1, Ambrosio 3, Villám L. 3, Dékány 4, Hajós.
Vezetőedző: Jakub Głuszak

Az eredmény alakulása:
1. játszma: 4:0, 6:8, 12:16, 14:21.
2. játszma: 4:4, 8:6, 10:11, 12:16, 17:21.
3. játszma: 4:8, 11:16, 13:21.


Az első néhány pontig, talán addig idegeskedhettünk igazán, hiszen a forró hangulatú tiranai este elején csak kapkodták a fejüket a mieink, akik gyorsan hátrányba kerültek a Partizani otthonába.

Ez azonban tényleg pillanatnyi zavar volt, utána végig ugyanazt a kiegyensúlyozott Vasas Óbudát láthattuk, mint amelyiket a korábbi három BL-selejtezőn.

A mieink simán hozták az első, majd a második szettet is, onnantól pedig a történelmi csoportkörbe jutás biztos tudatában jöhetett az örömjáték.

Ehhez a keret minden tagja felnőtt, így aztán a harmadik szettet is viszonylag simán húztuk be, ezzel eldőlt az is, hogy a BL-selejtezőben senki sem tudott szettet csenni Jakub Gluszak lányaitól.

Jöhet a BL-csoportkör, az európai röplabda krémje, a legjobb húsz csapat privilégiuma, ahol a román Alba Blaj, a francia Nantes és az olasz Conegliano jut majd osztályrészül nekünk. 

 

Markovits László klubelnököt kérdeztük a Tiranában kiharcolt Bajnokok Ligája főtáblás szereplés apropójából.

- Elsőként az jut eszembe, hogy milyen sokaknak jár köszönet az elmúlt évtizedekből azért, hogy eljuthatott idáig a Vasas Óbuda felnőtt női röplabdacsapata. - kezdte klubelnökünk. - Talán Bardi Gyöngyiék generációjával kezdeném, hiszen anno ők adtak nagyon komoly nívót a sportágnak és a szakosztálynak. A saját 18 évnyi elnökségem alatt Nyári Virágék korszakát, aztán Fördős Laci bácsi szakosztályvezetői ténykedését emelném ki, de nagyon jó szívvel gondolok Előd János vagy Csortos Csaba tanár úr munkájára és személyére is. Meghatározó volt a csapat finanszírozásában az Opus Via, a Budai Tégla, majd végül az utóbbi időszakban a Bús Balázs vezette óbudai önkormányzat támogatása is. Mindenféleképpen megemlíteném Jókay Zoltánt, aki igazi sikeredzőként vezette hosszú éveken át a lányokat, pedig az utolsó időszakban szinte minden szezonban új csapatot kellett építenie. Végül, de nem utolsósorban azt a szurkolói magot emelném ki, amely jóban-rosszban mindig, mindenhol ott volt és van a csapat mellett. Persze a felsorolás még korántsem teljes, a Folyondár Sportközpont vezetésétől kezdve még rengetegen voltak lojálisak hozzánk, segítve a klubot és a Vasas röplabdát.
 

- Az évtizedes sikerek után 2018 májusában még osztályozóra kényszerült a Vasas Óbuda az Extraligában.  Hogyan lett ebből BL-csoportkör ilyen hamar?

- Mi akkor sem estünk kétségbe, hiszen ahogy mindig mondom, sportszakmai szempontból vannak sikeres és kevésbé sikeres évek egy klub életében. Azt viszont már 2018-ban is tudtuk, hogy a Jámbor Jánossal kötött partnerségünk hosszútávon gyümölcsöző lesz. Az anyaegyesület szerepvállalása mellett az általa többségi tulajdonosként biztosított plusz anyagi forrás kellett a bajnoki címhez és a BL-csoportkörhöz. Sarlós Márton ügyvezető és Jakub Gluszak profi stábja - beleértve az állandóságot képviselő Kőnig Gábort is -  pedig remekül élt a lehetőséggel. Ha már ennyi mindenkiről szó esett, akkor hadd említsem meg a két elnökhelyettesemet, Szabó-Pap Gergelyt és Polgár-Veres Árpádot is, akik a Vasas SC részéről már több mint egy évtizede részesei ennek az építkezésnek.

- Mekkora lökést adhat ez a siker a következő évekre a szakosztálynak?
- Bizonyára hatalmasat, ahogy az is, hogy a vártnál ugyan jóval később, de tavasszal végre átadjuk az új röplabda edzőcsarnokot a Folyondár utcában. Úgy gondolom, a modern infrastruktúra mindennek az alapja, és az a célunk, hogy a kormány támogatásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően a Folyondár néhány éven belül az egyik legkorszerűbb röplabdabázissá váljon. Mindez óriási pluszt adhat az utánpótlásképzés szempontjából, a felnőtt csapat pedig méltó körülmények között edzhet és játszhatja majd a hazai és nemzetközi meccseit, remélhetőleg további évtizedeken keresztül.


Hirdetések