Dobos Sándor, 2019.10.30. | Curling

A VasasPlaket játékosai curling szakosztályunk kiemelt versenyzőinek segítségével ismerkedtek meg a jeges sportág alapjaival. Elsőre kifejezetten jól ment a fiúknak, remekül sikerült az első találkozás.

„Szerda délelőtt off”, pontosabban csapatépítés. Ez volt a hétvégi, szombathelyi bajnokira készülő VasasPlaket játékosainak programja – Kamaraerdőn. Nem nagyon járnak erre a pólósok egyébként, most viszont arra jártak, merthogy Bóbis Máté vezetőedző gondolt egyet, és a csapatot a jégre hívta, curlingezni.

Nem akárkik avatták be a sportág rejtelmeibe a csapatot, hanem a vegyes csapat világbajnokságról a minap történelmi 5. hellyel hazatérő Szekeres Ildikó (ő Nagy Györggyel vegyes párosban vb-ezüstérmet is szerzett már korábban, és évek óta stabil tagja az élmezőnynek ebben a szakágban) valamint Dencső Blanka, szakosztályunk – szintén vb-5. helyezett – vezetője, aki a szerdai móka elején röviden összefoglalta a srácoknak a curling szabályait, technikai részleteit, valamint felkészítette őket arra, mire számíthatnak a jégen.

A feszült figyelem után jött az éles gyakorlás, amelyben már Patonai Ágnes (ugyancsak klubunk versenyzője) és Kalocsay Ottó (szintén válogatott curlinges, őt az UTE-től „vettük kölcsön”) is közreműködött, a fiúk ugyanis négy csoportra osztódtak.


Fotók: Vasas Attila

Az alapmozdulatok elsajátítása után mérkőzéseket is játszottak egymással a srácok, a „foglalkozás” végre pedig kifejezetten profi mozdulatsorokat és remek dobásokat is feljegyezhettünk.   

„Máté próbálja mindig színesíteni a programot, most épp curlingezni jöttünk” – értékelt elégedetten a két óra végén Halek Márton csapatkapitány. – Nyilván valamennyire ismerős volt a sportág, a tévén keresztül már találkoztunk vele. Meg tudom érteni, hogy a skandináv országokban miért olyan népszerű ez a játék, én nagyon élveztem, de mindannyian jól éreztük magunkat, és a végére egész jól belejöttünk. Tök jó volt kipróbálni egy újfajta mozgást, ami szerintem mindenki számára ismeretlen volt.”

Dencső Blanka szerint nem is lehetett volna ideálisabb csapatot találni a próbára: „Nagyon-nagyon élveztem ezt a délelőttöt, egy rendkívül jó társaság jött le hozzánk, olyan rekordsebességgel tanulták meg a kicsúszást a fiúk, hogy le sem tagadhatnák, hogy sportolók. Nagyon fegyelmezettek voltak végig, én megmondom őszintén, azt hittem, kicsit több lesz a hang, de nem így történt, végig nagyon feszesen és fegyelmezetten csinálták a feladatokat.”

„Azt kell mondjam, tényleg lehetett érezni, hogy sportolókkal van dolgunk, ugyanis olyan mozgáskoordinációval rendelkeznek, hogy nagyjából öt perc alatt megtanulták a kicsúszást, ez nem véletlen, van tehát jövőjük a jégen” – fogalmazott Szekeres Ildikó, aki szerda délután Nagy Györggyel már a lengyelországi Lódzba utazott, ahol a héten a vegyes páros világkupafordulón szerepel. „Havonta rendszeresen vannak itt a curling clubban csapatépítő tréningek, rendezvények, összejövetelek, szerintem ez egy nagyon jó program, és tényleg jó arra, hogy csapatot építsen” – tette hozzá.

A követ talán Bencz Rolf helyezte el átlagosan a legpontosabban a nap során, és azt mondja, könnyen elképzelhető, hogy visszatér a kamaraerdei pályára.

„Nagyon vártam ezt a programot, és nagyon jól éreztem magam.  Örülök, hogy kipróbálhattam ezt a sportágat, szerintem jól össze is hozta a csapatot ez a nap, amiből tudunk majd profitálni. Jót szórakoztunk egy-egy dobáson vagy esésen is, de összességében is nagyon élveztük, hogy itt lehettünk. Egy jó elméleti oktatást kaptunk az elején, utána jöhetett a gyakorlat, és viszonylag könnyen rá lehetett jönni a játék nyitjára. Én még azt is simán el tudom képzelni, hogy barátokkal, családtagokkal visszajövök egy-egy estére együtt kipróbálni.”


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések