Dobos Sándor, 2019.09.26. | Kosárlabda

Több kezdőember is távozott a Vasastól, így ismét az utánpótlásból érkeznek újabb játékosok az első csapathoz.

Éppen ez adja a Vasas Akadémia fő értékét: az utánpótlásra támaszkodik, a nevelőmunka hosszú évek óta gyümölcsöző, elvégre az NB I A-csoportjának (él)csapataiban sok-sok Vasas-nevelésű kosaras pattogtat. A szakmai stáb egyik szeme mindig sír, a másik viszont mindig nevet egy-egy tehetség távozásakor, hiszen a továbblépés egyfajta visszaigazolás, ugyanakkor mindig fájó, ha a több éves munka révén már összecsiszolódott és ebből fakadóan egyre acélosabb felnőttcsapat „megbomlik”.

Most is ez történik, hiszen elhagyta a Vasas Akadémiát a klub és a teljes magyar mezőny egyik legjobbja, Dombai Réka (Győrbe igazolt), és távozott a világversenyeken (is) szintén bizonyító Varga Alíz, ő Sopronban játszik már – mindketten meghatározó tagok voltak az elmúlt szezonban a felnőttcsapatban is. Szintén eligazolt a Vaasasból Tóth Franka, ő a nagy rivális BEAC-ot választotta, és nem látjuk már Pasaréten a center Karakasevic Jefimiját sem, valamint az U18-as válogatott Boros Bertát sem, aki a TF-et választotta.

Ezzel együtt is az egyik legfiatalabb kerete lesz a mieinknek a mezőnyben, mindkét nyáron igazolt amerikai légiósunk is csupán 22 éves. A „korelnök” Vukov Szonja és a TF-től érkező Karlócai Julianna, mindketten 25 évesek, a másik oldalon Mudra Viola, Altmann Anna, Szerencsés Tamara, Salamon Zsófia és Madár Eszter állnak, ők 2002-es születésű játékosokként szerepelnek a mieink bő keretében.

„Nagy változások történtek ebben a szezonban a csapatnál, hiszen meghatározó Vasas-játékosok mentek el” – erősíti meg Földi Attila vezetőedző. „Sajnos, ez egy évek óta tartó folyamat, minden évben a legjobb fiatalok mennek el, kulcsjátékosok, akiket nehéz pótolni. Ráadásul posztokra kell igazolni, a legnehezebb, hiszen olyan játékost kell találni, aki gyorsan beleillik a képbe, elképzeléseinkbe. Két amerikai légióst hoztunk irányító és centerposztra, egyelőre nekik is szokniuk kell a légkört, a feladatokat. Nekik is nagyon nehéz az elején, lépésenként haladunk előre. Karlócai Juli jött még a TF-ből, ő talán egy kicsit gyorsabban szokja a légkört, de érthetően neki is időre van szüksége, ahogyan az egész csapatnak. Jelenleg még biztos, hogy el vagyunk maradva attól a formától, amit szeretnénk elérni, ráadásul sok sérülés is hátráltat minket. Ennek ellenére menni kell előre. A szezon elején nem leszünk topformában, de mindent megteszünk, hogy útközben elérjünk egy magasabb szintre” – fogalmazott vezetőedzőnk.

A sors érdekessége, hogy a Vasas Akadémia pénteken éppen Dombai Réka új csapata, a Győr ellen kezd majd, idegenben, az első hazai mérkőzést október 5-én játsszuk, a Szekszárddal.

A Vasas Akadémia 2019/20-as kerete:

1 Vukov Szonja, 3 Bach Boglárka, 4 Budácsik Dorottya, 6 Nadja Smailbegovic (szerb), 7 Karlócai Julianna, 9 Mudra Viola, 10 Madár Kata, 12 Sara Heljic (bosnyák), 16 Altmann Anna, 17 Szerencsés Tamara, 20 Hizsnyik Dóra, 21 Tóth Orsolya, 22 Salamon Zsófia, 24 Taylor Murray (amerikai), 30 Madár Eszter, 34 Biranna Fraser (amerikai), 44 Böröndy Vivien

Vezetőedző: Földi Attila
Szakmai igazgató: Krivacsevics Dragoljub

NB I/A csoport, nők, 2019/2020, az első öt forduló:

Szeptember 27., szombat, 18 óra:
UNI Győr MÉLY-ÚT–Vasas Akadémia

Október 5., szombat, 18 óra:
Vasas Akadémia–Atomerőmű KSC Szekszárd

Október 13., vasárnap, 18 óra:
VBW CEKK Cegléd – Vasas Akadémia

Október 16., szerda, 17 óra:
NKE-FCSM Csata DSE – Vasas Akadémia

Október 19., szombat, 18 óra:
Vasas Akadémia–PEAC Pécs


Hirdetések