Dobos Sándor, 2019.09.23. | Birkózás

Remekül sikerült a Vasas SC birkózó szakosztályának vasárnapi programja. A több napig a Vasassal edző Team USA tagjai 42 mérkőzést vívtak vasasos ellenfelekkel.

Huszonnégy tagú amerikai küldöttség érkezett szombaton a Vasas SC Fáy utcai birkózócsarnokába, huszonegy versenyző edzett aznap együtt a Vasasban tréningező birkózópalántákkal. A tengerentúlról érkező fiatalok nem akármilyen növendékek, legtöbbjük vagy állami vagy összamerikai bajnok, nemzetközi versenyek érmese.

Wöller Gergőt, szakosztályunk edzőjét kérdeztük arról, hogyan jött létre ez a program.

„Egy amerikai barátunk ajánlotta a Vasast, az ő és családja több évig itt élt Budapesten, és a fia itt birkózott nálunk, illetve versenyzőnk, Wilson Vanessza is ide irányította az amerikai partnereket, akik Európában, Magyarországon kerestek edzéslehetőséget. Így kerültünk képbe, és nagyon örültünk ennek a látogatásnak. 21 versenyző érkezett, a legidősebb 2002-es születésű, a legfiatalabb 2007-es. Több olyan birkózó is volt, aki összamerikai bajnok, a többiek állami versenyek érmes versenyzői. Mivel az egész Egyesült Államokban meghirdették ennek az európai útnak a lehetőségét, sok jó birkózó jelentkezett. De ez nem baj, és hát nálunk is vannak olyanok, akik már nemzetközi szinten is bizonyítottak, például Tallinnban, tavasszal, a világ talán legnagyobb utánpótlás-versenyén. Látszott, hogy technikailag, fizikailag és pszichésen is képzett birkózók, és mi ellenük fel tudtuk mérni ellenük, hol tartunk. 42 mérkőzést vívtunk, abból 18-at, majdnem a felét meg tudtuk nyerni úgy, hogy súlyban és magasságban is nagyobbak, korosztály szerint idősebbek voltak az amerikaiak. Lehetőséget tudtam adni olyan birkózóinknak is, akiket egy csapatversenyen nem feltétlenül tennénk az elsők között a keretbe, most viszont meg tudták mutatni magukat. Minden amerikai egy szabadfogású és egy kötött fogású meccset is kapott, de nem minden esetben ugyanazzal a vasasos versenyzővel küzdött.”

Wöller Gergő elmondta, hogy voltak vendégbirkózók is a Vasas csapatában, például bócsai, győri, szarvasi fiatalok, ezekkel a klubokkal kiváló a kapcsolatunk, közülük többen jó eséllyel a Vasasban edzenek majd az iskolai tanulmányaik mellett.

„Nagyon tetszett az amerikaiaknak a bemutatómérkőzés, nekik és nekünk is az volt a cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és ne legyenek sérülések. Akadtak nagyon színvonalas küzdelmek is, Tótok Péter például egy amerikai bajnokot vert meg. Látszott, hogy akik többet edzenek, azok többet is tudtak megmutatni a szőnyegen.”

A közös edzések egyébként még kedden is folytatódnak, délután 14:30 és 16 óra között az 50 kiló alattiak, 18 és 19:30 között az 50 kiló felettiek edzenek együtt.

Az amerikai küldöttség egyébként szerdán továbbutazik Horvátországba, ott is lesznek közös edzések, majd Budapestre visszautazva térnek vissza az Egyesült Államokban az egyhetes látogatás végén.


Hirdetések