Jenkei Dániel, 2019.09.03. | Vívás

Tehetséges párbajtőrözőnk arra vágyik, hogy legkésőbb a párizsi olimpián ott lehessen, és mindezt Vasas-színekben tehesse.

Koch Máté, a Vasas SC 20 éves párbajtőrözője az elmúlt évek utánpótlás sikerei után az idei évben még junior korosztályú versenyzőként lett harmadik a párizsi felnőtt világkupa-versenyen, így a nyár folyamán tagja lehetett a magyar csapatnak a düsseldorfi Európa-bajnokságon és a hazai rendezésű, budapesti világbajnokságon is.

A jelek feltétlenül arra utalnak tehát, hogy Halla Péter tanítványa a következő években meghatározó alakja lehet a magyar párbajtőrvívásnak. Ezt az utat pedig 2024-ig biztosan a Vasas sportolójaként járhatja be, hiszen klubunk hosszú távú szerződést kötött vele a napokban, amely a párizsi olimpiáig szól.

Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmáért felelős elnökhelyettese a következőket fűzte hozzá a hírhez:

Mátét évek óta kiemelt figyelemben részesíti a vívószakosztály, és ennek megfelelően az anyaegyesület is többféleképpen segítette a sportbéli előmenetelét. A most megkötött szerződéssel egy újabb szintre lépünk, amelynek köszönhetően Máté előtt megnyílhat az út, hogy Halla Péter szakmai segítségével a felnőtt mezőnyben is felépítse magát. Az anyaegyesület részéről szeretnénk a versenyzőnk számára olyan támogatást nyújtani, amellyel reális esélye nyílhat arra, hogy legkésőbb 2024-ben olimpián szerepelhessen.”

Végül természetesen Koch Mátét is megkérdeztük a szerződéskötésről:

2007 óta a Vasasban vívok, meg sem fordult a fejemben, hogy máshová menjek. Egyedül azon gondolkodtam a családommal közösen, hogy milyen távra köteleződjek el. Hosszú folyamat végén 2024-ig írtam alá, hálás vagyok a klubnak, hogy ennyire bíznak bennem, és innentől egyetlen vágyam van, hogy legkésőbb a párizsi olimpiára a Vasas-színeiben juthassak ki. Természetesen Tokióról se tettem le, már csak azért sem, mert a budapesti vb-re bekerültem a csapatba, és nem is ment rosszul a vívás. Szeretném bizonyítani az előttünk álló szezonban is, hogy ott a helyem a csapatba. Most perpillanat nem állunk jól a kvalifikáció szempontjából, de még semmi sincs veszve. Az első felnőtt évemben sokat segíthet, hogy juniorként, sőt már kadetként is folyamatosan bele tudtam kóstolni a felnőtt versenyekbe, mostanra már nagyjából ismerem a mezőnyt. Ezen a szinten teljesen más a vívás, sokkal taktikusabbak, lassabbak az asszók, és bizony egy kisebb hullámvölgy sem fér bele, erre jó példa volt nekem a nyári vb egyéni versenye, ahol hiába vívtam jó selejtezőt, után a legjobb 128 között nagyon nehéz ellenfél jött, akit nem tudtam legyőzni.


 

És ezzel még nincs vége, a következő napokban egy másik vasasos vívónk kapcsán is örömteli fejleményekről fogunk beszámolni.


Hirdetések