Dobos Sándor, 2019.08.21. | Jégkorong

Horváth András vezetőedzőt kérdeztük arról, milyen lesz a Vasas SC juniorjainak következő szezonja. Mint megtudtuk, a szakosztálynál felállított szakmai koncepció alapja nem változik: játékosokat nevelnek a Vasas Jégcentrumban, és minden döntésnél a fiatalok érdekét tartják szem előtt. Ezért játszanak majd fel többen a felnőttcsapatba, illetve az ifik közül is sokan kapnak majd lehetőséget az U21-es bajnokságban.

A Vasas SC juniorkerete (legalábbis tizennégy játékos) Dunaújvárosban készült az elmúlt időszakban a hazai és a nemzetközi szereplésre, egy kéthetes edzőtábor ért véget nemrég számukra.

„Nagyon sok mindenben sikerült előrelépnünk az edzőtábor alatt. Jól fogadtak minket Dunaújvárosban, jól telt az első hét, az más kérdés, hogy a második közepén egy vírus végigsöpört a csapaton, így alig maradtunk az utolsó edzésekre. Nem voltunk egyébként túl sokan az edzőtáborban, és ennek a klubunk alapvető filozófiája az oka. Mi továbbra is játékosokat nevelünk, és úgy gondoljuk, ha valakinek lehetősége van a felnőttcsapatnál edzenie, szerepelnie, annak élni kell vele” – mondta Horváth András, juniorcsapatunk vezetőedzője.

A Vasas tehetségei mellé többen is érkeztek a nyáron a csapathoz, Újpestről „költözött” a Vasas Jégcentrumba Gáspár Levente, Béres Boldizsár, Páterka Bence, Kaposi József és Pápa Barnabás.

„Közülük volt, aki már az előző szezon végefelé érdeklődött az átigazolás lehetőségéről, de volt később olyan is, akit mi kerestünk meg, felvázolva azt, amit kínálni tudunk neki a Vasasban. Mind az öt játékos komoly erősítés számunkra, mindannyian válogatott vagy a válogatottsághoz nagyon közel álló fiatalok, akiknek megvan az esélyük arra, hogy a felnőttcsapatunkban is bemutatkozzanak idén. Éppen ez volt számukra vonzó, hiszen a Vasasban a magyar jégkorong számára, közvetlenül a felnőttcsapat számára képezzük, neveljük a játékosokat. Nem fogjuk a juniorcsapat szereplését, eredményességét előrébb helyezni annál, hogy a játékosok a legjobb helyen legyenek formájuknál, munkájuknál, tehetségüknél fogva. Ha Godó (Ladányi Balázs – a szerk.) úgy érzi, szüksége van akár valakire a mi keretünkből, akár a szorgalma, a tehetsége, a munkája, akár a posztja miatt, mi segíteni fogjuk őt, és így a játékost és a Vasast is” – fogalmazott a szakember, akitől arról is érdeklődtünk, kinek lehet még esélye a felnőtteknél szerepelnie.


Fotó: MJSZ

Nos, a fenti játékosokon túl azok, akik már tavaly is kaptak lehetőséget, minden bizonnyal idén is fognak. A korosztályos válogatott Farkas Botond lényegében folyamatosan a felnőttekkel edz, rajta kívül Mayer Zsolt, Kiss Benedek, a KMH-tól visszatérő Tóth Zoltán, vagy épp a kapusok, így Anfang József és Fekete Bence is bemutatkozhat a nagyoknál.

„Azt gondolom, bárki előtt ott az esély, ha valaki olyan munkát végez, ami kiemelkedő, vagy ha valakinek a játéka megtetszik a stábnak, számíthat arra, hogy megkapja az esélyt. És ugyanez a helyzet az ifik esetében is. Ha én vagy Pedro (Peterdi Imre, a juniorok másodedzője – a szerk.) kiszemelünk valakit vagy ha a kollégák jelzik, hogy ott is van kiemelkedő teljesítmény, akkor el fogjuk kérni azokat a játékosokat.”

Horváth András és Peterdi Imre az előző szezonban három fronton vitte „övéit”, hiszen az U18-as magyar és osztrák bajnokság mellett indultak a fiúk az U20-as ligában. Most más lesz a helyzet, és nemcsak azért, mert az U18-as csapatot Jánosi Csaba viszi a 2019/20-as szezonban. Átalakult a hazai és a nemzetközi lebonyolítási rendszer is.

„Nem lesz ennyi mérkőzésünk, mint tavaly, ez mindenképp könnyebbség. Volt olyan, hogy hetente öt meccset játszottunk, ez nem egészséges, de tudtuk, hogy egy kényszermegoldás szülte azt a helyzetet. Most idehaza U21-es bajnokságot rendeznek, kibővítették a korosztályhatárt, így az 1999-es, a 2000-es és a 2001-es születésű játékosokból állnak össze a keretek. Tizenegy csapat szerepel a bajnokságban, és az első kör után, ami tíz meccset jelent, kettéválik a mezőny, a legjobb hat és a mögöttük végzett öt csapat külön folytatja tovább, így nagyjából azonos erősségű ellenfelekkel lehet majd játszani a szezon második felében. Ezzel párhuzamosan indulunk az EBEL-ben, ahol nagyon leegyszerűsödött a lebonyolítás, igazából két, úgynevezett „development” hétvégén szerepelünk majd, három-három mérkőzést, azaz összesen hatot játszunk osztrák vagy külföldi csapatokkal. Ezek legvégén egy négyes döntőt rendeznek majd az EBEL-ben. Azt gondolom, ez jó lesz nekünk, pozitív tapasztalataim vannak a fejlesztő hétvégékről, hiszen itt a teljesítmény után azonnali visszacsatolást kapunk egymástól, és ezeket rögtön lehet javítani, beépíteni a játékunkba, és így fejlődni.”

Mivel gyakran előfordul majd, hogy a juniorok közül többen is a felnőttekkel edzenek vagy meccselnek, nem lehet egyértelműen az esélyeket sem megfogalmazni a szezonra vonatkozóan.

„Ha a legerősebb junior korú keretünkkel állnánk ki, azt mondhatom, hogy erős csapat a miénk. Azt is tudni kell, hogy nagy valószínűséggel a többi juniorcsapat is hasonlóan jár el, ők sem mindig ugyanazzal a kerettel mennek majd jégre. Én egyet tudok garantálni: az a csapat, amelyik Vasas-mezben kifut majd a jégre, minden meccsen a győzelmet szeretné megszerezni” – mondta Horváth András.

Sok függ attól, hogy zajlik a bajnokság nyitánya előtti pár hét. Nagy kérdés ilyenkor, milyen állapotban tértek vissza a nyári szünetről a játékosok.

„Vegyesek a tapasztalataim ebben a tekintetben. Vannak olyan játékosok, akiknél nem kérdés, hogy beletették a nyáron a munkát, és vannak olyanok, akiknél nem kérdés, hogy nem tették bele. Többször is beszéltünk a Vasasban arról, szükséges lenne-e kontrollálni a nyári felkészülést, de végül arra jutottunk, hogy azok, akik 17-19 évesen maguktól nem értik meg, mennyire fontos, hogy ne engedjék el magukat, azokkal minden bizonnyal nem fogunk tudni mit kezdeni a későbbiekben sem. Ekkorra ki kell alakulnia egy profi szemléletnek, érezniük kell, hogy nem szabad a másiknak egy-három hónap fórt adni. Ezzel együtt Pedróval senkire sem neheztelünk, mi a legjobb tudásunk szerint mutatjuk a játékosoknak az utat. A vállunkon viszont nem tudjuk vinni őket. Örülünk, boldogok vagyunk, hogy jó pár olyan játékos akad, akivel közösen haladunk az utunkon” – fogalmazott Horváth András, aki augusztus 20-án a juniorválogatott egyik edzőjeként Svédországba utazik egy rangos nemzetközi tornára.

A válogatott tagja Farkas Botond, Gáspár Levente és Sági Máté is, a cél Karlstadban az, hogy minél több információt kapjon a szakmai stáb a kijevi, decemberi világbajnokságra készülő játékosok állapotáról és felkészültségéről.


A Vasas U21-es kerete:

Kapusok: Fekete Bence, Anfang József

Hátvédek: Kiss Benedek, Gáspár Levente, Farkas Botond, Szarvas Balázs, Nagy Dusán, Altmann Márk, Szukics István, Dalmadi Bálint

Csatárok: Pápa Barnabás, Tóth Zoltán, Mayer Zsolt, Fehérvári Balázs, Faragó Bence, Surányi Zsolt, Kaposi József, Spuriga Dániel, Páterka Bence, Béres Boldizsár, Szabó Gergő 


Hirdetések