Dobos Sándor, 2019.08.21. | Sportlövészet

A sportlövők 25 és 50 méteres országos bajnokságán a Vasas SC aranyéremmel gazdagodott. A 3x40 lövéses kisöbű sportpuska összetett versenyét nyerte meg Gáspár Lalita, aki ezzel minden bizonnyal ismét arra a sikerekkel tarkított útra tért rá, amelyen már korábban járt.

A hétvégén rendezték meg a Fehér úton az országos bajnokságot, és a Vasas SC tehetséges sportlövője fő számára, a 3 testhelyzetes versenyre készülhetett bizakodva. Jó ideje ez jelenti már számára a prioritást, és most nagyon ki is jött számára a lépés.

Annak ellenére, hogy az alapversenyben „csak” a negyedik lett, a döntőben nagyon magabiztos volt, és új országos csúccsal, 456,6 körrel lett egyéni magyar bajnok. S hogy miért lehetett ennyire magabiztos a fináléban?

„Ha Lalita döntőbe kerül, ott mindig nagyon jó. Ha jó formában van, nagyon erősen döntőzik, ezt már korábban is láthattuk tőle” – mondta röviden Lalita sikerének titkáról Szucsák László, versenyzőnk felkészítője. Részletezi is majd szakmai meglátásait alább, de előbb jöjjön Gáspár Lalita összegzése.

„Engem is kicsit meglepett az eredmény. Az ob előtt a többiek versenyen voltak, én edzőtáboroztam a Fehér úton. Nem volt teljesen edzőtábor-hangulat, mert esténként hazamentem, de reggeltől estig edzettünk, gyakoroltunk. Az utóbbi időben egyre komolyabb fizikai edzéseket is végeztem, erősödtem, talán emiatt is sikerült most jól szerepelni. Biztos számított, hogy jól koncentráltam, a döntőre úgy mentem neki, hogy ezt én most megnyerem. Egyébként nem tudtam, hogy országos csúcs lett a vége, az M4 Sportnak adtam interjút a verseny után, ők mondták, hogy sikerült ezt elérni” – mesélte Gáspár Lalita.

Nem volt túl szerencsés Lalita egyébként az utóbbi időben, a legutóbbi nemzetközi versenyén, Suhlban például épphogy lemaradt a döntőről (ugyanannyit lőtt, mint a nyolcadik versenyző, de a belső 10-esek számában jobb volt a mutatója a riválisnak), még pechesebb volt a válogatóversenyek során, ahol a negyedik lett, így éppen lemaradt az Eb-keretről.

„Emiatt a riói világkupára sem utazom majd, a következő verseny az Európa-bajnokság lesz, ahol a juniorok között indulok majd. Remélem, folytatom ezt a mostani formát” – tette hozzá Gáspár Lalita, akinek tehát ez az olimpiai számban elért országos bajnoki címe az olimpiai kvalifikációt illetően nem ad újabb lehetőséget egyelőre.

„Engem nem ért meglepetésként az aranyérem, mert Lalita nagyon jött fel az utóbbi hetekben. A válogatóverseny pechesen alakult, de már ott is jól lőtt, valamint a világkupán is, ott egy hajszállal maradt le a döntőről. Nagyon jó formában volt, és ha döntőbe kerül, mindig jól lő, ahogyan korábban is említettem” – értékelte a szereplést Szucsák László. „Sokat erősödött fizikailag Lalita, komoly edzéseket végzett, most úgy tűnik, megállapodott. Természetesen, ha jönnek az eredmények, akkor az önbizalom is visszatér. Nem volt könnyű az ob, hiszen rettentően meleg volt a Fehér úti lőtéren, de Lalita ezzel megbirkózott, és nagyon magabiztosan győzött” – tudtuk meg a szakembertől.

Szucsák László elmondta, hogy a riói világkupa, illetve az Európa-bajnokság lesz az a két verseny, amelyen több olimpiai kvótát osztanak még, ezekre Horváth Lea, Toma Dorina és Bajos Gitta utazik (a fentebb említett válogatóeredmény miatt), ezután már csak egyetlen európai kvalifikációs verseny lesz tavasszal, ahol egyetlen kvótát osztanak. Előfordulhat az is, hogy ha valaki kirívóan gyengén lő Rióban (vagy éppen megszerzi a kvótát), esetleg változtatnak az Eb-kereten, de erre elég kevés esély mutatkozik, nincs nagy valószínűsége.

„A télen a légfegyverre is fogunk koncentrálni, megpróbálunk abban a versenyszámban is olyan formába kerülni, hogy esély legyen az Európa-bajnokságra, de ez az esély még nagyon távolinak tűnik. Lalita fő száma az 50 méter” – tette hozzá Szucsák László.

Gáspár Lalita három éve 15 évesen lett 10 méteren junior Európa-bajnok, két éve olimpiai kerettag lett. Az utóbbi hónapokban az 50 méterre koncentrál, és a jelek szerint, megtalálta a helyes utat.

Sportlövő országos bajnokság, Nemzeti Lőtér (Fehér út):

Kisöbű sportpuska, 3x40 lövés, egyéni:

1. Gáspár Lalita (Vasas SC) 456,6 kör – új országos csúcs
2. Zwickl-Veres Kata (KVSE) 455,7
3. Dénes Eszter (UTE) 440,3

Csapatban a Vasas-APLE (a Kozma Nikolett, Szalai Fatime, Gáspár Lalita összeállításban) a harmadik helyen végzett az UTE és KVSE mögött.


Hirdetések