Dobos Sándor, 2019.08.10. | Jégkorong

A Vasas Kanadai Ösztöndíj Program keretében ismét Vasas-növendékek tölthetettek el bő egy hetet Montrealban. Mellettük Székely Csaba, klubunk kapusedzője is roppant értékes szakmai tapasztalatokkal térhetett haza. A főszereplőket kértük egy kis élménybeszámolóra.

A Vasas SC támogatásával ebben az évben is tartalommal töltődött meg a Vasas Kanadai Ösztöndíj Program. Tavaly júliusban Balázs Olivér, Károly Róbert Nikolasz, Horváth Kristóf és Balasits Barnabás utazhatott Montrealba, ők voltak a program első fecskéi. A Somang Hockey kanadai fejlesztőtábora évek óta ápol remek kapcsolatot a Vasassal, klubunk rendszeresen részt vesz ezen kívül a PeeWee Nemzetközi Utánpótlás Tornán, a kanadai vonal fő motorja Hoffmann Attila.

Most nem ő utazott el a fiatalokkal Kanadába, és ennek objektív okai vannak, a program célja, hogy a Vasas utánpótlás edzői is rendre tapasztalatokat szerezzenek. A mostani túrán (július 27. és augusztus 4. között) Hladony Kristóf, Szemerei Péter, Deák Dániel, Horváth Kristóf és Horácskó Márk vett részt, akiket Székely Csaba kapusedző kísért el.  

„Székely-Mádai László szakmai igazgatónk jelezte még áprilisban, hogy rám gondoltak az edzők közül, így én utazhatok majd Kanadába” – mondta Székely Csaba kérdésünkre. „Természetesen nagyon örültem a lehetőségnek, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Vasasnak, a vezetőknek, edzőtársaknak, hogy részt vehettem a túrán. Nagyon jól éreztem magam, az edzések mellett sok szabadidős tevékenységre is volt lehetőségünk, ellátogattunk például a Montreal Canadians csarnokába. Nagyon hasznos volt ez az egy hét, amelynek során hasonló volt a program, mint egy éve. A délelőtti edzéseken inkább technikai jellegű gyakorlatokat végeztek a gyerekek, koritechnika, bottechnika, lövés-passz feladatokat, délután pedig a délelőtt megtanultakat próbálták belecsempészni az edzésgyakorlatokba.”


Hladony Kristóf, Szemerei Péter, Székely Csaba, Francois Landreville, Horváth Kristóf, Deák Dániel, Horácskó Márk

„Azt láttam a fiúkon, hogy nagyon izgatottak voltak az elején, de abszolút jól vették az akadályokat, beleálltak a munkába. Az elején látszott még, hogy régen voltak jégen. Szerdán és pénteken három jeges edzés is volt, megdolgoztatták őket, de ez így van jól, az utolsó napokban látszottak már ennek az eredményei is. Kapusedzések nem voltak, de a száraz edzések alkalmával több olyan gyakorlatot is végeztünk, amiket be tudok építeni majd az itthoni munkába is. Az észak-amerikaiak híresek a nyitottságukról, pozitív gondolkodásukról, és én ezt megtapasztalhattam a kinti napok alatt, mind a klubtól, mind a fogadó családok részéről minden segítséget megkaptunk, hogy jól érezzük magunkat” – tette hozzá Székely Csaba, aki az út miatt lemaradt az U20-as válogatott (amely mellett szintén dolgozik) és az amerikai U18-as válogatott felkészülési mérkőzéséről.

„Az edzőtáborban még részt vettem még, és végül úgy alakult, hogy kintről több mint egy harmadot végig tudtam követni online a meccsből is. Svédországba majd utazok, az a felkészülési torna is fontos lesz annak érdekében, hogy a decemberi világbajnokságra a lehető legjobb formában érkezzünk” – összegzett a szakember.

Ami pedig a további főszereplőket, a Vasas ígéreteit illeti!

Szemerei Péter nem először járt Kanadában, ugyanis a Vasas korosztályos csapatai már hagyományosan részt vesznek a quebec-i PeeWee nemzetközi utánpótlás tornán, Peti pedig már járt az egyiken.

„Jó volt újra látni Kanadát, miután egy éve kint voltunk a PeeWee-n. A családnál, ahol megszálltam, mindenki nagy kedves és segítő kész volt. Az edzések nagyon fárasztóak voltak, de élveztem őket. Nagyon örültem, hogy részt vehettem ebben a programban.”

Horácskó Márk is utazhatott végül, ő így emlékezett a Kanadában töltött napokra:

„Nekem személy szerint nagyon jól alakult ez a tábor. Megismertem új embereket, egy másik kultúrát, új barátságokat kötöttem. A tábor első napján még feltettem a kérdést magamnak: mégis mit is keresek én itt? Nagyon elfáradtam, és a feladatokat sem tudtam pontosan teljesíteni. Reméltem, hogy ez csak a hosszas „jégnélküliségnek” volt köszönhető és a hét további részében nem lesz gond. Ahogy teltek a napok, egyre jobban teljesítettem a feladatokat, köztük azokat is, amiket az elején még nem tudtam. Nagyon erős és fárasztó edzések zajlottak, mind a jégen, mind a konditeremben. A táborban volt lehetőségem két alkalommal is jégre lépni az ottani elit juniorligás és felnőttjátékosokkal, köztük egy ex-NHL-es játékossal is, ami egy óriási élmény volt. A program óriási hangsúlyt fektetett a korcsolyázásra és annak pontos technikájára, ami – hogy őszinte legyek – nem volt soha az erősségem, így volt mit tanulnom. Óriási élmény volt ez a tábor, nagyon élveztem minden pillanatát, még akkor is, amikor éppen a „halálomon” voltam. Nagyon örülök, hogy volt egy ilyen lehetőségem, ahogy annak is, hogy ebben a hokis közösségben fejlődhettem akár csak egy hétig is.”

Hladony Kristóf életében is meghatározó volt ez a kilenc nap:

„Szívesen beszélek az útról, mert életem eddigi legjobb hetét töltöttem el Kanadában, minden szempontból. A család, ahol voltam, nagyon közvetlen, humoros és aktív család. Az edzések után minden nap elvittek különböző programokra és csomó új dolgot is ki tudtam velük próbálni. A gyerekek is figyelmesek voltak és imádják a jégkorongot, mint én. Az edzéseken nagyon sok új dolgot hallhattunk és nagyon figyelnek kint a részletekre. Az edzők, akik velünk voltak, nagyon odafigyeltek ránk és javították a hibáinkat. Iszonyatosan élveztem ezt az utazást! Köszönet a Vasasnak, Hoffmann Attilának és Székely Csabának, aki figyelt ránk a kint létünk alatt.”

Deák Dániel úgy érzi, a többiekhez hasonlóan fejlődött a bő egy hét során:

„Először is nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy engem is kiválasztottak erre az útra, nyugodtan mondhatom, hogy egy hatalmas élmény volt. Nagyon kemény edzéseken vettünk részt minden nap, de nagyon jó hangulattal telt az egész túra. Sajnos túl gyorsan is. Szerintem nagyon sokat tanultam kint, és itt Magyarországon megpróbálom majd minél hatékonyabban végrehajtani a kint tanultakat. Hatalmas élmény volt az egész, és szerintem nagyon hasznos volt jégkorong szempontjából is.”

Eredetileg Matusek Gergely is útra kelt volna, de betegség miatt ő lemaradt a túráról, amelyre Horváth Kristóf ugrott be – ő már kétszer járt Kanadában a programnak köszönhetően.

„Pénteken kaptam a telefont Hoffmann Attilától, szombaton pedig már utaztam. Otthon gyorsan kellett tehát meghozni a döntést, végül így döntöttünk, és nagyon jól éreztem magam megint Kanadában. Mikor megérkeztünk, mindenki meglepődött, mert nem tudták, hogy én is megyek, így a csapattársak közül többen is megöleltek, köszöntöttek, ez is jól esett. Úgy érzem, megint tudtam fejlődni, egy idő után fel tudtam venni a gyorsabb ritmust, és jó volt látni, mennyire figyelnek a részletekre. Az edzővel is jól tudtunk ismét együtt dolgozni.”

A Somang Hockey részéről Francoise Landreville menedzselte a vasasos fiúk edzéseit, ő is jó ismerőse már a mieinknek, a közösségi oldalon ki is fejezte örömét és elégedettségét a Vasas küldöttségének látogatása miatt.

A Vasas Kanadai Ösztöndíj Program tehát továbbra is jól vizsgázik, a jövőben is várható hasonló utak szervezése.


Hirdetések