sportesemények

Úszás - Történet

A Vasas úszó szakosztályának története 1945-ig nyúlik vissza, ebben az évben Hegyi Gyula és Gáspár Sándor közreműködésével megalakult az „úszó és vízilabdázó” szakosztály, amelyből csak 1957-ben vált ki az önálló úszó szakosztály.

Az első országos felnőtt bajnoki győzelem 1959-re tehető, és a kitűnő mellúszó, Kunsági György nevéhez fűződik. Kunsági 1960-ban további két bajnoki aranyéremhez juttatta a szakosztályt, majd kijutott az római olimpiára is.

A szakosztály újbóli megerősödése Ölveczky Vilmos nevéhez köthető, aki 1968-tól lett a  szakosztály vezetőedzője. Évről évre nagyobb sikereket könyvelhettek el, 1971-ben már tíz korosztályos bajnoki címet szereztek a vasas úszói.

1980-ban a sok hazai siker mellett nemzetközi vonatkozásban is maradandót alkotott a szakosztály, hiszen Hegedűs Gábor ifjúsági Európa-bajnokságot nyert. Ekkora már Lőrincz Lászlóné töltötte be a vezetőedzői szerepkört.

Sok éven át gondot jelentett a saját uszoda hiánya, ami gyakran megnehezítette a sportolók felkészülését és sajnos nem segített az eredmények elérésében. Ezekben a nehéz években is sikerült azért kimagasló eredményeket elérni hazai színtereken. Az 1980-as években évről évre eredményesebbek lettek a vasas úszói. A szakosztály 2002-ben megszűnt, de hátrahagyott 57 sikeres évet, 62 felnőtt, és számtalan utánpótláskorú bajnoki aranyérmet.

Olyan kitűnő szakemberek dolgoztak a szakosztályban a, mint például Mátis Gyula, Ulrich János, Felhős Magdolna, Szász Magdolna, Kiss Miklós, Boros István, Köstner Henrik és Novák Ilonka stb.

A megszűnés után a 2012-es év végéig kellett várni, hogy újra életjelt adjon magáról a szakosztály. Ekkor indult újra Komjádi uszodában, majd később a Dagály uszodában a Vasas úszóélete. A szakosztály zömében utánpótláskorú úszói az utóbbi években a korosztályos bajnokságok mellett már felnőtt szinten is megmutatták magukat, paraúszásban pedig olyan klasszisai vannak a Vasasnak, mint a londoni paralimpia ezüstérmese, Tóth Tamás.

A 2012-es újjáalakulás során nagy bejelentésnek számított, amikor Markovits László klubelnök és Hosszú Katinka megállapodott, hogy a világklasszis sportoló 2013. január 1-től, a 2016-os Rió de Janeiró-i olimpiáig a Vasas Sport Club színeiben folytatja sikeres pályafutását. A népszerű úszó a 2013-as barcelonai világbajnokságon 200 és 400 vegyesen is aranyérmet szerzett, de 200 pillangón is ott állhatott a dobogó alsó fokán. Többek között ezeknek az eredményeknek is köszönhetően a 2013-as esztendő legjobb női sportolójának választották, míg edzője (aki egyben a férje is), a szintén Vasas-szerződéssel munkálkodó Shane Tusup az év edzője címet kapta meg.

Hosszú Katinka 2014-ben a berlini Európa-bajnokságon is folytatta remeklését, hiszen három aranyérmet nyert, emellett zsinórban másodszorra is megnyerte rövidpályás világkupa sorozatot, a Nemzetközi Úszószövetség így 2014 legjobb női úszónőjének választotta.

Az „Iron Lady” a 2015-ös kazanyi világbajnokságon is kiemelkedőt nyújtott, hiszen 200 m vegyesen világcsúccsal nyert, emellett pedig 400 vegyesen egy újabb arany -, míg 200 m háton egy bronzérmet szerzett.

HUSZONNÉGY II.

3000 Ft

Vasas-függő ár: 2700 Ft

 • Névadó fejléc
 • Plaket Kft.
 • Óbuda
 • Óbuda Sport
 • Pensio 17.Kft
 • Arany fejléc
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • Budapest Önkormányzata
 • Vasas Pasarét Kft.
 • Vasas Folyondár Kft.
 • Jégpalota
IMPRESSZUM jogi nyilatkozat kapcsolat média ajánlat