Torna - Történet

A Vasas torna szakosztályának 1927-es megalakulása Schönwiesner Károly nevéhez fűződik, aki a kezdeti időkben a szakosztály vezetőjeként tevékenykedett, majd 1934-től az elnöki tisztséget is betöltötte. A világháború előtt még nem kifejezetten a versenytornát tűzték ki célul a szakosztály vezetői, ehelyett inkább a széles tömegeket megmozgató és átfogó rendezvények, találkozók, kulturális és tornabemutatók megrendezésében merült ki munkájuk.

A nagy sportsikerek 1947-től kezdődtek, ebben az évben a Vasas gúlázói megnyerték az I. osztályú országos versenyt. Ezt követően Kmetykó János volt az, aki megteremtette családias klubéletet és bevezette az akkori időkben korszerűnek számító svéd és dán módszereket. A gúlagyakorlatok élén Kuba Tibor, Pfeifer Ferenc, Szabó Miklós, és Stark István jeleskedett. Számos versenyszámban többszörös magyar bajnokok voltak, 1958-tól 1964-ig pedig tagjai voltak nemzeti válogatottnak. Akkoriban a szakosztály szakmai munkáját Keszei János, Békési Sándor és dr. Szekeres László edzők vezették.

Az első nemzetközi téren is kiemelkedő eredményt az 1952-es esztendő hozta a szakosztály és a Vasas számára. A helsinki nyári olimpiai játékokon a szakosztály első olimpiai bajnoka Korondi Margit lett, aki felemás korláton utasította maga mögé a világ legjobb tornásznőit.
Korondi az összetett csapatversenyben is ezüstérmet szerzett, Daruháziné Karcsics Irén és Perényiné Weckinger-Vásárhelyi Edit pedig kéziszergyakorlatban lettek bronzérmesek.
Korondi Margit végül még gerendán, műszabadgyakorlatban és összetettben is megszerezte a bronzérmet.

Ezt követően, 1953-tól kezdődően minden országos felnőtt bajnokságban szerepeltek a Vasas tornászai.
Az 1954-es, római világbajnokságról is kimagasló eredményekkel tértek vissza a klub versenyzői: Bánáti Éva, Daruháziné Karcsics Irén és Perényiné Weckinger-Vásárhelyi Edit aranyérmet szereztek, az összetett csapatversenyben pedig ezüstérmesek lettek.

1955-től dr. Szekeres László lett a szakosztály vezetője, aki által további sikereket értek el a szakosztály tornászai. Az 1956-os melbourne-i olimpián Gulyásné Köteles Erzsébet és Plachyné Korondi Margit is tagja volt a kéziszergyakorlatban aranyérmet nyerő női csapatnak.

Az 1956-os magyarországi események következményeként sajnos széthullott a szakosztály, azonban voltak a sportágnak olyan elszánt szakemberei, akik újjáépítették fáradtságos munkájukkal. Közéjük tartozik dr. Szekeres László, Baranyai József, Békési Sándor és Berczik Sára. A hatvanas évekre az áldozatos munka kezdte meghozni gyümölcsét és ismét szép eredmények születtek.

Férfi tornászaink közül Békési Sándort mondhatjuk a Vasas egyik legeredményesebb tornászának, hiszen egyedül ő képviselte mind a mai napig a piros-kék színeket olimpián.

Sajnálatos módon 1970-ben meg kellett szüntetni a klub vezetésének a szakosztály férfi torna szakágát. A női szakosztályt Békési Sándor mesteredző vezette tovább hosszú éveken át, igen eredményesen. A fiatalok közül kitűnt Békési Ilona, aki nemcsak hazai téren volt eredményes 12 felnőtt bajnoki címmel, de sikeresen szerepelt az 1968-as mexikóvárosi olimpián is, ahol az 5. helyet szerezte meg. Meg kell említeni a szintén kimagasló teljesítményt nyújtó Medveczky Krisztinát is, aki nyolc felnőtt bajnoki aranyérmet nyert, az 1972-es müncheni olimpián pedig bronzérmes lett.

1981-ben változások történtek a szakosztálynál, a vezetőedzői tisztségre Bartha Lászlóné mesteredzőt jelölték ki. 1989. év elejétől pedig a klubvezetés Muzsnayné Bellák Erzsébetet bízta meg a vezetői feladatok ellátásával. A következő időkben nagy problémákkal kellett szembenéznie a szakosztálynak, csökkent a létszáma, finanszírozási gondok is adódtak, egy idő után már csak utánpótlás nevelésre volt lehetősége a klubnak.

2003-ban tíz magyar bajnokságot nyertek a klub tornászai az utánpótlás-korosztályúak között.

2004 decemberében, 77 évvel az alapítás után azonban megszűnt az olimpiai, világ és magyar bajnokokkal büszkélkedő szakosztály.

Tíz év „tetszhalottság” után, 2014 januárjában újraindult a fiú torna a Vasasban, Reszeli Péter vezetőedző szakmai irányításával. A szakosztály a Folyondár utcai Sportcentrumban működik, egészen az óvodás korosztálytól kezdve. Jelenleg olyan versenyzők sportolnak Vasas-színekben, mint a nankingi ifjúsági olimpia ezüstérmese, Kardos Botond, vagy a felnőtt magyar bajnok és Európa-bajnoki döntős Tálas Bence.

 

HUSZONNÉGY II.

3000 Ft

Vasas-függő ár: 2700 Ft

 • Névadó fejléc
 • Plaket Kft.
 • Óbuda
 • Óbuda Sport
 • Pensio 17.Kft
 • Arany fejléc
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • Budapest Önkormányzata
 • Vasas Pasarét Kft.
 • Vasas Folyondár Kft.
 • Jégpalota
IMPRESSZUM jogi nyilatkozat kapcsolat média ajánlat