Gy. Szabó Csilla, 2023.01.08. | Kosárlabda

Az ORV megnyerésével bravúrosan zárta a 2022-es évet a fiú U16-os kosárlabda-válogatott, az újat pedig már Görögországban kezdte hasonlóan sikeresen. A két akadémistánkkal, Rosta Péterrel, valamint Zöldi Péterrel felálló együttes győzelmi sorozata a pátrai felkészülési tornán sem szakadt meg. A sikerben nagy szerepe volt a szakmai team tagjának, Kárpáti Dánielnek is, a csapatvezetői posztot pedig Mészáros Zalán, a Vasas férfi kosárlabdaszakosztályának igazgatója tölti be december óta.

Rég volt olyan korosztályos válogatottja a magyar kosárlabdázásnak, amely olyan ígéretesen veszi fel a versenyt a nemzetközi mezőnyben, mint a jelenlegi U16-os fiúk. A Faragó Péter szövetségi kapitány által irányított együttes már tavaly is megcsillantotta képességeit, ám úgy tűnik, hogy a korábbi vasasos szakember által megkezdett munka gyümölcse most érik be igazán. Ebben pedig nagy része van akadémiánknak is, hiszen Rosta Péter a csapat egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát, a százszázalékos teljesítménnyel megnyert ORV-n, Pöstyénben, az All-Star csapatba is bekerült.

„Nem hirdettek legértékesebb játékost, de ha lett volna MVP-cím az biztosan azt is ő kapta volna, hiszen a százszázalékos teljesítménnyel győztes csapat legjobbja volt – kezdte értékelését honlapunknak Kárpáti Dániel, aki már tavaly is Faragó Péter segítőjeként ülhetett az U16-os fiúválogatott kispadjára. – Peti tavaly sérülés miatt maradt le a korosztályos Európa-bajnokságról, de a gyógyulást követően nagyszerűen felállt a padlóról, nálunk Pasaréten már felfelé is játszik az idősebbek közé. Nemcsak jól képzett és tehetséges kosárlabdázó, de emberileg is mindenki számára példa lehet, remekül kommunikál csapattársaival, a vezéregyéniség szerepével járó felelősséget is bátran felvállalja. A válogatottban ráadásul még csapatkapitányként is megállja helyét. Technikailag, alkatilag és mentálisan egyaránt kiemelkedő, legnagyobb erősségének azonban ez utóbbit tartom. Szerencsére vannak benne tartalékok, így a kosárlabdázás valamennyi területén tud még fejlődni. És kell is, ahhoz, hogy maximálisan kibontakoztassa a benne lévő lehetőségeket, ami a felnőtt első osztályt és a válogatottságot jelentheti az ő esetében. Neki profinak kell lennie!”


Kárpáti Dániel (középen) két válogatott akadémistánkkal, Rosta Péterrel (balról) és Zöldi Péterrel Görögországban

 

Kárpáti Dániel szavaiban márcsak azért sem kételkedhetünk, mert nagyon jól ismeri Rosta Pétert. A Franciaországból három éve hazatért szakember, akkor az U14-es pasaréti csapat másodedzőjeként dolgozhatott vele, majd az U15-ben is együtt voltak, most pedig az U16-os mezőnyben igyekeznek a legjobb kluberedményt elérni. Rosta ugyanakkor az U18-asok között is letette már a névjegyét, jóllehet 2007. októberében született, így alig múlt 15 esztendős.

Nála is fiatalabb azonban a fiúválogatott másik vasasos tagja, Zöldi Péter, akinek 2008-asként kell az edzéseken és a meccseken helyet követelni magának az egy évvel idősebbek között. Kárpáti Dániel szerint ez egyre jobban sikerül a fiatal kosárlabdázónak, aki mérkőzésről mérkőzésre fejlődve hozza be a nagyobbakkal szembeni, korából adódó hátrányt.

Zöldi Peti a védekezésével nyerte el a szakvezetés és a társak bizalmát – folytatta beszámolóját Kárpáti Dániel. – Ő az a játékos, aki soha, egyetlen percig sem spórol az energiáival, nem akarja megúszni a nehéz pillanatokat. A torna végére többen is érthető módon elfáradtak, Petire azonban még ekkor is maximálisan lehetett számítani. Éppen ezért nem is kezeljük fiatalként, pontosan ugyanolyan elvárásokat támasztunk vele szemben is, mint a kétezerhetesekkel. Azt hiszem, hogy ezzel segíthetjük leginkább további dinamikus fejlődését.”

Korántsem véletlen, hogy a vasas szakembere éppen a védekezést említi Zöldi Péter erősségeként, hiszen ő maga is ezen a téren látja a válogatott további fejlődésének lehetőségét. Sőt, a mostani sikerekben is ezt említi elsőként:

„Az ORV-n és a görög tornán egyaránt kizárólag rajtunk múlt, hány pontot engedélyezünk az aktuális ellenfélnek. Nekem személyes vesszőparipám a védekezés, szerencsére a pasaréti vezetőség véleménye is hasonló, s a válogatottban Faragó Petivel is egyet értünk ebben az alapkérdésben. Ennek köszönhetően verhettük az ORV-n most huszonegy ponttal azt a Lengyelországot, amelytől tavaly hasonló arányban kapott ki a kétezerhatos generáció, s amely ellen általában ritka a magyar siker. A lengyel férfi kosárlabdázás ugyanis A csoportos szinten áll, ami a mostani magabiztos győzelem értékét csak tovább növeli. Ahogy a csehek elleni diadal is hasonlóan jelentős szakmai szemmel. Külön öröm számunkra, hogy az általunk felépített játékrendszer láthatóan a nemzeti együttesek ellen éppen olyan jól működik, mint az igen erős görög korosztályos klubcsapatokkal szemben.”

Kárpáti Dániel szerint a jelenlegi keretet is tehetséges játékosok alkotják, hasonlóan a korábbi évekhez. A változást abban látja, hogy a védekezésben sokkal magasabbra tették a lécet. Ami egyáltalán nem ment könnyen, hiszen a vezéregyéniségek esetében igazi szemléletváltásra volt szükség. A klubokban tizenöt-húsz pontot átlagolók gyakran megelégednek azzal, hogy a támadásban eredményesek. A Faragó Péter, Kárpáti Dániel és Sipos Péter alkotta szakmai trió viszont nem. Ők a legjobbak számára is kötelezővé tették a védekezésben való maximális részvételt.

„Köszönöm coach, hogy megszeretted velem a védekezést! Most már én is élvezem, ha hátul lehetek hasznos, amikor elől éppen nem megy a játék” – szólt Lukácsi Gábor, a Rátgéber Akadémia fiatal kosarasa Kárpáti Dánielhez Görögországban. Utóbbi számára pedig ez a két mondat nagyobb elismerés volt bármely díjnál, vagy győzelemnél.


Az ORV-győzelem fontos mérföldkő a nyári korosztályos Európa-bajnokságra készülő U16-os fiúválogatott számára

A magyar U16-os fiúválogatott előtt még hosszú út áll a nyári korosztályos Európa-bajnokságig, amelyen a szakvezetés első lépésként a legjobb nyolcba kerülést tűzte ki célul. Ehhez Romániában csoportjában az első két hely valamelyikén kell végeznie a gárdának. Tavaly, a 2006-os generáció egy hosszabbításos vereséget követően esett el a negyeddöntőtől, s így a feljutást jelentő első három helyért sem küzdhetett.

„Az osztrákok elleni tavalyi vereség tanulságait levontuk, idén nem szeretnénk hasonló hibát elkövetni. Ezzel a csapattal egyértelműen az A csoportba való feljutás a célunk, ezt nem is titkoljuk. Hét hónap kemény felkészülés áll előttünk, reméljük mindenki végig egészséges marad, elkerülnek bennünket a sérülések, a legfontosabb pillanatban pedig ki tudjuk majd hozni magunkból a maximumot. Ezek a fiúk megérdemelnék a nagy, hivatalos sikert is!” – foglalta össze a csapattal szemben támasztott elvárásokat Kárpáti Dániel.

Fotók: Vasas Akadémia és MKOSZ


Hirdetések