Jenkei Dániel, 2022.12.22. | Klub

Karácsonyi ajándékként avathatta fel ünnepélyesen az új síházat a Normafán a Vasas család.

Csütörtök délelőtt a Normafán gyűlt össze a Vasas család, a magyar sportélet meghatározó alakjai, sportvezetői, a sísport képviselői és a XII. kerületi önkormányzat vezetése. Az új Vasas-síház átadása ugyanis közös öröm volt, sok szereplő csapatmunkájának az eredménye.
 


Dr. Schmidt Ádám sportállamtitkár megerősítette, hogy az állami sportvezetés számára is kiemelt fontosságú a sísportág fejlődése, az új Vasas-síház pedig segítheti a szabadidősport céljait, és azt is, hogy a Vasas további téli olimpikonokat adjon a magyar sportnak.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere kiemelte, hogy a Normafán született anno a magyar sísport, az önkormányzat pedig koncepciózus, átgondolt beruházásokkal fejleszti a területet, aminek fontos megvalósuló eleme az új Vasas-síház is.

Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke elismerését fejezte ki a 110 éves Magyar Sí Szövetség nevében a beruházásban közreműködőknek, különösen a Vasas SC-nek, amelynek a rendkívül eredményes síszakosztálya rászolgált egy új, modern otthonra.

Tóth Etre, a Vasas síszakosztály elnöke elmondta, hogy óriási, komplex lehetőséget kap a szakosztály északi és alpesi szakága is az új síháznak köszönhetően, emellett pedig köszönetet mondott azoknak az állami vezetőknek, partnereknek és szponzoroknak, akik sokat tettek azért, hogy a projekt sikeresen megvalósulhasson.
 

Markovits László, a Vasas SC elnöke:

- Egy újabb fontos mérföldkő a Vasas Síház mai átadása, hiszen a kormány által támogatott, még 2016-ban elkezdett létesítményfejlesztési programunk utolsó megvalósuló eleméről van szó. Köszönet a támogatásért a sportállamtitkárságnak és a miniszterelnökségnek. Az elmúlt hat évben összesen több mint tizenöt milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az általunk használt és vagyonkezelt állami tulajdonú létesítményeken. Mindegyik beruházásunk fontos alapja volt a Vasas rendkívül eredményes sportszakmai múltja, és felejthetetlen pillanatokat élhettünk át közösen az ünnepélyes átadásokon. Az pedig külön büszkeség a klubnak, hogy a megújuló síházunk is része tud lenni a XII. kerületi önkormányzat és a magyar állam összefogásával megvalósuló Normapark-projektnek. Mint mindig, most is rengeteg érzelem van a projekt mögött, hiszen a nagyon gazdag múlttal rendelkező síszakosztályunk lehetőségei bővülnek egy minden igényt kielégítő létesítménnyel. A Vasas északi szakága máig több mint kétezer magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, amihez számos kitűnő sportoló járult hozzá az elmúlt közel hetven évben. Klubhűség, baráti közösség, alázatos munka, fegyelem és eredményesség, ezek jellemzik leginkább a szakosztályunkat. Az alapokat anno a legendás Beták Imre tette le, az utóbbi évtizedekben pedig Holló Miklós, Rosivall Zoltán, Lednyiczky Zsigmond, Fazakas Mónika és a további szereplők kitartása, és a Vasas, valamint a sísport iránti imádatuk tartja életben a szakágat. Azt reméljük, hogy az új síház további évtizedekre tudja biztosítani az utánpótlás-nevelés sikerességét és ezzel a szakosztály fennmaradását. Ezúton is köszönjük valamennyi szereplőnek, aki hozzájárult, hogy ez a beruházás sikeresen megvalósulhasson.


Az ünnepélyes megnyitó végén a piros-kék szalagot a Vasas SC életműdíjas sílegendái, Benjamin Józsefné, Lednyiczky Zsigmond, Rosivall Zoltán és Holló Miklós, az aranygyűrűs Fazakas Mónika és a téli olimpikon Tóth Zita vágták át.

 

 

A beruházásról
A Vasas-síház 1974 óta üzemel a Normafán, hosszú évtizedek óta kiszolgálva a klub északi sí részlegének élsportolóit, egyúttal több ezer gyerek sportolását is biztosítva. Sífutó és biatlonos generációk sora nőtt fel itt kiváló közösségben és atermészet közelségében, elhivatott vasasos szakemberek kezei alatt. Egy ideje azonban már elengedhetetlenné vált a közel ötvenéves épület rekonstrukciója és a körülmények modernizálása. A teljes megújulással járó rekonstrukció végül 2021 júniusában indulhatott el és másfél év alatt jutott el a megvalósulásig. Az új Vasas Síház a természetbe illeszkedő modern külső és belső kialakítást kapott, összterülete pedig a teraszt is beleértve több mint 400 négyzetméter. Funkcióját tekintve továbbra is kiszolgálja majd a Vasas északi sízőit, emellett pedig az épület egy különválasztott része lehetőséget teremt a szabadidő-sportolóknak, akik sífutáshoz szükséges felszereléseket kölcsönözhetnek ki. Emellett öltözőhelyiségek, közösségi terek és vendéglátóegység is helyet kapott az épületben. A síház közvetlen környezete pedig továbbra is hasznos sportfunkciókat tölt majd be a mindennapokban. A beruházás összességében remekül illeszkedik a magyar kormány és a XII. kerületi önkormányzat által elindított Normafapark-projekthez is. A teljes fejlesztés, a területrendezést is beleértve a Vasas Sport Club kormány által támogatott létesítményfejlesztési programjának utolsó megvalósuló eleme, amely állami forrásoknak köszönhetően, elsősorban a sportállamtitkárság és a miniszterelnökség támogatásával jöhetett létre.

 

 

 

A Vasas síház és a síszakosztály története

A Vasas síszakosztálya 1952-ben alakult meg, a Ganz Mávaggal való fúzió során. A vasasos síelők első otthona is a Normafán volt már, egy szakszervezeti üdülő alagsorábantek az új síház megépülésében
1956-ban Beták Imre, a korábbi olimpikon sífutó lett a szakosztály vezetőedzője, amivel egy legendás korszak vette kezdetét.

Onnantól kezdve a női és férfivonalon is nagyon komoly építkezés indult el, fantasztikus eredményességet hozva magával. A Vasas síszakosztálya hamarosan az ország kiemelkedő műhelyévé vált. A klub sportolói a mai napig több mint 2000 bajnoki címet nyertek sífutásban, biatlonban és sírollerben.

Női vonalon a kezdeti idők klasszisa volt Bartha Magdolna és Széll-Hajdú Emma (Cuni), akik ketten együtt 47 magyar bajnoki címet nyertek.

A bajnoki rekorder egyébként a mai napig Balázs Éva, aki összesen 36-szor állhatott a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára. Meg kell említeni még Őzse Ágnest, a tájfutásban is világklasszis Monspart Saroltát, valamint Tóthné Kapros Ibolyát is, akik szintén meghatározó alakjai volt vasasos és a magyar női sífutótörténetnek.

A férfiaknál a legeredményesebb Vasas-síelő egyértelműen a klub örökös bajnoka, Tagscherer Imre volt, aki 30 alkalommal lett magyar bajnok, és nemzetközi szinten is eredményesen képviselte a Vasast sífutásban és biatlonban egyaránt.

A korábbi időkből Dosek Ágoston, Markó Sándor és Farkas László voltak azok, akik szintén előkelő helyet foglalnak el a bajnoki rangsorban.

Ami a téli olimpiákat illeti, Bartha Magdolna volt az első olimpikonunk 1960-ban, később Balázs Éva és Holló Miklós követte őt, az "újkorban" a Tagscherer-fivérek (Zoltán és Imre) három-három téli olimpián vehettek részt, de kijutott Holéczy Beatrix, Czifra Katalin, Gotschall Zsófia, Bekecs Zsuzsa, Viczián Vera, Oláh István, Farkas László és Holló Mátyás is.

2022-ben pedig alpesi síben is vasasos olimpikont avathattunk, Tóth Zita révén.

Visszatérve a szakosztály kronológiájára, Beták Imre 1985-ben vonult nyugdíjba, egy közel harmincéves periódus után, a kiváló szakember emlékét pedig azóta emlékmű is őrzi a Normafán.

Nyugodtan mondható, hogy a szakosztály ezután is kiváló kezekbe került, hiszen Holló Miklós lett az utód, aki ragaszkodott hozzá, hogy Rosivall Zoltánnal, a korábbi tizenegyszeres magyar bajnok sífutóval együtt végezzék ezt a munkát. A két szakember közösen vett részt összesen három téli olimpián, világbajnokságokon és számtalan nemzetközi versenyen, azóta pedig mindketten a Vasas Sport Club életműdíjasai. 

Elsősorban az ő áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy a mai napig ilyen eredményesen tud működni az északi szakág a klubon belül. Holló Miklós közel a nyolcvanhoz is páratlan aktivitással neveli a Normafán az újabb és újabb síelő generációkat, Fazakas Mónika, korábbi többszörös bajnok versenyzőnk nélkülözhetetlen szervezési és adminisztratív segítségével.

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni Lednyiczky Zsigmond korábbi szakosztályelnökről is, aki nyugdíjba vonulásáig biztosította a szakosztály gondtalan tevékenységéhez szükséges anyagi támogatást.

A mostani síház egyébként 1974 óta üzemel a Normafán, eredetileg felvonulási épületnek készült, hogy aztán a Vasas használatába kerüljön hosszú évtizedekre, mostantól pedig teljesen megújult formában szolgálja tovább a szakosztályt.


Hirdetések